Предколедното настроение така ме бе погълнало, че почти не усетих кога стана 23. 12. Улисана в предпразнични приготовления, между които и любимото ми “сладкоправене”, до момента успях с всичко, което бях запланувала, с изключение на публикациите в блога. Но така или иначе вашите сладки са отдавна приготвени, мисля че и на по-късен етап никой не би отказал доза сладки изкушения. В навечерието на най-любимите ми празници реших да споделя една от рецептите на тазгодишната ми коледна селекция сладки, която ще ви покажа в близките дни. Темата, която избрах за нея бе доста вдъхновяваща, но повече няма да издавам:). Засега споделям само една много известна австрийска коледна рецепта за популярните ванилови сладки във форма на подкова( полумесец) – Vanillekipferl, но в Щирийски вариант. Естествено приготвени с емблематични за Щирия продукти от тиква – тиквено олио и тиквени семки. Рецептата е същата, която съм показвала много отдавна, просто в нея бадемовото или ореховото брашно заменям с тиквено брашно и добавям тиквено олио за цвят.
Като стана дума за тези продукти, тази година решихме да си вземем елха от ферма. Обстановката, гостоприемството, всичко създаваше една прекрасна атмосфера в унисон с коледния дух. И както си говорехме с хората там, усещането е различно. Не е като покупка в магазин.
Това семейство освен с отглеждане на елхи, се занимават и с други неща. Имат и малко магазинче за фермерски продукти. С гъбите се занимава синът им, а тиквеното олио, ябълковият сок и щирийският боб са на близки семейства. Много ми хареса как целият район си сътрудничат и сякаш попадаш в един друг свят. В тази къща има мляко, в другата тиквени продукти, в третата ябълки… Почерпиха ни с пунш, глювайн, домашни сладки, а ние си купихме чудесни продукти и най-красивата елха.
Ванилови кифлички с тиквени семки
50 гр брашно от тиквени семки
140 гр универсално брашно
35 гр захар
90 грама масло
1 с.л. тиквено олио
1 яйчен жълтък
2 пакета бурбонска ванилова захар (2 х 9гр)
пудра захар за поръсване
Брашното се пресява в купа, добавя се брашното от тиквени семки, ваниловата захар, захарта, маслото, нарязано на парченца, тиквеното олио и жълтъка.
С бързи движения на пръстите се замесва тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Оформя се на топка, завива се във прозрачно фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Тестото се изважда и от него се оформят топчета, примерно с диаметър 2 см. След това се търкалят между дланите, като шнурче и се извива като подкова.
Подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути.
Изваждат се и се оставят много внимателно върху решетка или друга повърхност да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят.
Още горещи се поръсват с пудра захар или се оставят да се охладят и крайчетата им се потапят в разтопен шоколад. Оставят се да стегне и да се охладят и се прибират в кутии, застлани с чиста хартия за печене, затварят се и се съхраняват на хладно и сухо място.
На коледният базар могат да се открият традиционни продукти, местни специалитети, свещи от пчелен восък, дебели топли чорапки от прежда от лама, щирийски облекла. Откроява се също и най-големият висящ Адвент венец в света, огромната джинджифилова къщичка( в реални размери и от истински продукти).
Желая ви светли и благословени празнични дни!
Ах, Кате, отново ни водиш из уютни, празнични местенца, носещи коледния дух, прекрасна си! Такова удоволствие е да те чете човек и да се пренася в тази празнична атмосфера! А сладките са толкова изкушаващи и апетитни! Весели празници! Здраве, мир, любов и благоденствие! Целувки!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванес нетърпение очаквам твоите публикации, но за жалост напоследък нямам време да разглеждам и чета.Припомни ми нещо, което навремето видях в Германия - Коледните базари с греяно вино и какви ли не коледни изкушения.Но защо ли в България не е така както е било навремето и както сега е в Австрия - всичко да се произвежда и продава от фермери, а не от прекупвачи.В България все още не е налице истински фермерски пазар.Но в Австрия е истинска приказка по празниците.Твоята публикация е нещо много красиво и интересно.Очаквам да предложиш и други австрийски коледни специалитети.Тиквеното олио е много полезно, а истинската елха наистина създава красива атмосфера.Няма нищо общо с изкуствената.
Мирни, благословени и красиви празници ! Благодат и спасение на цялото ти семейство !
Прекрасна атмосфера! А подобни сладки правя по рецепта на Дими - от Тайната на нашата вечеря, много ми харесват, и тази година правих и даже току що хапнях няколко за десерт. Твоята рецепта е малко по-различна, но явно са типични за Австрия!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!:)
Изтриване