Страници

Канелени звезди

 


Макар от няколко години да виждам тези звездички в магазините и пекарните тук, за пръв път тази година реших да направя у дома.
Директно следвах рецептата от едно списание, но за съжаление не ми се получиха. Още в началото, самото тесто ми се стори рядко, но тъй като не знаех подробности за това как трябва да изглежда тестото за канелените звезди, предположих, че може би си е такова. По време на печенето звездите развалиха формата си, на вкус ставаха, но не това беше целта ми. От опит знам, че сладки, при които има опасност при печене да се променят е добре да се охладят във фризер или хладилник. Пробвах този вариант и тук, но отново несполучливо:



И така, амбицията ми отново ме въведе в приключение, което ми отне няколко часа сравняване на различни рецепти, продукти, време за печене и т.н. От цялото разследване достигнах до извода, че канелените звезди макар да изглеждат лесни за направа, всъщност са доста капризни сладки.
Първата трудност, която срещат всички, когато ги приготвят за пръв път е изрязването. Проблемът идва от това, че истинските канелени звезди се приготвят като тестото се разточи, намаже с глазура и едва тогава се изрязват. Тестото обаче е лепкаво и много трудно за работа. По тази причина има различни тънкости. Разбира се има вариант да се изрежат звезди и след това да се намажат с лъжичка с глазура и много хора работят чрез него, но аз исках да направя класическата версия.
Втората трудност е печенето. Канелените звезди могат да бъдат по-меки или по-хрупкави, а това зависи от вкуса. Но проблемът на някои хора идва в напукването на глазурата. Отново има няколко тънкости, които водят до отстраняване на този проблем. Интересното е, че почти всички рецепти изискват различни градуси и време за печене, които варират от 100 до 170 градуса, а тази разлика ме озадачи.
Като цяло, ако се попадне на точна рецепта, съдържаща някои важни пояснения, то канелените звезди биха се получили без проблем.
Относно вкуса, в различните рецепти има и различни добавки, към основната канела. Моите са с марципан, бурбонска ванилия и портокалови корички.


Канелени звезди

Zimtsterne


Продукти:
тесто:
1 белтък
щипка сол
100 гр пудра захар
1 с.л. фино настъргани портокалови корички
2 ч.л. цейлонска канела
70 гр настърган марципан
1 пакетче бурбонска ванилова захар
170 гр бадемово брашно

глазура:
1 белтък
щипка сол
125 гр пудра захар

Начин на приготвяне:
*За да се настърже лесно марципана, може да се прибере във фризер, както е в оригиналната си опаковка, за около 20 минути.
Всички продукти, без бадемовото брашно се изсипват в купа и се разбъркват добре, с приставките на миксер за тесто. Към тях се добавя бадемовото брашно, като се продължава с месенето. Получава се гъсто, лепкаво тесто, което обаче като се оформи на топче, задържа формата си. В случай, че е рядко, може да се добави още малко бадемово брашно.
Тестото се оформя на топка или тухличка и се завива в стреч фолио. Прибира се в хладилник за една нощ.
На следващият ден се извжда, фолиото се отстранява и тестото се разточва върху стреч фолио или хартия за печене, поръсени с бадемово брашно, на кора с дебелина 1 см.
Намазва се с глазура, за която белтъка, щипката сол и пудрата захар се разбиват за 5 минути с миксер на сняг. Хартията или стреч фолиото с тестото се приплъзват върху тава или дъска и се прибират в хладилник за 1 час. Тестото не се покрива!


Фурната се включва на 140 градуса.
Формички звезди за сладки се потапят в купа с топла вода.
Тестото се изважда от хладилника. Преди да се изреже всяка звезда, формичката се потапя във водата. Тъй като излизането от формичката е възможно да е затруднено, то може с пръст да се бутне от долу на горе. Т.е. звездичката да излезе от страната на глазурата.
Канелените звезди се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на по-ниска скара, в предварително загрятата фурна за около 10 минути или докато започнат много леко да порозовяват. Все пак трябва да останат с бяла глазура. Изваждат се, охлаждат се и се прибират в кутии или буркани.



Няма коментари:

Публикуване на коментар