Страници

Айзенбанер

 


Някои имена на рецепти ми е много трудно да запиша чрез превода им, затова предпочитам да ги оставя с немските им имена. Така беше и с Рерюкен.
Айзенбанер (Eisenbahner) са жп работниците – железничарите. Тези сладки са наречени така, защото наподобяват релси или пък вагончета:) и са задължителна част от традиционните коледни плата със сладки в Австрия.


Айзенбанер

източник

Продукти:
300 гр брашно
125 гр пудра захар
1 бр. ванилова захар
1 ч.л.настъргана лимонова кора
1 яйце (размер М)
225 гр масло
200 гр бадемов марципан
200 гр фино пасирано червено сладко (напр. касис или ягода)

Начин на приготвяне:
Марципана се прибира във фризер в собствената му опаковка за 20 минути. Това помага за по-лесното му настъргване.
Брашното, ваниловата захар, 100 гр от пудрата захар и лимоновата кора се смесват.
Яйцето се разделя, белтъкът се запазва за по-късно, а жълтъка се добавя към сместа, добавя се и 200 гр от маслото, нарязано на малки парчета.
Първоначално се бърка с бъркалката на миксер за тесто, след което се продлжава с ръце, до образуване на гладко тесто. Оформя се на топка, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.

След 20 минути марципана се изважда от фризера и се настъргва на едро ренде.
В тенджера се разтопява 25 гр масло на слаб огън, оттегля се от котлона.
Белтъка, 25 гр от пудрата захар и разтопеното масло се добавят към марципана и всичко се разбърква с бъркалката на ръчния миксер до гладка маса. Поставя се в пош и шприц с накрайник звезда.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тестото се изважда от хладилника, омесва се за кратко и се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Нарязва се на ленти с ширина около 5 см. Лентите тесто се поставят на разстояние една от друга, в тава, застлана с хартия за печене, надупчват се на няколко места с клечка за зъби. Пекат се за 6 минути и се изваждат, да се охладят.
След като се охладят, по външните страни по дължина и с 1-2 мм по-навътре се шприцова от марципановата смес.
Масата трябва да държи формата си, когато се шприцова. Ако е прекалено мека, най-добре е да се добавят малко смлени бадеми.
След като са шприцовани, лентите се връщат за още 8 минути( до леко златисто) в предварително загрятата на 180 градуса.
Междувременно сладкото се загрява на котлон, до кипване, разбърква се.
С помощта на чаена лъжичка се напълват “релсите” с горещото сладко, охлаждат се и се нарязват на ленти с ширина 2 см.
След като са охладени, сладките може да се съхраняват в плътно затворени кутии, на сухо и не много топло място до десетина дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар