Страници

Пълнозърнест боровинков щройсел


Щ
ройсел е вкусно печиво с хрупкаво покритие, блат, пълнеж с крем и плодове. Понякога покритието отгоре се приготвя отделно, а блатът се прави с друго тесто, но има и варианти в които се правят от едно и също. Рецептата за самото покритие, което всъщност се нарича щройсел (откъдето идва и името на сладкиша) се състои от захар, масло и брашно. Понякога приготвям тестото за блат и покритие по една и съща рецепта, но най-често за блат се избира друга основа, а покритието се приготвя отделно. В тази публикация споделям рецепта за Щройсел с боровинки и пълнозърнесто брашно, но може да се използва бяло брашно и други плодове, като например Черешов щройсел сладкиш.  



Пълнозърнест боровинков щройсел


Продукти:
за 20 см форма

тесто:
100 гр меко краве масло
80 гр захар Мусковадо
1 яйце
150 гр пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер

щройсел покритие:
75 гр пълнозърнесто брашно
50 гр захар
60 гр разтопено масло

пълнеж:
250 гр извара фина
2 яйца
1 пакетче бурбонска ванилова захар
3 с.л. захар
3 с.л. ванилов пудинг на прах

1 купа боровинки


Приготвяне:

Фурната се включва да загрява на 200 градуса.

Щройсел:
Продуктите за поръската (щройсела) се омесват, тестото се оформя на топка, завива се в стреч фолио и се прибира в камерата на хладилника.

Блат:
Маслото и захарта се разбиват на крем, добавят се яйцето като се разбива добре. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа, като се разбърква с шпатула.

Пълнеж: Изварата, яйцата, пудинга, ваниловата захар и захарта се разбиват добре. *Понеже боровинките са по-кисел плод, количеството на захарта в крема може да се увеличи.

Тестото се разстила в намаслена или застлана с хартия за печене тава. Кремът се изсипва върху блата. Отгоре се поръсва с боровинките, а най-отгоре се настъргва или претрива с ръце твърдото тесто за поръската.
Щройсела се пече за около 40 минути на 200 градуса в предварително загрятата фурна, изважда се и се охлажда във формата. По желание може да се поръси с пудра захар.

4 коментара:

  1. Прекрасно предложение, Кате! Представих си какъв аромат се носи от маслото и точно тази захар, ванилията и боровинките.
    Размечтах се рано-рано днес :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина ароматът на току що приготвен вкъщи сладкиш е невероятен, но не само заради съставките, а заради уюта, който носи. Аз ти благодаря, че размечта и мен с тези думи:). ПОздрави, Или!

      Изтриване
  2. Кате,
    този сладкиш малко прилича на сладкишите с маслено тесто и настъргани отгоре " стърготини " от тестото върху сладко или мармалад.Малко по - различен е наистина като съотношение на съставките в тестото, но изглежда перфектно.Записвам рецептата за проба.Чудесен избор за почерпка !
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам става дума за линцер торта, тя е с тесто и сладко. като цяло май е сходен сладкиш с нея, както и с пай, тарта, кростата и както и да се наричат тези сладкиши по света. у дома се харесват такива сладкиши. А и могат да се разнообразяват. Поздрави,Ели!

      Изтриване