Страници

Кулич кръфин с шафран, вино, сушени плодове и шоколад


М

акар колекцията ми от козунаци в блога да е горе-долу прилична:), всяка година добавям нови видове към нея. Разликите между козунаците са в тестото, оформянето, плънките, цветовете. Поради това и разнообразието им на практика е безкрайно.
Тази година в списъка ми има няколко нови козунака, като поетапно ще запиша техните рецепти и в блога. Първият от тях е козунака, който миналата година беше тренд в Инстаграм- "Кулич-кръфин". Кулич е руската версия на думата козунак, а кръфин пък идва от популярните кръфини ( кроасан+мъфин), чиято рецепта споделих миналата година. Макар Кулич кръфин да се приготвя с козуначено тесто, а не с това за кроасани, явно Кулич-фин ( кулич+мъфин), не е толкова благозвучно и е запазена цялата дума кръфин.
Толкова обаче за размишленията ми по темата за името, нека обърнем внимание на оформянето. За целта козуначено тесто се разточва на правоъгълна кора. Може да се намаже с разтопено масло, след което да се поръси плънка по избор. Кората се навива на руло откъм дългата страна. Разрязва се на две по дължина, като едната част в края остава цяла около 2 см. Всяка от получените "ленти" се навива на охлюв, след което се поставят една върху друга. Печенето е като при стандартните козунаци, с тази разлика, че се изисква по-висока форма. Това може да се постигне или във висока тенджера, подходяща за фурна, или като от вътрешната страна на стените на форма за торта се вмъкне хартия за печене с по-голяма височина.
За този тип козунак е добре формата за торта да е по-тясна, но по-висока. Когато се постави да втасва в нея, тестото трябва да има допълнително пространство максимално по 1 см от всички страни, за да може да се надига нагоре, а не да втасва настрани.
Моят козунак е малък, но ако желаете да направите по-голям, просто удвоете дозата на всички продукти. Кулич кръфин може да се приготви в малки форми за панетоне (метални консервни кутии, облицовани по вътрешната стена с хартия за печене), може да се направи с две или три платки в различни цветове(Marble Easter Bread Cruffins), разнообразие може да се внесе и в плънката. Кулич-кръфин с тесто за Бриош съм показвала тук.



Кулич кръфин с шафран, вино, сушени плодове и шоколад



Продукти:
*за форма с диаметър 16 см

5 нишки шафран
50 мл сухо бяло вино
1/4 кубче (10 гр) прясна мая
75 мл приятно топло мляко
250 гр бяло брашно (тип 700 glatt)
50 гр захар кристал
щипка сол
50 гр разтопено масло
2 жълтъка
1 яйце, за намазване

стафиди
шоколад
сушени червени боровинки
сушени сливи
ром, за накисване

Забележка: Ако не откривате шафран, може да го пропуснете. Брашното, което съм отбелязала е за мое удобство, тъй като с този тип ми се получава добре. Вие може да използвате вашето любимо брашно за козунаци. Разтопеното масло не трябва да е горещо, млякото също.


Начин на приготвяне на Кулич-кръфин:
Сушените плодове се накисват в ром.
Шафранът се разбърква във виното и се оставя за 10 минути, след което нишките се премахват.
През това време маята се разтваря в млякото и се изчаква 10 минути.
Брашното се пресява в купа, към него се добавят захарта и солта и се разбърква.
Към брашното се добавят виното, маята с млякото и жълтъците. Замесва се тесто, работи се за удобство с миксер с приставки за тесто. Постепенно по време на месенето се добавя на етапи маслото. След като всичкото масло се е усвоило добре и тестото изглежда гладко, се меси за около 5 минути с миксер.
Тестото се поставя в суха набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса за около 1 час, или до удвояване на обема.


След като втаса, тестото се изважда върху набрашнена повърхност, премесва се един, два пъти, съвсем леко и се разточва на правоъгълна кора. Дебелината не е от значение, но все пак 3-5 мм е добре. Кората по желание може да се намаже с разтопено масло, след което върху нея се разпределя плънката. Сушените плодове се отцеждат от рома, ако са големи се нарязват. Шоколада се нарязва на малки парчета.
Кората се навива на руло, което се разрязва на две по дължина, като в единия край се оставя около 1 см. Двете получени ленти се навиват като охлюв и се поставят една върху друга. Оформения козунак се поставя в предварително подготвената форма, която е застлана по дъното и стените с хартия за печене. Намазва се с разбито яйце и се оставя да втасва за около 30 минути. През това време фурната се включва да загрява на 170 градуса. Кулич кръфин се пече в долната част на фурната за около 40 минути( до суха клечка). Ако започне да загаря може да се покрие свободно с хартия за печене. Изважда се и се оставя за 10-15 минути да се охлади във формата, след което се охлажда напълно върху решета.

5 коментара:

  1. Чудесно изпълнение, Кате!
    Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Или! Наистина е много ефектен и вкусен:). Поздрави!

      Изтриване
  2. Прекрасен е Кате! И плънката ти е много добра.
    Вчера щях да публикувам и аз моят круфин, но кифличките надделяха.
    Много ме впечатли това нещо и пак ще приготвя за Великден.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам търпение да видя твоята красота, Габи! Няма как да публикуваме всичките си рецепти наведнъж:), да не говорим, че има и миналогодишни, чакащи на опашката:). Но когато, тогава. И на мен много ми харесва, ще правя мини версиите, но предстои и друг вид. Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасни снимки, зареждащи с уют! И завладяващо желание за приготвяне на този високичък козунак!

    ОтговорИзтриване