Страници

четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Пълнозърнест боровинков щройсел


Щ
ройсел е вкусно печиво с хрупкаво покритие, блат, пълнеж с крем и плодове. Понякога покритието отгоре се приготвя отделно, а блатът се прави с друго тесто, но има и варианти в които се правят от едно и също. Рецептата за самото покритие, което всъщност се нарича щройсел (откъдето идва и името на сладкиша) се състои от една част захар, една част масло и две части брашно. Почти винаги приготвям тестото за блат и покритие по една и съща рецепта, но е възможно за блат да се избере друга основа, а покритието да се приготви по горния начин. В тази публикация споделям рецепта за Щройсел с боровинки и пълнозърнесто брашно, но може да се използва бяло брашно и други плодове, като например Черешов щройсел сладкиш. Естествено всеки може да използва своето любимо тесто за пай, друг блат за основа, просто идеята е отгоре да се поръси с тези трохи.  



Пълнозърнест боровинков щройсел


Продукти:
за 20 см форма

тесто:
125 гр меко краве масло
80 гр захар Мусковадо
2 големи яйца
400-500 гр пълнозърнесто брашно
8 гр бакпулвер

пълнеж:
250 гр извара фина
2 яйца
1 пакетче бурбонска ванилова захар
3 с.л. захар
3 с.л. ванилов пудинг на прах

1 купа боровинки


Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват на крем, добавят се едно по едно яйцата, като се разбива добре след всяко.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа постепенно, като само в началото се разбива с миксер, след това се "меси" с ръка. Този процес се извършва по-скоро с пръстите на ръцете.
*В зависимост от големината на яйцата и вида брашно, което се използва е възможно да поеме различно количество, но при всички случаи тестото е твърдо, като на нашата ябълкова пита или пай. Наподобява трохи, които като се съберат и като се притиснат се задържат заедно. Около 1/3 от тестото се заделя за покриване на сладкиша, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник. Голямата част на тестото се оформя на топка, разстила се с ръце на диск, увива се в стреч фолио и се прибира в хладилник, докато се приготви плънката.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Изварата, яйцата, пудинга, ваниловата захар и захарта се разбиват добре. *Понеже боровинките са по-кисел плод, количеството на захарта в крема може да се увеличи.
Тестото се изважда от хладилника. Стреч фолиото се отстранява, поставя се в намаслената тава(или застлана с хартия за печене), с ръце се разстила по дъното на тавата, като краищата му се издигат като борд. Това тесто не е еластично и да се получат някъде пукнатини, притиснете ги.
Кремът се изсипва върху блата. Отгоре се поръсва с боровинките, а най-отгоре с малката част тесто, направено на трохи(претрива се с ръце).
Щройсела се пече за около 45 минути на 200 градуса в предварително загрятата фурна, изважда се и се охлажда във формата. По желание може да се поръси с пудра захар.

4 коментара:

  1. Прекрасно предложение, Кате! Представих си какъв аромат се носи от маслото и точно тази захар, ванилията и боровинките.
    Размечтах се рано-рано днес :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина ароматът на току що приготвен вкъщи сладкиш е невероятен, но не само заради съставките, а заради уюта, който носи. Аз ти благодаря, че размечта и мен с тези думи:). ПОздрави, Или!

      Изтриване
  2. Кате,
    този сладкиш малко прилича на сладкишите с маслено тесто и настъргани отгоре " стърготини " от тестото върху сладко или мармалад.Малко по - различен е наистина като съотношение на съставките в тестото, но изглежда перфектно.Записвам рецептата за проба.Чудесен избор за почерпка !
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам става дума за линцер торта, тя е с тесто и сладко. като цяло май е сходен сладкиш с нея, както и с пай, тарта, кростата и както и да се наричат тези сладкиши по света. у дома се харесват такива сладкиши. А и могат да се разнообразяват. Поздрави,Ели!

      Изтриване