Страници

Бургер парти


С
лед еуфорията на декември, бавно влизаме в нормалния ритъм на ежедневието. След поредицата от празнични трапези и разнообразни менюта ни е малко трудно да мислим за класическата храна. Най-често на въпроса "Какво да готвя" се отговаря с:"Не знам":), а аз такава рецепта не знам.
Хубавото е, че поне веднъж месечно все се намира някой празник, в който хората, търсещи вдъхновение, веднага ще открият повод да го свържат с идея за храна и да приготвят нещо различно. Предстоят Китайската нова година, Свети Валентин, Трифон Зарезан, Баба Марта, Трети март... Но дотогава можем да открием кулинарни вдъхновения и другаде. Ето например с децата решихме да си направим бургер парти. Повод да пробвам една рецепта за бургер хлебчета, а Христо да ни приготви от любимите ни негови домашни телешки бургери, защото майсторът на кюфтенцата е той.
И воала, кюфтето, салатата и картофите за вечеря, обяд или закуско-обяд(брънч) могат да изглеждат и така:



Практичното на такава маса е, че всеки може да сглобява бургера си както пожелае. Нещо като базови продукти за бургери са:
🔼хлебчета
🔼бургер кюфте
🔼сирена
🔼бекон, яйца, пържени(печени) картофи
🔼салата, домати, лук, лютиво чушле
🔼кисели краставички, карамелизиран лук
🔼сосове: кетчуп, чили, Барбекю, горчица, майонеза, айоли, къри и т.н.


При домашните бургери, всеки може да приготви своите любими рецепти за питки, кюфтета и т.н, а това са нашите, както и продуктите, които използвахме:
Бургер кюфте: От 1 кг телешка кайма се получават 6 бр големи бургери( с големината на уреда). Каймата се омесва само с черен пипер и сол. Меси се продължително, може с приставки на миксер за тесто, като през това време се добавят около 3 с.л. вода, но на етапи. Купата с кайма се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за няколко часа. Може да се подготви от предишния ден. В уред за бургери се поставя парче стреч фолио, кайма и отново парче стреч фолио, притиска се с горната част, фолиото се отстранява и бургера се обръща директно в леко намаслен тиган. Може да се направят предварително и да престоят покрити в хладилник. Пекат се от двете страни.
Сирене- макар за бургери да се използват най-вече топените сиренца слайс( лесно се разтопяват от топлина), децата избраха чедър.
Беконът е суров, фино нарязан и се запича на тиган, без мазнина.
Картофите са печени на фурна. Обелени, нарязани на пръчици, поръсват се със зехтин и сол и хубаво се разбъркват, подреждат се върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, до готовност.
Карамелизираният лук се приготвя като глава лук се нареже на полумесеци, леко се посолява и се запича в намаслен със зехтин тиган, до златисто.
Сосът е смес от равни части майонеза и кетчуп и много малко горчица.
Класическите питки за бургери са сладникави от тесто тип бриош. Открих чудесна рецепта, която определено ще се превърне в нашата базова рецепта за бургер хлебчета и която ще споделя по-надолу в публикацията.


Как се сглобява бургер?:)
На практика на кой както му харесва. Нашата любима последователност се оказа:
Хлебчето се разрязва на две. По желание може да се запече на тиган или грил, откъм разрязаната страна.
Хлебче, сос - бургер кюфте - сирене - домат- карамелизиран лук - кисели краставички - бекон - салата - сос, хлебче.
Картофите се сервират допълнително.
Ако сандвичите се сглобяват в момента на изваждане на бургерите от грила( тигана) и ако сиренето е от топените слайс, то ще се разтопи от топлината. Друг метод за разтопяване на сиренето е чрез кухненска горелка (тази за крем брюле).

  


Домашни питки( хлебчета) за бургери

Рецептата е адаптирана от Youtube: Thomas kocht


Продукти за 10 бр.
500 гр брашно (тип 550)
225 мл прясно мляко
25 гр захар
30 гр прясна мая (10 гр суха)
10 гр сол
2 яйца
40 гр краве масло

допълнително:
1 яйце, смесено с малко мляко
сусамови семена

 

  


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и към него се добавят захарта и солта. Разбърква се.
Маята се разтваря в студеното мляко, след което към нея се добавят яйцата и се разбърква добре с телена бъркалка.
Маслото, нарязано на малки кубчета се добавя в брашното и с ръка или приставките на миксер за тесто се бърка, докато се получи нещо като мокър пясък. Към тази смес се добавят останалите съставки и се меси докато започне да се отлепва от стените на купата. Тестото се прехвърля върху плота и се меси за около 7-10 минути. Трябва да е меко и еластично. Оформя се на топка, прехвърля се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя за около 2 часа на стайна температура (около 20 - 24 ° C), докато удвои обема си.
След като тестото се удвои, го връщаме върху работната повърхност (без брашно) и се разделя на части по 90 гр).
Оформят се на хубави кръгли, гладки топки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, покриват се със стреч фолио и се и оставят да се отпуснат за 15 минути.
След това се натискат с дланта на ръката, за да станат плоски. В никакъв случай не се правят тънки, а просто на дебели дискове.
Отново се покриват и се оставят за около час или докато се удвоят.
Фурната се загрява на 200-220 ° C . Хлебчетата се намазват с яйчно-млечната смес и се поръсват със сусамови семена.
Ако се пекат в две тави, то трябва да се пекат или поотделно, или с вентилатор, иначе питките в долната тава няма да получат цвят. Друг вариант е по време на печенето тавите да разменят положението си веднъж и бързо. Времето за печене е около 12-15 минути.




2 коментара:

  1. Кате,
    завиждам ти благородно,че има кой да те отмени в кухнята.При мен е точно обратното - всички чакат аз нещо да приготвя макар,че самата аз съм на сурова храна.Така,че при мен е винаги важен въпроса какво да приготвя по - бързо, по - лесно за да нахраня повече хора.Страхотни хлебчета за бургери, но и самите бургери са чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване