Страници

Австрийска торта "Анна"


Торта "Анна" е една от най-известните торти, създадена през 1786 г., в австрийска пекарна, която по-късно става популярна като "Демел".
Според пекарите от Демел, тортата е посветена на уникалната прическа на Анна Демел - нейният кок. Тортата, която се предлага в сладкарници Демел е наистина имитираща кок.
Моята рецепта е от книгата "300 сладкиши от Захер" и е с малко по-различна визия, съгласно инструкциите и картинката на рецептата.
Това, което ме озадачи е цветът, който е получен, тъй като от бял кувертюр и бадемова нуга нюансът, който се получава е далеч по-светъл от показаният. Следващият път бих направила глазурата вместо с бял кувертюр, с шоколадов. Макар, че цветът на снимката може да е получен и от обработката на същата.
 

Австрийска торта "Анна"


Продукти:

* Рецептата е за торта с размер 24 см, но аз направих моята по-малка - 20 см, просто получих един допълнителен блат. блатове:
150 гр пудра захар
5 жълтъка
1 пакетче бурбонска ванилова захар
настъргана кора от 1 био лимон
щипка сол
125 мл растително олио(рапица)
125 мл вода
5 белтъка
175 гр фина захар кристал
200 гр брашно (glatt)
35 гр натурално какао на прах

крем:
400 мл млечна сметана
300 гр ситно нарязан млечен кувертюр
30 гр мед

нуга глазура:
150 гр бадемова нуга
150 гр бял шоколадов кувертюр( млечен или с висок процент на какао)
какао или пудра захар за поръсване

сироп:
125 мл амарето ликьор или качествен ром
2 с.л. вода
2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Крем:
Сметаната се загрява до кипване, без да завира. Сваля се от котлона и към нея се добавя натрошеният кувертюр и меда. Разбърква се с лъжица, след което с миксер за 5-10 минути. Охлажда се, покрива се със стреч фолио и се оставя през нощта в хладилник.

Блатове:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Жълтъците, пудрата захар, ваниловата захар, лимоновата кора и солта се разбиват в купа на крем. Постепенно и при непрекъснато разбиване се добавят олиото и водата.
Белтъците се разбиват със захарта на мек сняг и се добавят на етапи и при разбъркване с шпатула, към сместа.
Брашното се пресява с какаото и се добавя на етапи, като се разбърква внимателно с шпатула.
Подготвят се тави(тава) с диаметър 20 до 24 см и се застилат с хартия за печене.
За всеки блат се изсипва количество смес с ниво 5 мм и се заглажда.
Всеки блат се пече в предварително загрятата фурна за около 10-15 минути(при мен 13), изважда се и заедно с хартията се приплъзва върху решетка, да се охлади.

Нуга глазура:
Кувертюра се разтопява на водна баня, оттегля се, добавя се бадемовата нуга и се разбърква до хомогеност. Сместа се разстила на тънко върху голяма тава, застлана с хартия за печене и се прибира в хладилник.

Сироп:
Захарта, водата и алкохола се сваряват заедно за 2-3 минути.

Сглобяване на торта "Анна":


Кремът се изважда от хладилника и се разбива леко.
В подходяща тортена чиния се поставя ринг и в него се поставя първият блат( не се сиропира), намазва се с малко от крема. Поставя се вторият блат, сиропира се, намазва се крем и операцията се повтаря с останалите продукти. Завъшва се с блат. Заготовката на тортата се прибира в хладилник, да стегне.
Изважда се, измазва се с останалият крем.
Нуга глазурата се изважда от хладилника и се нарязва на ленти с височина около 8 см( достатъчни да покрият борда на тортата и да похлупят малко от горната част.
Тортата се облицова с нуга глазура, като отгоре се поставят декоративни "къдрици" от останалите изрезки.
Прибира се в хладилник, до момента на поднасяне.

2 коментара:

  1. Кате,
    За първи път чувам за такава торта и нейната история.Цветът и наистина е много интересен.Заслужава си да се приготви по празници.И на вид и на цвят е прекрасна.
    Поздрави от Варна, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна торта, Кате!

    ОтговорИзтриване