Страници

Френски макарони с орехи и кафе


С
лед като оцветих френските макарони с куркума във Френски макарони с куркума и сини боровинки, замених бадемовото брашно с тиквено при Френски макарони с брашно от тиквени семки и крем от тиква
, дойде ред и на следващия експеримент - с орехово брашно. Направих ги преди месеци, но така и останаха в чернови, като много други, чакащи реда си рецепти, както съм сигурна е при повечето от вас:).
Тези макарони бяха и повод да направя опит с кафе, защото този вид са любими на малкия ми син. Добавих го като вкус и цвят към черупките, а също и в крема. Кафето не е в огромни количества, но все пак винаги когато правите сладкиши с него е редно да съобразите възрастта на деца, в случай че те са сред консуматорите им. В случая кафето може да се замени с какао.
В тази рецепта използвам готово смляно орехово брашно. По-различно е от бадемовото, но макароните се получиха и с него. Е, може би нямат толкова красиви полички и височина, както класическите, но дори и с бадемово брашно не винаги са перфектни. В случай, че се приготвя вкъщи е нужно да се внимава при смилането му, за да на започне да се отделя прекалено мазнина, тъй като орехите са по-различни от бадеми. Може би е добре да не е прясно смляно, а да се остави да престои няколко дни.


Френски макарони с орехи и кафе


Продукти за черупките:
110 гр пудра захар
50 гр брашно от смлени орехи (фино смлени)
*60 гр остарели белтъци
40 гр захар на кристали( обикновена захар)
10 гр кафе (за джезве, ситно смляно или инстантно)


Начин на приготвяне:
*Остарели белтъци се получават като белтъци се отделят от яйцата, съхраняват се в сух, херметически затворен съд в хладилник и престояват между 1-3 дни в хладилник. Преди употреба се изваждат, за да бъдат на стайна температура, като капака се отстранява, за да не се получи конденз.

Върху обратната страна на хартия за печене се начертават с молив кръгчета с диаметър не по-голям от 4 см, на разстояние едно от друго. Равна голяма тава се застила с хартията, като моливът трябва да е към дъното(за да не се отбележи по макароните).
Брашното от орехи, кафето и пудрата захар се пресяват заедно няколко пъти. Ако има едри частички се отстраняват и се добавя същото количество фини.
Белтъците се изсипват в суха купа и се разбиват с миксер първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава като на няколко пъти се прибавя захарта на кристали. Разбиват се до „меки върхове“. Не се прекалява с разбиването, защото макароните ще станат чупливи. Към тях се прибавя на 2-3 пъти от сухата смес, като се разбърква с шпатула, по метода загребване-обръщане-изтегляне. Загребва се смес, обръща се и се изтегля към стените на купата. Това се извършва внимателно, около 30-40 пъти, докато сместа заприлича на лава – лъскава и стичаща се плавно.
Пълни се в шприц и се шприцоват макарони върху подготвената тава. Аз ги шприцовам, с пош с кръгъл накрайник като държа шприца изправен, а накрайника е в средата на кръгчето. Просто шприцовам, докато се изпълни кръгчето, без да движа шприца. След като всички макарони са шприцовани, тавата се потупва отдолу няколко пъти, за да излезе въздуха от макароните и се оставя за 30 мин до 1 час на стайна температура, докато хванат коричка. Макароните се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса между 10-12 мин. Изваждат се, отлепват се внимателно. При отлепването е добре с едната ръка да се придържа внимателно черупката, а с другата да се отлепва хартията. Ако все пак, не могат да се отлепят от хартията, под хартията се напръсква вода, оставя се за 30-40 секунди и след това се отлепват. Друг вариант е след като се извадят от фурната да се поставят с хартията върху леко навлажнена кърпа. След като се отлепят макароните се охлаждат върху скара.


Крем кафе:
100 мл млечна сметана(животинска)
100 мл шоколадов кувертюр с високо съдържание на какао
1 ч.л. кафе (инстантно или за варене)
1 с.л. краве масло

Приготвяне:
Сметаната и кафето се загряват(без да завират), разбъркват се добре и към тях се добавят нарязаният на малки кубчета шоколад и маслото. Отстранява се от котлона и се разбърква до хомогеност. Крема се оставя на хладно, да стегне, след което с него се слепват макароните. Съхраняват се в кутии в хладилник.

4 коментара:

  1. Това отхапаното изглежда така изкусително! Наистина трябва да опитам и аз да сътворя френски макарони. Не може все да бягам, защото ме е страх да не ги разваля.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че си сладка с това притеснение. Какво може да се обърка и ако се обърка, какво толкова?:) Следващият път ще знаеш как да го поправиш, но няма да разбереш ако не опиташ. Поздрави и стискам палци!

      Изтриване