сряда, 4 юли 2012 г.

rebithada-sifnou


Ρεβιθάδα Σίφνου е гръцко ястие с нахут. Много се доближава до нашият зрял боб в гърне. Не успях точно да го преведа с гугъл транслейт, затова го оставям с гръцкото му име. Ако някой има познания в тази област, ще се радвам да сподели.


Ρεβιθάδα Σίφνου
адаптирано от: тук

Продукти:
1/2 кг нахут
2 големи глави лук, нарязани на ситно
1 праз лук, нарязан
1 ч. ч. зехтин
1 дафинов лист
6 ч.ч. вода
3 ч.л. сол
пипер

1 ч.ч. брашно за запечатване на глиненото гърне

1 лимон, за сервиране



Приготвяне:
Накиснете нахута във вода и го оставете да престои 12 часа.
Отцедете го и го поставете в глинения съд.

* В рецептата се използва и сода за хляб, като след престоя на нахута във вода и изцеждането му, той се поръсва със содата и се оставя за 30 минути, след което се измива няколко пъти. Аз не съм слагала сода за хляб.

Добавете лука и праза, солта, дафиновия лист, зехтина, пипера и водата. Нивото на водата трябва да е 2 пръста над нахута.
Направете тесто от брашното и 3 с.л. вода. Направете го на фитилче и запечатайте краищата на капака на гърнето. Сложете тесто и на дупката, за да не излиза пара.

В оригинал се пече на 180 градуса за около 6 часа.
Аз изпекох за 3 часа, на вентилатор, на 200 градуса.
По принцип, както и при боба, колкото по-дълго се пече - по-добре, но няма кой да го чака:). Традиционно жените го поставят във фурната вечер и го оставят да се готви до сутринта.
Ако имате крок-пот - идеалната рецепта:).
Сервирайте с резени лимон или лимонов сок.

22 коментара:

  1. Oбичам нахут и го хапвам веднъж седмично ...с дафинов лист не съм правила ,използвам розмарин ,но ще опитам и така :).....И ,Катееее искам я тази хубава жълта канаааа :))...много е красива !
    Целувки ,Катюш :)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, за теб и каната си давам:):):) А колкото до подправката, може да си сложиш каквато си обичаш, просто в оригиналната рецепта е това.

      Изтриване
  2. Нахут не съм хапвала-явно е вкусен.Щом и Ванюшка го казва...
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, на мен ми прилича на нашия фасул и може да си го готвиш по същия начин.

      Изтриване
  3. Ястията с нахут са любимите на семейството ми, обаче ги подправям с джоджен.
    Кате пробвай пилешко с нахут и червена пиперка!Невероятно вкусно е!Любимото на големия ми син.Просто ако го попитам какво да ти наготвя, зная отговора предварително.Следващия път ще пробвам с дафинов лист,да видим ще разберат ли разликата, ама ще е по бързата процедура, това с гърнето и за толкова много време дето казваш, няма кой да го чака:)
    Поздрави Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пробвам, задължително! А дали имаш някъде рецептата да ми дадеш линк?

      Изтриване
  4. Вчера много ми се хапваше бобец. Моят се чуди как може да ми се яде това или онова. Ами може, имам фантазия - измислям си :))
    Това ти предложение ще ми хареса, убедена съм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Измислям си, готвя си, снимам си! Оправни сме си ние и това е! Все ще ме накараш да се смея сама:):):)

      Изтриване
  5. Бонбонче, обичам нахут :)
    И вече съм си взела лъжичка да си взема от твоя :)
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Дани! С удоволствие ще споделя нахутеца!:)

      Изтриване
  6. Кате аз да си призная не съм яла нахут и не знам защо.
    Все ми се струва ,че не е вкусно и няма кой да ми го яде.
    Като чета рецептата ми хареса и ще взема някой ден да се прежаля.:)))
    Прохладна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, готви го като нашенския боб, на мен ми харесва, просто не сме свикнали с вида му, но наистина е вкусен и като, че ли по не влияе на корема, или на мен така ми се струва.

      Изтриване
  7. Кате обичам нахут,но по този начин не съм пробвала.
    Ще опитам твоето предложение,благодаря за идеята!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мирче, прилича много на боб по сръбски. Вкусно става, нищо, че изглежда някак постно.

      Изтриване
  8. Бонбон, и аз обичам нахут и така ще си го направя;)
    Много прохладна и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, ако сготвиш нещо ми се обади, защото вече в тези жеги нищо не ми се прави, освен ако някой не ми занесе печката на морето...

      Изтриване
  9. И аз като един любител на нахута, ще изпробвам това интересно предложение Кенди,много вкусно звучи:)
    Хубав и по -прохладен четвъртък:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, наистина е вкусен, въпреки, че не съдържа много неща, но от лука става страхотен.

      Изтриване
  10. Кате, много ми допадна предложението ти! Предпочитам нахута пред боба, но основно го правя на хумус или салати или индийско. СТана ми любопитно и ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами и аз в началото така, после търсех рецепти, но като се замисли човек, да си го готвим както си знаем.

      Изтриване
  11. Ей бон-бон, непрекъснато ни заливаш с вкусни предложения!
    Обичам нахут и ще се пробва!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, и ти така!:) Не ми се сяда на компа в това време и ги трупам наведнъж, ама защо ли не спирам да снимам, като някаква луда съм вече с този апарат. Приятни почивни дни!

      Изтриване