Страници

Какаови мадлени


Н

аправих тези мадлени още през лятото(както личи и от снимките). Рецептата е за класически мадлени, като част от количеството на брашното заменям с какао и премахвам аромата на лимон.


Какаови мадлени


Продукти:
2 яйца
130 гр захар
35 мл прясно мляко
150 гр брашно
30 гр натурално какао
5,5 гр бакпулвер
*85 гр разтопено пречистено масло


Пречистено масло:
❕През цялото време се работи с изключително внимание, това е врящо масло! Не се допуска да капне вода в него!
250 гр хубаво, качествено краве масло се нарязва на малки кубчета и поставя в суха дълбока тенджера с дебело дъно. Вари се на ниска степен на котлона. В началото може да пръска много, може дори да се наложи котлона да се включва и изключва. През това време се образува бяла пяна, която се отделя с решетъчна лъжица. Това може да се случи един или няколко пъти. През целият процес маслото трябва да ухае на масло( ако е качествено). Постепенно на дъното започват да се утаяват частички, пяна вече не се образува, цветът става кехлибарен и маслото започва да ухае много приятно, наподобяващо ядки. От там идва и другото му наименование: лешниково масло. Тогава се отстранява от котлона, оставя се да се охлади и през двойна марля се налива в чист, сух буркан. Когато се охлади напълно се затваря. Съхранява се в хладилник.


Яйцата се разбиват със захарта на крем. При непрекъснато разбиване към тях се налива млякото, след което пресятото с бакпулвера и какаото брашно. 85 гр от разтопеното, но охладено на стайна температура масло се добавя към сместа, като вече се бърка с шпатула, за да не спадне обема. Купата се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник между 2 и 12 часа. Това е много важна стъпка и не я подценявайте!
Фурната се включва да загрява на 200 градуса без вентилатор (190 градуса със).
Формата за Мадлени се намазва с масло, след което се поръсва с брашно и излишното се изтупва. В центъра на всяка мидичка се изсипва по 1 с.л. ( или повече, зависи от големината на гнездото) от сместа. Не се разнася, тя сама изпълва формата по време на печене.
Мадлените се пекат първоначално за 5 минути на 200 градуса, след което фурната се намалява на 180 градуса и се пекат още 5 минути. Изваждат се и се охлаждат леко, след което се отстраняват внимателно от формата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар