Страници

Третата неделя на Адвент и една рецепта за различно Коледно пънче


Неусетно се изтърколи още една седмица и ето, че запалихме и третата свещичка на Адвент венеца, а с нея и светлината в дома ни стана още по-ярка.



За Третият Адвент направих празничен сладкиш във формата на хижа, идеята за който бях запазила в Пинтерест и Елха от бутер тесто, по метода на Милфьой( рецепта), но с формички на звезди, с различни размери, от които сглобих елха.

Коледно пънче “Дървена хижа”

източник

Авторката на рецептата използва за база торта Шварцвалд, идеята е да направи Коледно пънче, но във формата на дървена хижа и наистина е много впечатляваща. За покрив използва блата на торта Дакеза.
Тъй като бях пленена от тази дървена хижа, следвам абсолютно оригиналната рецепта и стъпки, но всеки би могъл да промени блатовете, крема, както и декорацията. Естествено най-бързият вариант, за хора, които са ангажирани и нямат време, а имат желание е да използват готови блатове и бърз крем, а за прозорци, покрив и врати – бисквити и бишкоти.
В оригиналната рецепта има постъпкови снимки, така, че ако има нещо неясно, то посетете линка.
Много красив вариант на такава къщичка има при Виктория.




Продукти:

Шоколадов пандишпан:
4 яйца
100 гр захар Мусковадо
50 гр брашно
25 гр натурално какао


Покрив, блат Дакеза:
2 белтъка
30 гр захар кристал
50 гр смлени бадеми( брашно от бадеми)
50 гр пудра захар


Крем:
300 гр млечна сметана
200 гр маскарпоне
50 гр захар кристал
1 пакетче бурбонска ванилова захар

Сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода


Ганаш:
150 гр 70%шоколад
150 гр млечна сметана


череши Амарена, коктейлни или от сладко
меденки или друг вид сладки, в правоъгълна форма за врата и прозорци


Начин на приготвяне:
Пандишпан:
2 цели яйца + 2 жълтъка, ваниловата захар и 80 гр от захарта се разбиват на гъст крем. Добавят се пресятото брашно и какао. Разбърква се с шпатула.
Двата белтъка се разбиват с останалите 20 гр захар на сняг. Добавят се на етапи към сместа, като се разбърква с шпатула.
Тава с размер 33 х 24 см се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и заравнява. Ако нямате такава тава, може да импровизирате като мен, като загънете краищата на хартията.


Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 12 минути. Изважда се и се оставя върху решетка да се охлади.




Приготвяне на Дакеза:
Белтъците се разбиват със захарта на мек сняг.
Добавят се заедно пресятите пудра захар и бадемово брашно. Разбърква се с шпатула.
Върху обратната страна на хартия за печене се начертават два правоъгълника с размери 26х8 см. Хартията се обръща и във правоъгълниците с шприц с кръгъл накрайник се шрицоват успоредни една до друга ивици. Поръсват се през цедка с пудра захар, изчаква се 2 минути, отново се поръсват с пудра захар и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, за 20 минути. Изваждат се от фурната и се охлаждат.

Приготвяне на сироп:
Захарта и водата се сваряват за няколко минути, докато захарта се разтвори.


Приготвяне на крем:
Всички продукти се разбиват заедно с миксер.


Сглобяване на тортата:
Дългата страна на блата се нарязва на ленти със следната ширина–
3 ленти х 8 см, 1 лента х 6 см и 1 лента х 2 см.
(Дължината на лентите е 24 см. )

В подходяща тортена чиния се поставя първата широка лента, сиропира се леко, намазва се крем, подреждат се черешки в средата по дължина. Поставя се втори блат и така, докато свършат. Тортата се прибира в хладилник, да стегне за 1 час. По принцип не е указано в рецептата, но тъй като престои измазване с шоколад е желателно блатовете да не се разместват.


Шоколадов ганаш:
Сметаната се загрява в съд на котлон, до кипване, отстранява се, към нея се добавя начупеният на парченца шоколад и се разбърква до хомогеност. Оставя се да се стегне, така, че да е удобен за нанасяне върху тортата.
Заготовката на тортата се изважда от хладилник и стените от всички страни се измазват с ганаш. С ганаш се залепват и прозорците и вратите.
Поставя се покривът, като при нужда за него може да използвате от крема или разбита сметана. Най-отгоре върху покрива, като имитация на сняг може да се шприцова от същият крем или разбита сметана.
*Съвет, който съм споделяла няколко пъти:
При декорация върху торта само със сметана е нужно тя да бъде стабилизирана, тъй като може да се втечни и да развали всичко. При разбиването на сметана се добавя 1 ч.л. натурално нишесте.
Тортата се прибира в хладилник да стегне.


“Wir sagen euch an den lieben Advent.
Sehet, die dritte Kerze brennt.
Nun tragt eurer Güte hellen Schein
weit in die dunkle Welt hinein.
Freut euch, ihr Christen! Freuet euch sehr.
Schon ist nahe der Herr.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар