Страници

Панирано пиле ала КФС

домашно панирано пиле кфс, пилешки бутчета кфс, панирано пиле кфс, домашно кфс

Безспорно сред най-популярните стрийт фууд храни е пърженото пиле на КФС. Макар неведнъж вкъщи да сме приготвяли негови версии и всичките да са били много вкусни, мисля, че за пръв път успяхме да постигнем напълно задоволителен резултат и тази рецепта спокойно мога да запиша в категория много любими. Нямам представа как точно се приготвя тяхното пиле, нито кои са му тайните, нито пък ще лъжа някой, че това е оригиналната рецепта, защото тя си стои заключена в някой строго охраняван сейф и всяко твърдение, че рецептата е на КФС би било просто рекламен трик за привличане на аудитория, но всеки, който е опитал това пиле е останал впечатлен, а вярвам, че и на семплата ми снимка се вижда.
Макар да се смята, че успеха на пърженото КФС пиле се дължи на тайните подправки, то има още няколко неща, които оказват съществено значение върху резултата.
На пресконференция на KFC главният готвач на KFC Боб Дас и комедийната актриса Рейбъл Драч показват стъпка по стъпка как се прави пържено пиле на компанията, патентовано от Полковник Сандърс – основателя на веригата. Преди паниране пилето се потапя в студена вода за 7 секунди. Отцежда се за 7 секунди. Поставя се в сухата смес за паниране и се разклаща 7 пъти. Пилето се пържи в специални фритюрници под налягане, а стъпките за приготвянето му се следват стриктно. (Повече може да прочете тук).
В Chicago tribune открих любопитна история за намерен списък с 11 подправки, която няма да преразказвам тук, но накратко, в нея става дума за Джо Ледингтън (роднина на Полковник Сандърс), който открива списък с подправки сред вещите и албумът на леля си Клаудия в дома си. Тя е втора съпруга на Харланд Сандърс(Полковника). В запитване към компанията за истинността на рецептата, е получен следният отговор: “Много хора през годините твърдят, че са открили или разгадали тайната рецепта, но никой никога не е бил прав.” В крайна сметка както казах, аз нямам намерение да разкривам нечия тайна рецепта, но бях любопитна да опитам смесицата от 11 подправки, която определено стана нашата любима.


Според по-горните стъпки, пилето се накисва във вода, но в много рецепти в интернет, които разглеждах, пилето се накисва в бутермилк с яйце. Това е една техника, която съм използвала и друг път в сходни рецепти(Хрупкави пилешки пуканки, Хрупкави пилешки крилца с билки, Хрупкавото пиле, Пикантни крилца). Може да пропуснете това и да потопите пилешкото месо само във вода. Ако не откривате бутермилк, може да го замените с гъст айрян.


Друг проблем, който може да срещнете е откриването на всичките тези подправки, но нека това не е причина да се откажете от рецептата. Разбира се, може и да се пропусне някоя, както и да се заменят, напр. целиновата сол със настъргана на ситно ренде целина, най-добре изсушена, но и прясна става, а чесъна на прах да се замени с прясно пасиран чесън. Естествено, че имат различен вкус, но все пак е опция.




Панирано пиле ала КФС

източник



Продукти:
за около 10-15 бр пилешки долни или горни бутчета

2 ч.ч. бяло брашно
2/3 с.л. сол
1/2 с.л. мащерка суха
1/2 с.л. босилек сух
1/3 с.л. риган сух
1 с.л. целинова сол
1 с.л. смлян черен пипер
1 с.л. синапено семе – смляно(горчица на прах)
3 с.л. червен пипер
2 с.л. чеснова сол
1 с.л. смлян джинджифил
3 с.л. смлян бял пипер

250 гр бутермилк (кисело мляко)
2 яйца




Начин на приготвяне:
В купа се разбиват бутермилка и яйцата. Пилешките бутчета се измиват, подсушават добре и се накисват сместа. Оставят се за около 30 минути.
В дълбока купа се изсипват брашното и подправките, разбъркват се добре.
Пилето се изважда от маринатата и се отцежда, като най-добре това става на решетка.
След това всяко парче пиле се потапя в сухата смес от брашно и подправки и се овалва много добре. Месото се изтупва от излишното брашно. Панираните парчета пиле се подреждат върху решетка или хартия за печене и се оставят да престоят, докато олиото загрее.
В дълбока тенджера или фритюрник се загрява олио. Количеството на олиото трябва да е достатъчно парчетата пиле да потънат в него. Когато олиото загрее добре, се поставят бутчетата, като не се натрупват, трябва да са на един ред и с достатъчно разстояние между тях. Може веднъж да се обърнат, макар, че в маслената баня това не е необходимо. Ако температурата на олиото е прекалено висока, то панировката ще изгори, а месото ще остане сурово, затова е добре да започнете с едно бутче и да прецените как да коригирате. Аз изчаквам олиото да загрее, пускам няколко трохи от панировката и ако започнат да се пържат, значи мазнината е загрята. От степен 9 на котлона, работя на 5. По този начин за около 15-20 минути пилешките бутчета са готови, хрупкави и златисти отвън и сочни отвътре.
Изпържените парчета пиле се изваждат и оставят върху решетка за няколко минути, след което се поднасят.


9 коментара:

  1. Чудесна рецепта :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, изглежда много вкусно! Уникално!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    подправките ги има във всеки дом, а пилешкото е все пак достъпно като цена.Рецептата е много интересна, но явно пърженето трябва да става на умерен, не много силен огън.За да не остане все пак месото сурово.Чудесна идея за посрещане на гости.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да се изпекът върху хартия за печене във фурната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че могат, просто резултатът няма да е точно същия. Между пържене и печене има разлика, но за хора, които не консумират по една или друга причина пържени храни има опция. Напръскайте със зехтин върху всяко парче пиле и ги поставете в загрята фурна, на 200 градуса.

      Изтриване
  5. Направих и ми харесаха. Благодаря, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз като направя твоя рецепта, много ми харесва, особено уличните банички. Благодаря за отзвука, Даре! Поздрави!

      Изтриване
  6. Рецептата е супер! Туко що беше пометено 1/2кг. пилешко с картофки, майонеза, айсберг, както си му е редът. Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам на подобни отзиви! Това помага на останалите читатели да преценят рецептата! Искрено благодаря! Поздрави!

      Изтриване