Страници

Скандинавско козуначено руло с ябълки


В Дания сладкишите, произведени по тази технология на ламиниране(наслояване) на тестото се наричат Wienerbrød (Виенски хляб), в Австрия този сладкиш се нарича Apfelzopf, а обяснено на български става дума за сладкиш, сходен на козунак, но многопластов( сходно на бутер тесто), а този тук с вкус и аромат на ябълков щрудел.
Концепцията е донесена в Дания от австрийски пекари и оттогава се е превърнала в датски специалитет.
Тестото се прави с мая, брашно, захар, яйца и мляко. Разточва се, покрива се с тънки резенчета масло и след това тестото се сгъва и разточва няколко пъти, създавайки слоеве. Ако е необходимо, тестото се охлажда между сгъванията, за да се улесни обработката. Процесът на точене, намасляване, сгъване и охлаждане се повтаря многократно, за да се създаде многослойно тесто, което отвън става въздушно и хрупкаво, а отвътре богато, меко и маслено. Пълнежите и оформленията са различни, като някои от сладкишите имат собствени наименования.




Скандинавско козуначено руло с ябълки


Продукти:

тесто:
220 гр брашно
4 гр суха мая (1/2 пакетче)
100 мл прясно мляко
1 яйце
40 гр захар
1 ч.л. подправки за лебкухен( кардамон, канела, индийско орехче, кармафил и др.)

80 гр студено краве масло, за ламиниране

плънка:
2-3 ябълки
сокът на 1/2 лимон
70 гр захар Мусковадо
1 с.л. цейлонска канела
1-2 с.л. пълнозърнеста галета
по желание: орехи, пекан, стафиди

за глазиране:
1 яйце
2-3 с.л. прясно мляко

за поръсване:
пудра захар


Начин на приготвяне:

Тесто:
Брашното се пресява в купа, към него се добавят маята, млякото, яйцето, захарта, подправките. Замесва се меко тесто. Оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със стреч фолио кърпа и се оставя да втасва до удвояване. (за около 1 час).


Плънка:
Ябълките се белят, почистват от семенниците, разрязват се на две и след това всяка половинка се нарязва на тънки филийки. Поръсват се с лимоновият сок, добавят се захарта, канелата и галетата и се разбъркват.




Втасалото тесто се разточва върху набрашнен плот на правоъгълник или квадрат. В едната половина се разпределя 1/3 от маслото, нарязано на тънки филийки, покрива се с другата половина тесто.
Сгънатото тесто се разточва отново и горната процедура се прави общо 3 пъти.
На финал се разточва на правоъгълник. В средата, по дължина се разпределя плънката, като по желание може да се добавят орехи и стафиди. От двете страни на плънката, тестото се нарязва на ленти през около 7 мм – 1 см, които започват да се сгъват върху плънката, като се застъпват с редуване. Сплетеното руло се намазва с разбитото с млякото яйце. Оставя се да втасва 30 минути, без да се покрива.


Фурната се загрява на 180 градуса и рулото се пече за около 40 мин.( до готовност).
Изважда се и се поръсва с пудра захар.


От това тесто могат да се направят кифли с различни плънки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар