Страници

Тирамису

Тирамису е италиански десерт, наименованието на който означава"Вдигни ме, ободри ме" (tira – дърпам, mi – мене, su – нагоре). Състои се от бишкоти тип Савоярди, потопени в кафе, крем от яйца, захар и Маскарпоне, понякога ликьор и какао.
Повечето разкази за произхода на Тирамису датират неговото изобретение през 60-те години на миналия век в региона на Венето , Италия, в ресторант "Le Beccherie" в Тревизо. По-конкретно се твърди, че ястието първо е създадено от сладкар на име Роберто Лингуаното, собственик на "Le Beccherie".  Други източници съобщават, че създаването на тортата произхожда от края на 17-ти век в Сиена в чест на херцог Козимо III . Източник
Съществуват множество версии на Тирамису, както в продуктите, така и във формата. У дома е сред често правените сладкиши и по тази причина го приготвям и в различни варианти.

Тирамису


Класическо Тирамису / Classic-Tiramisu
Класическо Тирамису с крем Забайон
Ягодово Тирамису
Ягодово Креамису

Креамису с шам фъстък



Тиквено руло Тирамису


Руло креамису с каки (райска ябълка)


Тирамису -Креамису сладкиш с малини



Карамелено тирамису креамису


Ябълково Тирамису Креамису- Щирийско Тирамису


Тирамису- Креамису за деца