Страници

Мусбеернокен - австрийски кнедли с диви боровинки

австрийски кнедли, палачинки с черни боровинки
По време на ваканцията ни в Тирол и разходките в планините видяхме малки храстчета с дребни плодове, които приличаха на боровинки, но бяха с много наситен тъмен, почти черен цвят. Оказа се, че това са диви боровинки, познати като черна боровинка или мусбеер. Характерно за тях е, че оцветяват пръстите, езика и зъбите:) в тъмно синьо. С мусбеерен се приготвят Тиролските мусбеернокен. Основната им рецепта се състои в приготвяне на гъсто палачинково тесто, в което се добавят плодчетата и чрез тях то придобива тъмен виолетово-черен цвят. Естествено както всяка рецепта и тази има варианти. В една от версиите в края на печенето се поливат с меден сироп, затварят се с капак и се задушават за кратко. В друга версия се приготвят без мляко. Някъде се добавя и малко бакпулвер. Ето и моите:





Мусбеернокен

 Тиролски кнедли с диви боровинки

Продукти за около 13 бр.
1 яйце
1 с.л. захар Мусковадо (или бяла)
100 гр брашно
100 мл прясно мляко
200 гр Moosbeeren (диви черни боровинки)
бурбонска ванилия ( ванилова захар)
щипка сол
Избистрено масло за пържене(бутершмалц)
пудра захар, за сервиране


Начин на приготвяне: 
Яйцата, солта и захарта (количеството на захарта може да се увеличи на вкус) се разбиват в купа. Добавя се брашното, разбива се, разрежда се с прясното мляко, отново се разбива и се добавят измитите боровинки. Сместа се разбива с миксер добре. Консистенцията е значително по-гъста от тази на палачинки.1 с.л. масло се загрява в тиган на средна температура. На няколко места се изиспват по 1-2 супени лъжици тесто. Мусбеернокен се пекат от двете страни докато станат златистокафяви. Поднасят се с пудра захар, ванилов сос, сладолед, ябълков мус.


Ванилов сос приготвям по следният начин:
200 мл прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 жълтък, 1 пълна с връх ч.л. нишесте, бурбонска ванилия( шушулка).
Жълтъка се разбива с малка част от прясното мляко и нишестето. Останалото мляко с ванилията(зрънцата или шушулката) и захарта се оставя в съд на котлон да заври. Оттегля се от огъня, добавя се сместа с нишестето и се разбърква много добре. Връща се на котлона и се вари за няколко минути до сгъстяване. Това е сос, а не пудинг и консистенцията е различна.



4 коментара:

  1. Кате,
    дивите боровинки са ми любими и то пресни.Това са по - скоро палачинки според мен отколкото кнедли.Но са много красиви и апетитни.А с боровинки ще са истински разкош.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато ги видях за пръв път и аз ги помислих за палачинки, но наистина не са. Тестото е сравнително гъсто и макар да не са толкова пухкави като кнедли, имат подобен вкус. За да станат още по-пухкави, се задушават с капак. Мислех да ги запиша като палачинки, но името им не позволява, тъй като nocken се отнася за тестени изделия, вид кнедли. Предположих, че визията им ще предизвика учудване, но са си такива, навсякъде.
      Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Какъв цвят само, Кате! Лилавото ми е едно от любимите! Дано да успея да намеря толкова наситени боровинки! Разкошни са, а Тирол също е прекрасен! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С мохито на Бали няма да ги откриеш, по някоя пътека в планината трябва да се разходиш:). Цветът беше първото, което ме плени като ги видях. Целувки!

      Изтриване