Страници

Пържени скариди по тайландски


А

зиатската кухня е сред любимите у дома и много често дори и бързият ни вечерен тиган е с такава нотка, а нея добавяме най-лесно със соев сос Кикоман:). ( Не правя реклама, но е единственият соев сос, който ползвам в кухнята си). Наближава Китайската Нова година, а с нея идва и повода да си приготвим вкусно китайско меню. Дотогава обаче споделям една рецепта от тайландската кухня, а ако не обичате скариди, може да я приготвите  с пиле, по тази рецепта.


Пържени скариди по тайландски


Приготвям ги по рецепта за Пиле с бейби царевички по тайландски.

Продукти:
1 купа със скариди
3 скилидки чесън
5-6 бейби царевички свежи
200 гр гъби
купа пресен зелен боб или грах на шушулки
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. соев сос Кикоман
1 ч.л. сос от стриди (рибен сос)
няколко стръка зелен лук и люто чушле, за поднасяне
зехтин

гарнитура: варен ориз


Приготвяне:
За гарнитурата от ориз използвам Uncle Ben's басмати ориз в торбички, като го сварявам според указанията на опаковката.
Скаридите са едри, почистени от обвивката (опашките може да се запазят), измити и отцедени добре.

Гъбите се почистват и нарязват едро.
В дълбок тиган се загрява малко зехтин и се добавят обелените и нарязани на филийки скилидки чесън. След 1-2 минути се добавят скаридите. Запичат се на силна степен на котлона, до готовност, като се разбъркват. Изваждат се в алуминиево фолио и се оставя настрани.
В същият тиган се добавят царевичките и зленият боб, нарязани на няколко парчета. Запичат се за 2-3 минути, като се обръщат. Налива се 1/4 ч.ч. вода, оставя се да заври и след 2 минути се добавят гъбите, захарта, соевият и рибен сос и всичко се готви за 6-7 минути, като се разбърква. Добавят се скаридите, разбърква се и след 30 сек. ястието е готово за сервиране. Поднася се с нарязан зелен лук, люто чушле и гарнитура от сварен ориз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар