Страници

Бриош


Б
риош е сладък френски хляб, който често се сравнява с козунак, но е твърде различен. Освен, че не е толкова сладък, той е сравнително по-лек, по-въздушен и някак по-фин, а тази сърцевина е покрита от златиста кора. По-скоро наподобява хляб, но сладникав, нещо като бургер хлебчетата( които всъщност се правят от подобно тесто). Рецепта за вкусни бургер хлебчета съм споделяла тук.
Бриош като хляб се сервира най-често на закуска, а обогатен с плодове, ядки и шоколад се поднася и като десерт. Формите му могат да бъдат различни, декорациите също. Brioche à tête (Бриош с глава) е една от разновидностите му, при които в кръгла форма се поставя основната част от тестото, а върху нея се поставя малка топка. В тази публикация споделям базова рецепта за Бриош, която може да бъде обогатявана по желание, но в самото тесто захарта не се увеличава. По-голяма сладост може да се постигне с продуктите към плънката или декорацията. Интересна форма, в която направих единия Бриош е популярната за Кръфини. Тяхна рецепта съм споделяла тук. Тъй като името Кръфин е комбинация от кроасан и мъфин, не знам как е най-подходящо да нарека оформеният по този начин Бриош. Но така или иначе не е във форма за мъфин, а по-скоро напомня козунак, то може би трябва да помисля за някакво сборно име:).
За да не объркам някой с моите главоблъсканици, преминавам към рецептата:


Бриош

базова рецепта
адаптирано от Sunshine kitchen


Продукти:
500 гр бяло брашно
25 гр прясна мая
50 гр кафява захар
щипка сол
50 мл прясно мляко
5 яйца
250 гр меко масло

за намазване
1 яйце
1-2 с.л. прясно мляко


Начин на приготвяне на Бриош:
Брашното се пресява в купа, към него се добавят натрошената мая, кафявата захар, щипка сол, прясното мляко и яйцата. Замесва се с приставките на миксера за тесто и се меси, докато стане на топка и започне да се отделя от стените на купата. В този момент нарязаното на мали кубчета масло започва да се добавя на етапи, като се меси за 10 минути на средна скорост. След като всичкото масло е усвоено, тестото се затваря в кутия или пък пък се поставя в купа и покрива плътно със стреч фолио и се прибира в хладилник за една нощ( може да престои до 3 дни).
Изважда се от хладилника и се разделя на части в зависимост от големината на желаните Бриоши. Оформят се по желание ( за класическия правоъгълен, разточих три правоъгълни кори, навих на рула, оформих 3 фитила и сплетох на плитка), поставят се в подходяща форма, покрита с хартия за печене. Покриват се със стреч фолио и се оставят на топло да втасат до удвояване на размера. В зависимост от температурата на помещението и големината на бриошите, времето може да варира между 1 до 3 часа.
Преди печене се намазват с разбитото с мляко яйце. По желание могат да се поръсят с едра захар или натрошени ядки.
Средно големите бриоши се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути, до получаване на златиста коричка и теста "суха клечка". Малките бриоши се пекат за по-малко време.
Охлаждат се напълно преди рязане.

*Оформлението на Бриош - кръфин.






Няма коментари:

Публикуване на коментар