Страници

Къпана баница

kupana banica

Н

апоследък от много места в интернет се "показваше" тази Къпана баница и естествено от любопитство и аз я направих:). Баницата е различна от класическата, корите стоят някак като при лазанята и нищо чудно, защото тестото е същото. Като цяло тази баница е лесна за направа, но изисква повече време.
Ръководех се по това видео и ви препоръчвам да го изгледате, ако има нещо неясно в моята рецепта.


Къпана баница

*за тава с размер 24 см.

Тесто за къпана баница:
6 средни яйца(размер М)
1 ч.л. сол
4 - 4 и 1/2 ч.ч. брашно
Плънка за къпана баница:
300 гр сирене
70 гр краве масло


Начин на приготвяне на къпана баница:
Яйцата се разбиват със солта в голяма купа. Към тях се добавя 1 ч.ч. от пресятото брашно. Разбърква се добре и постепенно се добавя останалото брашно, като се замесва тесто. То не трябва да е твърдо, а просто да не лепне. Оформя се на топка и се завива в стреч фолио, оставя се да се отпусне за 30 минути. Това тесто не втасва, то не съдържа набухватели и мая.


Престоялото тесто се разделя на равни части, които се оформят на топчета, около 13-14 бр. (Моите са по 60 гр.). Всъщност големината и броят на топчетата зависи от размера на тавата, която се използва, така, че ако използвате тава, различна от 24 см, ще трябва да съобразите това. В някои рецепти баницата се прави с по-малко на брой кори и се пече на тиган върху котлон, като се върти и обръща. С много кори, като при мен, варианат във фурна е по-удачен.
Топчетата се покриват със стреч фолио и се оставят за десетина минути.


Всяко топче се разточва на добре набрашнен плот с набрашнена точилка на тънка кора. Дебелината на кората е изцяло по избор, може по-фини кори, може и по-дебелички. Моите наподобяват кори за лазаня.
Първата кора се поставя в тава, с хартия за печене или намазана обилно с масло. Останалите кори се подреждат върху набрашнена кърпа, или се "простират" върху чиста дълга пръчка, за да засъхнат леко за 10-15 минути.
През това време се приготвя плънката, като сиренето се натрошава с вилица, а маслото може да се нареже на малки кубчета, или да се остави голямо парче и да се намазва върху топлите кори.
В подходящ съд се налива вода със сол( 1 с.л. сол на 1 л вода) и се оставя на котлон да заври. Аз използвам дълбок тиган, тъй като ми е по-удобен от тенджера.



Когато водата заври, котлона се намалява, да къкри и една от корите се пуска в нея за около 40-60 секунди, зависи от дебелината на кората. Изважда се и се поставя върху първата кора със сиренето. Върху нея се поставят кубчета масло или се намазва с масло. Останалите кори се варят по същият начин, като при подреждането се редуват кора- масло-кора-сирене. Завършва се с кора. В рецептите горната кора не се вари, но моята сварих в бързината и пак се получи чудесна и хрупкава.


На финал баницата се намазва с масло и се пъха в предварително загрятата фурна на 180 градуса да се пече до зачервяване. При мен беше готова за 40 минути. Изважда се и се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа.


9 коментара:

  1. Кате,
    моята баба беше голям майстор на тази баница.Тя се пече като папатник, обръща се.Но най - долната кора е по - голяма от тавата и с нея се загръщат всички кори.А корите моята баба ги режеше на ромбове и така ги поставяше във водата.След това с решетъчна лъжица много лесно се изваждат.Най - горната кора е с големина на тавата и не се потяпя във вода.Тази баница се пече отгоре на печката като леко се завърта тавата при печене.Става много вкусна, а корите са по - дебели като за лазаня.Винаги на Нова година въртим тази баница.Баба я правяше Бог да я прости за всяка Нова година .Изгледах и видеото, чудесно е.
    Поздрави и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели! На много места баницата се пече на котлон и с обръщане, но вероятността да остане сурова е твърде голяма, особено както при мен са 13-14 слоя. За най-горната кора и аз четох, че не се потапя във вода, но просто забравих и въпреки това пак стана хрупкава:). Баницата във фурната въпреки височината си се изпече чудесно и корите бяха много добре изпечени, не бяха нито клисави, нито сурови. Наподобяваха лазаня. Поздрави и много ти благодаря за коментара, припомни ми и моята баба, която правеше една баница с печени на печката кори...

      Изтриване
  2. Кате,
    пропуснах да отбележа,че корите за тази баница не са много.В смисъл правят се малко топчета, защото всяка кора е малко по - дебела от нормалните тънки кори.Иначе баницата няма да може добре да се изпече и вътре корите остават влажни и клисави.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна баница си направила за празника на християнското семейство, Кате!
    Бъдете здрави, щастливи и благословени!
    Прегръдки, момиче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Хриси! Баницата правих преди време, но сега ми остана време за публикацията, макар, че днес пак съм на такава тема, само че с тиква:). Бъдете здрави и благословени и вие!

      Изтриване
  4. Чудесна си, Кате! Още като мернах "простора", зачаках творението. Сега сядам на спокойствие да прочета всичко подробно. Страхотна е!
    Честит празник! Все така усмихнати, щастливи, вдъхновени и радостни! Здраве, мир и любов! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Моите простори и покривки напоследък са доста забавни:). Здрави и благословени бъдете и вие! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Чудесна ти е баницата, Кате.
    Точно такава не съм опитвала.

    ОтговорИзтриване