Страници

Тартифлет с Реблошон

Тартифлет

Тартифлет е френско ястие, наподобяващо запеканки и огретени. Основно се приготвя с картофи, лук и задължително сиренето Реблошон, но често се обогатява с бекон, сметана, вино и др. Името на ястието произлиза от наименованието на савойските картофи на френско-провансалски – Tartiflâ. Макар да се смята за традициооно старо френско ястие, то всъщност е създадено през 1980 за насърчаване на продажбите на сирене Reblochon и е вдъхновено от péla (вид гратен с картофи и лук, без сирене). Източник
Макар да се срещат версии с Бри или Камембер, варианти на заменяне на сиренето в ястието с това име няма, т.е. разбира се, че Реблошон може да се замени с друг вид сирене, но просто тогава ястието няма да се нарича Тартифлет, а някакъв вид гратен или запеканка. Сходни са: Tartichèvre( с козе сирене), Croziflette ( картофите се заменят с Crozets, вид малка квадратна паста и Vosgiflette със сирене Munster.




Reblochon/ Реблошон е меко сирене, с ясно изразен ядков вкус и характерен аромат, който се разгръща много силно по време на печене. Произвежда се в алпийския регион Савой и се прави от сурово краве мляко.



Тартифлет с Реблошон / Tartiflette Reblochon


Продукти:
1 кг картофи
1 с.л. краве масло
250 гр сурово пушен бекон, нарязан на малки кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. брашно
100 мл бяло вино
200 мл млечна сметана
черен пипер
инд.орехче
мащерка
сол
1 сирене Реблошон (пита около 450 гр)



Начин на приготвяне:
Картофите се белят и нарязват на кубчета(средни по големина). Пускат се в леко посолена вряща вода и се варят на умерена температура за около 15 минути. Не се преваряват. Изваждат се и се отцеждат.
В тиган се загрява маслото добавя се бекона, запича се за 2 минути, като се бърка, добавят се лука и чесъна, задушват се, докато останат на мазнина и леко се запекат. Прибавя се брашното, разбърква се да се запече( внимава се да не прегори), налива се виното, да деглазира добре дъното на тигана и се оставя да се изпари, след което се налива сметаната. Вари се 5 минути, овкусява се подправките и солта, разбърква се с картофите и се разпределя в две саханчета(тиганчета) или други подходящи съдове.
Сиренето се разрязва напречно на две и във всяко тиганче се поставя по една половинка с кората нагоре. Тартифлета се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. По време на печенето сиренето започва да се топи, образува балончета, след което хрупкава коричка.
Тартифлетите се поднасят със салата.

6 коментара:

  1. Кате, изглежда уникално. А такова сирене не съм опитвала никога. И то изглежда доста привлекателно. Аз много обичам всякакви сирена. Ако ми се отвори възможност ще си взема и ще го опитам. Не обичам много картофи, но в такъв вариант със сигурност ще ми харесат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галка, сиренето е от меките сирена като вид, наподобява Камембер, Бри, но има много силен аромат по време на печене и дори отварях прозорците:) и се държи малко по-странно от тях. Някак се разтопява по един по-различен начин. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много обичам всякакви запеканки с картофи, Кате, а това е прелест! Изчерпателна и прекрасна отново! Срам, не срам, но си признавам, че за първи път чувам за това сирене, ще потърся да видя дали ще го намеря в България и задължително ще го направя това чудесно ястие! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкъщи също обичаме запеканки, с различни зеленчуци, с картофи, сирената много им подхождат. Ти пък, Сонче, как го написа това за сиренето, все едно всички сме отраснали тук с такова сирене и разни деликатеси:))). Написах на Галка, по-горе какво е сиренето. По принцип както и в публикацията съм обяснила, може да се замени с Бри или Камембер, някак най-сходни ми се струват, но разбира се просто няма да се нарича Тартифлет, тъй като името му е измислено точно заради това сирене и неговото популяризиране. Питата ми беше около 450 гр, мисля, но някъде се продава и нарязано на по-малки парчета. Виждах из рецептите хора, които са открили сирене по този начин или просто не им се е купувал половин кг, да го поставят на малки резенчета. Прегръдки!

      Изтриване
  3. Кате,
    прочетох името на ястието и се запитах : " Какво ли е това ?"Не съм срещала името на това сирене, за първи път го чявам, а и виждам.Някакъв вид меко сирене е явно.Чудесно и интересно предястие или ястие се е получило.Интересна ми стана историята на ястието и от къде и кога се е появила тази рецепта.Така,че те поздравявам за усилията в тази насока - всяка рецепта да си има история.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любопитно ми беше и на мен, когато го чух за пръв път. Много по френски и непознато звучи:). Ястието е вкусно, вид запеканка, гратен. Поздрави, Ели и прекрасна нова седмица и на теб!

      Изтриване