Тартифлет е френско ястие, наподобяващо запеканки и огретени. Основно се приготвя с картофи, лук и задължително сиренето Реблошон, но често се обогатява с бекон, сметана, вино и др. Името на ястието произлиза от наименованието на савойските картофи на френско-провансалски – Tartiflâ. Макар да се смята за традициооно старо френско ястие, то всъщност е създадено през 1980 за насърчаване на продажбите на сирене Reblochon и е вдъхновено от péla (вид гратен с картофи и лук, без сирене). Източник
Макар да се срещат версии с Бри или Камембер, варианти на заменяне на сиренето в ястието с това име няма, т.е. разбира се, че Реблошон може да се замени с друг вид сирене, но просто тогава ястието няма да се нарича Тартифлет, а някакъв вид гратен или запеканка. Сходни са: Tartichèvre( с козе сирене), Croziflette ( картофите се заменят с Crozets, вид малка квадратна паста и Vosgiflette със сирене Munster.
Reblochon/ Реблошон е меко сирене, с ясно изразен ядков вкус и характерен аромат, който се разгръща много силно по време на печене. Произвежда се в алпийския регион Савой и се прави от сурово краве мляко.
Тартифлет с Реблошон / Tartiflette Reblochon
1 кг картофи
1 с.л. краве масло
250 гр сурово пушен бекон, нарязан на малки кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. брашно
100 мл бяло вино
200 мл млечна сметана
черен пипер
инд.орехче
мащерка
сол
1 сирене Реблошон (пита около 450 гр)
Картофите се белят и нарязват на кубчета(средни по големина). Пускат се в леко посолена вряща вода и се варят на умерена температура за около 15 минути. Не се преваряват. Изваждат се и се отцеждат.
В тиган се загрява маслото добавя се бекона, запича се за 2 минути, като се бърка, добавят се лука и чесъна, задушват се, докато останат на мазнина и леко се запекат. Прибавя се брашното, разбърква се да се запече( внимава се да не прегори), налива се виното, да деглазира добре дъното на тигана и се оставя да се изпари, след което се налива сметаната. Вари се 5 минути, овкусява се подправките и солта, разбърква се с картофите и се разпределя в две саханчета(тиганчета) или други подходящи съдове.
Сиренето се разрязва напречно на две и във всяко тиганче се поставя по една половинка с кората нагоре. Тартифлета се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. По време на печенето сиренето започва да се топи, образува балончета, след което хрупкава коричка.
Тартифлетите се поднасят със салата.
Кате, изглежда уникално. А такова сирене не съм опитвала никога. И то изглежда доста привлекателно. Аз много обичам всякакви сирена. Ако ми се отвори възможност ще си взема и ще го опитам. Не обичам много картофи, но в такъв вариант със сигурност ще ми харесат.
ОтговорИзтриванеГалка, сиренето е от меките сирена като вид, наподобява Камембер, Бри, но има много силен аромат по време на печене и дори отварях прозорците:) и се държи малко по-странно от тях. Някак се разтопява по един по-различен начин. Поздрави!
ИзтриванеМного обичам всякакви запеканки с картофи, Кате, а това е прелест! Изчерпателна и прекрасна отново! Срам, не срам, но си признавам, че за първи път чувам за това сирене, ще потърся да видя дали ще го намеря в България и задължително ще го направя това чудесно ястие! Целувки!
ОтговорИзтриванеВкъщи също обичаме запеканки, с различни зеленчуци, с картофи, сирената много им подхождат. Ти пък, Сонче, как го написа това за сиренето, все едно всички сме отраснали тук с такова сирене и разни деликатеси:))). Написах на Галка, по-горе какво е сиренето. По принцип както и в публикацията съм обяснила, може да се замени с Бри или Камембер, някак най-сходни ми се струват, но разбира се просто няма да се нарича Тартифлет, тъй като името му е измислено точно заради това сирене и неговото популяризиране. Питата ми беше около 450 гр, мисля, но някъде се продава и нарязано на по-малки парчета. Виждах из рецептите хора, които са открили сирене по този начин или просто не им се е купувал половин кг, да го поставят на малки резенчета. Прегръдки!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванепрочетох името на ястието и се запитах : " Какво ли е това ?"Не съм срещала името на това сирене, за първи път го чявам, а и виждам.Някакъв вид меко сирене е явно.Чудесно и интересно предястие или ястие се е получило.Интересна ми стана историята на ястието и от къде и кога се е появила тази рецепта.Така,че те поздравявам за усилията в тази насока - всяка рецепта да си има история.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Любопитно ми беше и на мен, когато го чух за пръв път. Много по френски и непознато звучи:). Ястието е вкусно, вид запеканка, гратен. Поздрави, Ели и прекрасна нова седмица и на теб!
Изтриване