Това е един сладкиш, съчетал два любими наши. Използвам рецепта за класически браунис с добавяне на чийзслой и малини.
Продукти за тава 17/26 см:
браунис слой:
90 гр (шоколадов кувертюр( шоколад с високо съдържание на какао )
90 гр меко краве масло
2 яйца
120 гр кафява захар Мусковадо
1/2 шушулка ванилия
70 гр брашно
щипка сол
чийз слой:
125 гр крема сирене
1 малко яйце
1 с.л. захар Мусковадо
декорация:
малини
Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тава се застила с хартия за печене. Ако се използва по-малка тава сладкиша ще стане по-висок и обратното:).
Браунис смес: Шоколада се нарязва на дребно, а маслото на парченца. Поставят се в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят, като се разбъркват. Не трябва да завират. Отстраняват се от котлона.
В купа се разбиват яйцето с кафявата захар и зрънцата на ванилията. Разбиват се докато станат на гъст крем.
Шоколадовата смес се добавя на тънка струйка към към яйчната, като се разбърква с дървена лъжица.
На няколко пъти се добавя пресятото със солта брашно, като се разбърква с дървена лъжица и се внимава обема да не спада.
Чийз смес: Яйцето се разбива леко с тел, добавя се крема сиренето и захарта и се разбива до хомогеност. Не се прекалява, за да не стане прекалено течна смес. Но дори и това да се случи, не е голям проблем:).
Браунис сместа се изсипва в застланата с хартия тава, отгоре се изсипва или цялата чийз смес или за получаване на мраморен ефект се изсипва с лъжица на места( както направих аз), с нож или дървена клечка се прокарват вълнообразни линии. Малините се разпределят най-отгоре, леко се натискат да потънат до половината и брауни чийзкейка се поставя да се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 30 минути. Браунис сладкиша е с влажна структура. Охлажда се в тавата за 1 час, след което може да се нареже и сервира. За по-дълго съхранение, препоръчвам в кутия, за да не изсъхва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар