Страници

Брюкселско зеле с гъбено- сметанов сос


Тези малки зелчици са толкова впечатляващи с формата си, че често, когато ги видя на пазара, си взимам. Този път ги открих в лилав цвят и нямаше как да не ги добавя в кошницата. Понякога ги приготвям по класическият начин за свинско със зеле, друг път ги запичам на тиган или фурна, панирам, добавям ги в запеканки, гювеч.




Брюкселско зеле с гъбено- сметанов сос


Продукти:

500 гр брюкселско зеле
200 гр гъби
1-2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. брашно
250 мл млечна сметана(веган сметана)
къри
индийско орехче
сол
магданоз
гауда( друг вид сирене)



Начин на приготвяне:
Брюкселското зеле се почиства от най-външните листенца, в случай, че е необходимо, се подрязва стъблото(кочана), до нивото на зелката. Зелките се пускат в тенджера с вряща леко посолена вода и се варят 10 минути. Измиват се със студена вода и се отцеждат.
Гъбите се почистват и нарязват на филийки, морковите се остъргват и нарязват на малки кубчета, лукът и чесънът се белят и нарязват на ситно.
В малко зехтин или олио се задушава първо лука, до омекване. Добавят се морковите, гъбите и чесъна, като се разбъркват. Когато останат на мазнина се добавя брашното, разбърква се за 1 минута, налива се сметаната, добавят се подправките и солта, разбърква се добре и сосът се вари сгъстяване.
Когато сосът е готов, в него се добавя брюкселското зеле, разбърква се и се вари за около 5 минути. Поръсва се с магданоз и настъргана гауда.



4 коментара:

  1. Много красиви снимки, Кате! Поздрави и честита нова година, желая здраве и късмет на теб и цялото ти симпатично семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    в България не съм виждала някъде да продават точно такъв вид брюкселско зеле.Но ние сме засявали в градината от обикновеното зелено брюкселско зеле и преди години добивахме много реколта.На едно стъбло са наредени много малки зелчета.Чудесни са за аранжиране, добавят красота на масата и са страхотна гарнитура.Чудесно си ги съчетала с гъбен сос, не съм се сещала за подобно съчетание.
    Поздрави и Честити и благословени празнични дни - Иванов и Йордановден !

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, и тази рецепта направих.И преди съм правила подобна, но никога не бях слагали къри. Много е вкусно.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за обратната връзка, Кате! Много харесвам такива коментари, които помагат на други търсещи да преценят дадена рецепта. Вкъщи също много се хареса на децата. Поздрави!

      Изтриване