четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Тирамису за деца



Тирамисуто е сред любимите ми десерти. Проблемът при него е, че се прави със сурови яйца. Задължително условие е да са пресни и въпреки всичко винаги се притеснявам, когато го правя. Реших да направя вариант за деца, без алкохол и без яйца, за да не ги лишаваме от този вкусен десерт:).

24 бр. Бишкоти от твърдите
500 гр сирене маскарпоне
200 гр. Подсладена сметана/ може и заквасена или каквато имате :)/
ягоди, около 2 ч.ч./количеството е по желание/ слагат се за вкус и цвят в маскарпонето/
1 ч.ч. мляко с какао/ направено като за пиене, може и с вода/
7 с.л. захар
какао за поръсване

Ягодите се пюрират и се рабъркват с маскарпонето.
Сметаната се разбива с миксер със захарта и се добавя към ягодовата смес. Бърка се с дървена лъжица до получаване на пухкав гладък крем.
В купа се слага топло какаото с вода или мляко и бишкотите се топват за кратко/ много бързо поемат/.
Редят се в продълговата тавичка на един ред.
Върху тях се изсипва полувината крем.
Реди се втори пласт бишкоти и отгоре се изсипва останалия крем.
Тавата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за 24 часа.
Изважда се, наръсва се през сито/цедка/ с какао на прах.
Реже се на правоъгълни парчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар