Страници

Коледната приказка на Марияцел и Ванилови кифлички с тиквени семки


Предколедното настроение така ме бе погълнало, че почти не усетих кога стана 23. 12. Улисана в предпразнични приготовления, между които и любимото ми “сладкоправене”, до момента успях с всичко, което бях запланувала, с изключение на публикациите в блога. Но така или иначе вашите сладки са отдавна приготвени, мисля че и на по-късен етап никой не би отказал доза сладки изкушения. В навечерието на най-любимите ми празници реших да споделя една от рецептите на тазгодишната ми коледна селекция сладки, която ще ви покажа в близките дни. Темата, която избрах за нея бе доста вдъхновяваща, но повече няма да издавам:). Засега споделям само една много известна австрийска коледна рецепта за популярните ванилови сладки във форма на подкова( полумесец) – Vanillekipferl, но в Щирийски вариант. Естествено приготвени с емблематични за Щирия продукти от тиква – тиквено олио и тиквени семки. Рецептата е същата, която съм показвала много отдавна, просто в нея бадемовото или ореховото брашно заменям с тиквено брашно и добавям тиквено олио за цвят.

Като стана дума за тези продукти, тази година решихме да си вземем елха от ферма. Обстановката, гостоприемството, всичко създаваше една прекрасна атмосфера в унисон с коледния дух. И както си говорехме с хората там, усещането е различно. Не е като покупка в магазин.
Това семейство освен с отглеждане на елхи, се занимават и с други неща. Имат и малко магазинче за фермерски продукти. С гъбите се занимава синът им, а тиквеното олио, ябълковият сок и щирийският боб са на близки семейства. Много ми хареса как целият район си сътрудничат и сякаш попадаш в един друг свят. В тази къща има мляко, в другата тиквени продукти, в третата ябълки… Почерпиха ни с пунш, глювайн, домашни сладки, а ние си купихме чудесни продукти и най-красивата елха.


Ванилови кифлички с тиквени семки


Продукти за 30 бр.:
50 гр брашно от тиквени семки
140 гр универсално брашно
35 гр захар
90 грама масло
1 с.л. тиквено олио
1 яйчен жълтък
2 пакета бурбонска ванилова захар (2 х 9гр)
пудра захар за поръсване



Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавя се брашното от тиквени семки, ваниловата захар, захарта, маслото, нарязано на парченца, тиквеното олио и жълтъка.
С бързи движения на пръстите се замесва тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Оформя се на топка, завива се във прозрачно фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Тестото се изважда и от него се оформят топчета, примерно с диаметър 2 см. След това се търкалят между дланите, като шнурче и се извива като подкова.
Подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути.
Изваждат се и се оставят много внимателно върху решетка или друга повърхност да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят.
Още горещи се поръсват с пудра захар или се оставят да се охладят и крайчетата им се потапят в разтопен шоколад. Оставят се да стегне и да се охладят и се прибират в кутии, застлани с чиста хартия за печене, затварят се и се съхраняват на хладно и сухо място.


По това време на годината Марияцел се превръща в истинска приказка. Огромните мащаби на базиликата, правят къщичките и хората да изглеждат толкова миниатюрни, между тях се разнася аромат на греяно вино и пунш, вкусни типични щирийски специалитети, а в църквата е изложена уникалната барокова сцена на Рождество. Базиликата Марияцел е едно от най-важните места за поклонение в Европа, но се посещава не само от религиозни привърженици. Богатата и украса отвътре, изумителният орган, биха удивили всеки.



  


Сцената на Рождество е променяна няколко пъти. Най-старите фигури са от средата на 18 в.


На коледният базар могат да се открият традиционни продукти, местни специалитети, свещи от пчелен восък, дебели топли чорапки от прежда от лама, щирийски облекла. Откроява се също и най-големият висящ Адвент венец в света, огромната джинджифилова къщичка( в реални размери и от истински продукти).








Желая ви светли и благословени празнични дни!

5 коментара:

  1. Ах, Кате, отново ни водиш из уютни, празнични местенца, носещи коледния дух, прекрасна си! Такова удоволствие е да те чете човек и да се пренася в тази празнична атмосфера! А сладките са толкова изкушаващи и апетитни! Весели празници! Здраве, мир, любов и благоденствие! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    с нетърпение очаквам твоите публикации, но за жалост напоследък нямам време да разглеждам и чета.Припомни ми нещо, което навремето видях в Германия - Коледните базари с греяно вино и какви ли не коледни изкушения.Но защо ли в България не е така както е било навремето и както сега е в Австрия - всичко да се произвежда и продава от фермери, а не от прекупвачи.В България все още не е налице истински фермерски пазар.Но в Австрия е истинска приказка по празниците.Твоята публикация е нещо много красиво и интересно.Очаквам да предложиш и други австрийски коледни специалитети.Тиквеното олио е много полезно, а истинската елха наистина създава красива атмосфера.Няма нищо общо с изкуствената.
    Мирни, благословени и красиви празници ! Благодат и спасение на цялото ти семейство !

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна атмосфера! А подобни сладки правя по рецепта на Дими - от Тайната на нашата вечеря, много ми харесват, и тази година правих и даже току що хапнях няколко за десерт. Твоята рецепта е малко по-различна, но явно са типични за Австрия!

    ОтговорИзтриване