Тези малки зелчици са толкова впечатляващи с формата си, че често, когато ги видя на пазара, си взимам. Този път ги открих в лилав цвят и нямаше как да не ги добавя в кошницата. Понякога ги приготвям по класическият начин за свинско със зеле, друг път ги запичам на тиган или фурна, панирам, добавям ги в запеканки, гювеч.
Брюкселско зеле с гъбено- сметанов сос
500 гр брюкселско зеле
200 гр гъби
1-2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. брашно
250 мл млечна сметана(веган сметана)
къри
индийско орехче
сол
магданоз
гауда( друг вид сирене)
Начин на приготвяне:
Брюкселското зеле се почиства от най-външните листенца, в случай, че е необходимо, се подрязва стъблото(кочана), до нивото на зелката. Зелките се пускат в тенджера с вряща леко посолена вода и се варят 10 минути. Измиват се със студена вода и се отцеждат.Гъбите се почистват и нарязват на филийки, морковите се остъргват и нарязват на малки кубчета, лукът и чесънът се белят и нарязват на ситно.
В малко зехтин или олио се задушава първо лука, до омекване. Добавят се морковите, гъбите и чесъна, като се разбъркват. Когато останат на мазнина се добавя брашното, разбърква се за 1 минута, налива се сметаната, добавят се подправките и солта, разбърква се добре и сосът се вари сгъстяване.
Когато сосът е готов, в него се добавя брюкселското зеле, разбърква се и се вари за около 5 минути. Поръсва се с магданоз и настъргана гауда.
Много красиви снимки, Кате! Поздрави и честита нова година, желая здраве и късмет на теб и цялото ти симпатично семейство!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванев България не съм виждала някъде да продават точно такъв вид брюкселско зеле.Но ние сме засявали в градината от обикновеното зелено брюкселско зеле и преди години добивахме много реколта.На едно стъбло са наредени много малки зелчета.Чудесни са за аранжиране, добавят красота на масата и са страхотна гарнитура.Чудесно си ги съчетала с гъбен сос, не съм се сещала за подобно съчетание.
Поздрави и Честити и благословени празнични дни - Иванов и Йордановден !
Кате, и тази рецепта направих.И преди съм правила подобна, но никога не бях слагали къри. Много е вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Благодаря ти за обратната връзка, Кате! Много харесвам такива коментари, които помагат на други търсещи да преценят дадена рецепта. Вкъщи също много се хареса на децата. Поздрави!
Изтриване