Страници

Четвъртата неделя на Адвент и селекцията ми от коледни сладки за 2020

Отброявайки неделите до Рождество, ето че неусетно запалихме и четвъртата свещичка на венеца. Светлината изпълни дома ни, а оставащите дни до Коледа вече са толкова малко.
Покрай всичките тези празнични семейни недели, почти незабелязано се изниза месец.
Тази неделя опитахме коледните сладки, които приготвих през седмицата. На Коледа няма как да изядем огромни количества храна и сладкиши, тъй като тогава имаме лични празници, затова предшестващите специални дни се оказват идеални за целта.


Коледни сладки, селекция 2020


Тестата за всичките сладки приготвих в единият от дните през седмицата. Тъй като всичките изискват престой в хладилник, за мен това беше улеснение. На следващият ден изпекох сладките, охладих ги и ги прибрах в кутии. Тази година изборът ми бе:

Канелени звезди

Zimtsterne – рецепта


Лебкухен

Lebkuchen 


Айзенбанер

Eisenbahner – рецепта


Орехови кифлички

Walnusskipferl – рецепта


Спекулатис

Spekulatius – рецепта


Ишлерови талери

Ischler Taler/ Törtchen/ Kekse


Нашето коледно дръвче

В четвъртата неделя на Адвент си взехме и коледно дръвче. Избрахме го от ферма, която се намира в близката до града ни планина.


По-различно е усещането, някак си, когато се разхождаш между гора от елхички, а те всичките са толкова красиви, но някоя те привлече и просто знаеш, че това е твоето дръвче.


Украсихме я, домът ни се превърна в малка коледна приказка, а ние сме готови да посрещнем най-светлият от всички празници – Рождество Христово.


“Wir sagen euch an den lieben Advent.
Sehet, die vierte Kerze brennt.
Gott selber wird kommen, er zögert nicht.
Auf, auf, ihr Herzen, werdet licht.
Freut euch, ihr Christen! Freuet euch sehr.
Schon ist nahe der Herr.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар