Страници

Портокалови бисквитки с кокосово масло


Новото попълнение и вдъхновение в домашната пекарна е тази красива точилка, с помощта на която се изработват бисквитките, известни като Springerle, немски бисквити с релефно изображение.
Характерното за тези бисквити е, че релефът им се получава или чрез притискане на тесто във форма, или чрез валцуване, с точилка. Преди да се пекат, се оставят да изсъхнат, за да се запази изображението. Имам разкошна рецепта за Спекулатис, която със сигурност е много подходяща за тази точилка, но сега исках да пробвам нещо различно и макар с риск, след печене да получа просто равни бисквити, избрах рецепта на базата на маслено тесто, като в случая използвам кокосово. Рецептата е вариант на Лимоновите снежинки на Бети и ако вие нямате такава точилка, може да изпълните нейната идея. Опция също са печатите за коледни сладки, които бяха хит преди години и се намират навсякъде.




Портокалови бисквитки с кокосово масло

по рецепта на Бети


Продукти:

90 гр бяло пшенично брашно
140 гр царевично/картофено нишесте
80 гр пудра захар
1 ч.л. бакпулвер
100 гр меко косово масло
100 мл портокалов сок
1 с.л. фино настъргана портокалова кора( годна за консумация!)



Начин на приготвяне:
Брашното, нишестето, бакпулвера и пудрата захар се пресяват в купа.
Мекото кокосово масло, портокаловият сок и портокаловата кора се добавят към сухите съставки и се замесва тесто.
Важно е кокосовото масло да е на стайна температура, защото иначе в тестото остават малки частички, които при печене се разтопяват и образуват дупки в сладките. Вижда се на някои от моите сладки:). Дефекта не е фатален, според мен дори е много симпатичен, тъй като се придава някаква несъвършена ретро нотка, но ако желаете по-прецизна изработка, съобразете това.
Разточва се на кора върху набрашнена повърхност с обикновена точилка, след което върху него се прокарва с лек натиск, за да се получи отпечатък, релефната точилка.







Също така бисквитите могат да се оформят с печати, дървен молд или силиконов молд и печати.
При всички случаи избраният инструмент се набрашнява с четка.
С остър нож се изрязват бисквитите, преместват се внимателно върху хартия за печене, поставят се върху подходяща дъска, поднос или тава и се прибират във фризер за 15 минути.
Тази стъпка е важна, за да запазят формата и релефът си.
Работи се на етапи. Аз например правя бисквити за първата тава, докато стягат, оформям втората партида, а докато се пекат, вторите стягат.

Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.
Фурната се включва на 170 градуса.
Бисквитите от фризера се изваждат, подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга и се поставят в горещата фурна да се пекат.
Печенето отнема между 12-15 минути, като се наблюдават. Щом краищата започнат да се оцветяват в леко розово, се изваждат. Плъзгат се заедно с хартията внимателно върху решетка, да се охладят.



Няма коментари:

Публикуване на коментар