Страници

Ловджийско тиганче / Jägerpfandl



Д
али това ястие е характерно само за Австрия, не знам, но ние го открихме в заведение, предлагащо типични австрийски специалитети и по тази причина го добавям в колекцията ми с рецепти от Австрийска кухня. Тепърва ще разглеждам и други предложения в ловджийски стил, тъй като ми стана интересно. Това ми напомни за случая, когато видях на касата в магазин една австрийка да си купува зеле и свинско месо и веднага се поинтересувах каква е тяхната версия на нашата класика. Така и не дойде ред на тази рецепта в блога, но надявам се скоро да успея да запиша и нея.




Ловджийско тиганче / Jägerpfandl


Ловджийското тиганче, което ни поднесоха беше със свински котлет в гъбено-сметанов сос и гарнитура от шпетцле. Шпетцле е вид прясна австрийска паста, която ако не можете да откриете във вашите магазини, може да си приготвите сами, по тази рецепта. В случай, че не ви се занимава, може да гарнирате с друг вид паста, но е добре да е прясна. Не знам дали точно това е начина на приготвяне, но моята импровизация на ястието е такава и се доближава значително по вкус, с разликата, че месото нарязах на късчета и ми се струва, че в техният сметанов сос бе добавен сос на прах, та тази част пропуснах и замених с малко нишесте.

Продукти за 4 порции:
4 бр свински шницели
400 гр гъби( използвам кафява печурка)
400 мл млечна сметана
4 ч.л. натурално нишесте
сол
черен пипер
бутершмалц(или смес от равни количества олио и масло)
шпетцле сварено за гарнитура

Начин на приготвяне на ловджийско тиганче:
Шницелите се нарязват на лентички. В тиган се загрява малко мазнина и лентичките се запичат до зластисто от двете страни. Изваждат се в алуминиево фолио, завиват се и се поддържат топли.
Гъбите се почистват и разрязват на две, след което на филийки. В същият тиган се добавя още малко мазнина и гъбите се задушават докато течността им се изпари и останат само на мазнина.
Налива се сметната, добавя се сол, черен пипер и когато заври, към нея се налива нишестето, разтворено в малко вода. Вари се за няколко минути, докато сосът се сгъсти. Добавя се месото, разбърква се и се оставя на топло.
Свареното шпетцле се изсипва в тиган с малко мазнина и се запича за няколко минути, като се разбърква.
Месото с гъбеният сос се сервира с гарнитура от шпетцле.


4 коментара:

  1. Шпетцле-то беше първото традиционно ястие, което опитах в Германия и до днес си го обичам и го готвя, стига да намеря прясно. А в компанията на месец с гъбен сос, съм сигурна, че е чудесно! Записвам си за пробване тази рецепта, Кате, благодаря за нея! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на нас ни харесва. И като гарнитура и като самостоятелно ястие. Чудесно е и с месцето:). Поздрави, Сонче!

      Изтриване
  2. Кате, направих го това тиганче. Само че вместо шпетцле, комбинирах с брюкселско зеле. Много вкусно сосче се получи. Другият път с шпецле.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, и с брюкселско зеле и със зеленчуци и с паста, все ще е вкусно. Радвам се, че ти е харесало, Кате и благодаря, че сподели! Поздрави!

      Изтриване