Страници

Ябълков Кезекухен / Apfel-Käsekuchen


В

 публикацията за Кезекухен споменах, че любим ми е с ябълки. Рецептите са сходни, като разликата се състои в добавянето на ябълки, които предварително се варят, за да се отнеме от сокът им. Тук променям малко плънката, използвам фина извара, бяла захар и добавям Crème fraîche (заквасена сметана).


Ябълков Кезекухен / Apfel-Käsekuchen


Продукти за форма с диаметър 16-20 см

тесто:
150 гр пълнозърнесто брашно
25 гр захар Мусковадо
60 гр масло
1 малко яйце
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар
настъргана кора от 1/2 био лимет

плънка с ябълки:
2 бр. ябълки
1 с.л. захар
1 с.л. лимонов сок

плънка с извара:
60 гр масло
100 гр захар
2 средно големи яйца (размер М)
250 гр фина извара
100 гр Crème fraîche(заквасена сметана)
настъргана кора от 1/2 лимет
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар
20 гр царевично нишесте или пудинг ванилия
100 гр млечна сметана за разбиване

Начин на приготвяне на Кезекухен:
Всички продукти за тестото се поставят в купа, омесва се тесто, оформя се на топка, разточва се на тънка кора и от нея се изрязва кръг, с диаметър дъното на формата, както дълга лента за борд с ширина 3 см. Форма с падащ борд се застила с хартия за печене( аз защипвам хартията с падащата страна), страните на формата се намазват с масло. На дъното се поставя кръглата част, а по страните се обикаля с лентата. Притиска се добре към дъното и към стените. Прибира се в хладилник, докато се приготви плънката.
Ябълките се белят и нарязват на полумесеци, може и на кубчета. Поставят се заедно с 1 с.л. захар, 1 с.л. лимонов сок в съд на котлон и се варят за десетина минути, докато пуснат сок. Изваждат се, отцеждат се и се охлаждат.
Фурната се включва да загрява на 170 градуса.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се едно по едно яйцата, като всяко следващо се добавя след като предходното се е усвоило добре. Добавя се изварата, Crème fraîche, настърганата кора от лимет, ваниловата захар, нишестето. Разбива се до хомогеност. Млечната сметана се разбива студена, добавя се внимателно (за да не спадне обема) към сместа. Бърка се с шпатула.
Върху основата на Кезекухена се подреждат първо ябълките, след което сместа се изсипва върху тях, до нивото на борда, изравнява се. Добре е тавата със сладкиша веднъж да се "удари" леко в плота, за да излезе въздуха. Ако ви остане от сместа може да изпечете в намаслени малки формички(от тези за крем брюле), тъкмо ще има индивидуални сладкишчета за нетърпеливите:).
Кезекухена се пече в долната част на предварително загрятата на 170 градуса фурна до готовност. Проверява се дървена клечка. Този път печенето ми отне 1ч. и 15 мин. За по-голям сладкиш може да отнеме 1 и 1/2 - 2 часа. Изпеченият Кезекухен се изважда от фурната и се оставя във формата на стайна температура, докато се охлади. Може да се поднесе след като се охлади, или след няколко часа престой в хладилник.

5 коментара:

  1. Чудесен е, Кате! Това е един от любимите ми немски десерти! А с ябълки - ммм, само мога да затворя очи и да си представя вкуса му! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напоследък и аз залитам по него:), оглеждам се за различни версии. Поздрави, Сонче!

      Изтриване
  2. Изглежда много интересен, Кате! Ще се пробва!
    И честита Нова година! Бъдете здрави!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Здрави и много щастливи бъдете през 2020 година, ти и цялото ти прекрасно семейство! Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате,
    виждала съм този сладкиш в Германия.Интересна инпровизация с извара.Чудесно изглежда, прекрасна идея е за сезона на ябълките през зимата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване