Страници

Менюто за Св. Валентин



14. Ден на влюбените. Ден на Любовта.
И не защото тя се случва само в този ден, а защото заслужава да се отпразнува. И, да мога да я празнувам всеки друг ден от годината, всеки един ден от годината.
Бих могла да превърна обикновен ден в празничен, защото ценните мигове в живота са тези, които му придават стойност. Бих могла, но само когато сърцето ми е изпълнено с любов. Защото Любовта е силата, посоката и смисълът. Защото “всичко от което се нуждаем е Любов”.




Понякога се замислям дали има смисъл да споделям всички тези празници, рецепти, идеи, след като в интернет е пълно с такива. Но пък, си мисля, че така, както аз черпя вдъхновение другаде, някой може да се вдъхнови от мен. А още по-хубавото е когато аз самата се връщам назад и поглеждам какви съм ги вършила през годините:). За мен са много приятни точно този тип публикации, тъй като сякаш си допуснат в нечий дом и свят и когато това съответства с представите ни за красота и начин на живот, то е чудесно. Не става дума само за лъскави снимки и съвършени рецепти и изпълнения, а за всичко, което приготвяме с любов и според възможностите ни за хората, които обичаме.

Меню за Св.Валентин

Хапки с черна ряпа, крем фреш, пушена сьомга, червен хайвер, копър.
Ряпата за тези хапки измивам добре и нарязвам на тънки филийки. Накисвам ги в посолена много студена вода и ги оставям да престоят за 1 час. (сходно на тиквичите по гръцки). Измивам ги, подсушавам ги добре и във всеки резен ряпа поставям от изброените продукти. Забождам с клечка за зъби или коктейлна клечка. Крем фреш е продукт, наподобяващ заквасена сметана, може да се замени с крема сирене, извара или др.


Мини блини със сирене Котидж, пушена сьомга, червен хайвер, копър.
Блините са по тази рецепта:
300 мл прясно мляко се затопля и в него се разтварят 3 гр ( 1/2 пакетче) суха мая, 20 гр захар и 100 гр пресято брашно. Разбъркват се добре, покриват се със стреч фолио и се оставят на топло за 30 минути. Получава се шуплеста смес.
Към нея се добавят 1 разбито с вилица и щипка сол яйце, още 150 гр пресято брашно и 30 мл олио. Разбива се с миксер до хомогеност, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло за 1 час, разбърква се и се оставя още за 1 час. Взима се 1 ч.л. от сместа и се изсипва ( може да се избута с друга лъжичка)в нагорещен леко намаслен тиган, така се правят и останалите блини. Пекат се от двете страни на ниска степен на котлона.
Могат да се съхранят до момента на поднасяне като се охладят и след това се покрият със стреч фолио или се затворят в кутии. За по-дълъг период е желателно да се съхраняват в хладилник. Охладените блини в случая съм поднесла със сирене Котидж, пушена сьомга, хайвер и копър.

Пилешо филе със сусам, трюфел сос и черна паяжина.
Пилешките филета са нарязани на филийки( сходно за шницел) и се овкусяват със соев сос и черен пипер. Панират се последователно в разбито яйце с черен пипер – смес от сусам и пълнозърнеста( обикновена галета). Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, напръскват се със зехтин и се пекат за 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Трюфел соса е по тази рецепта.
Паяжината е по тази рецепта. За целта 20 гр брашно, щипка сол, 160 мл вода и 60 мл олио се пасират с електрически пасатор до хомогеност. Сместа се оцветява с хранителни боички по желание или се оставя така. Загрява се незалепващ тиган, не се намаслява!. Изсипва се по 1 с.л. от сместа на няколко места. Първоначално започват да се появяват мехурчета, сходно на пържене, но след няколко минути, те постепенно намаляват и когато спрат да се образуват, вече паяжината се е оформила. Изважда се върху домакинска хартия да се отцеди. След като се охлади може да се начупи. При нужда, могат да се съхраняват в кутии, между хартии. *Може да се направи и 1/2 доза.


Брауни чийзкейк с малинирецепта

Шоколадови трюфели с лешници и сушени плодове.
200 гр лешници, около 300 гр смес от сушени плодове, предварително накиснати и отцедени в ром: фурми, стафиди, сушени червени боровинки, какао. Първоначално смилам лешниците в чопър, отстранявам полoвината от тях, а другата полoвина смилам до тахан. След това смилам всички продукти заедно, от сместа оформям топчета, за някои използвах силиконова формичка за сърчица, една част са обвити в шоколадов кувертюр на Цотер а другата поръсени с какао.


В крайна сметка има само едно нещо по-добро от създаването на нови спомени. И това е да имаш с кого да ги споделиш. Желая на всички обич, споделяне и много любов с вас, около вас, за вас!


За моите момчета с ❤






8 коментара:

  1. Прекрасно е всичко, Кате!
    Пожелавам ви да съхраните любовта си и да бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Или! От сърце го желая и на вашето семейство!

      Изтриване
  2. Поговорката „Любовта на мъжа минава през стомаха“. Не, шегувам се естествено. :):) Просто си личи колко много труд, старание и любов си вложила в това меню. Всичко изглежда съвършено, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) любопитно ми е само кому е хрумнало да каже, че само на мъжа:). Благодаря ти! Прегръдки, Веси!

      Изтриване
  3. Леле! Страхотна си, Кате! И с ястията, и с малките детайли, и с любовта, която изпращаш❤ Останах зашеметена! Бъди все така ентусиазирана, вдъхновена и заобиколена от любов и щастие! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зашеметяваш ме и ти всеки път! Любов и щастие и за теб, Сонче!❤

      Изтриване
  4. Кате,
    винаги се впечатлявам когато видя подготвени тематични менюта по повод определен празник от теб.Всичко е толкова красиво и добре подбрано като продукти, визия и отношение към храната.Пожелавам ти от сърце да съхраниш още дълги години здраво и щастливо семейство.Щом за теб това носи радост и те прави щастлива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Ели! Нали за това споделяме, аз, ти и всички останали в блогопространството, за да се вдъхновяваме взаимно. Щастие и любов и в твоя дом да цари!

      Изтриване