Дата на обновяване: 19.08.2019 г.
Revithada Sifnou (Ρεβιθάδα Σίφνου) е гръцко ястие с нахут, произлиза от остров Сифнос. В автентичната си рецепта тази яхния с нахут се приготвя с мека дъждовна вода, готви се продължително време на ниска температура в затворено гърне и включва простички съставки – нахут, лук, дафинов лист, розмарин, сол, зехтин. Ако не сте опитвали нахут, то наподобява вкусът на боба, всъщност с нахут могат да се приготвят всички ястия, които приготвяме със зрял боб.
Гръцка нахутена яхния
Продукти:
1/2 кг нахут
2 големи глави лук, нарязани на ситно
1/2 ч.ч. зехтин
1 дафинов лист
1-2 стръка розмарин
6 ч.ч. вода (1,2 л)
1 с.л. сол
черен пипер
1 ч.ч. брашно за запечатване на глиненото гърне
няколко с.л. вода
1 лимон, за сервиране
Приготвяне:
( В повечето рецепти при накисването на нахута се използва и сода за хляб, като след 12-24 часовият престой на нахут в чиста вода и изцеждането му, той се накисва с вода, в която се добавя 1 непълна ч.л.сода за хляб и се оставя за 30 минути, след което се бели и измива няколко пъти. (Аз не използвам сода за хляб.)
Нахута се накисва във вода и се оставя в стая да престои между 12-24 часа, като през няколко часа водата се сменя с чиста.
Когато нахута е накиснат и набъбнал е добре да се обели, като с ръце започва да се “върти” из купата, за да може да се обели обвивката му, може и зрънцата да се стискат с два пръста, така обвивката “излиза” сама. Понякога нахута не може да се обели, това зависи от неговото качество и вид. По принцип не е задължително да се бели, но в повечето рецепти се приготвя така.
Зрънцата нахут се измиват, отцеждат и поставят в глинено гърне.
Добавят се ситно нарязаният лук, солта, дафиновия лист, розмарина, зехтина, пипера и водата. Нивото на водата трябва да е 2-3 см над нахута.
От брашното и водата се прави тесто, оформя се на фитилче и с него се запечатват краищата на капака на гърнето. Тесто се поставя и на дупката, за да не излиза пара.
В оригиналните рецепти се пече на 140-160 градуса за около 6 часа.
Ако не разполагате с толкова време може да сварите предварително нахута във вода за около 40-50 минути(до готовност), като първата вода след завиране се изхвърля и се налива чиста, след сваряването му може да се премести в тава и да се запече за около 1 час във фурна(сходно на боб по сръбски).
Традиционно жените го поставят във фурната вечер и го оставят да се готви до сутринта.
Ако имате крок-пот – идеалната рецепта:).
Сервирайте с резени лимон.
Oбичам нахут и го хапвам веднъж седмично ...с дафинов лист не съм правила ,използвам розмарин ,но ще опитам и така :).....И ,Катееее искам я тази хубава жълта канаааа :))...много е красива !
ОтговорИзтриванеЦелувки ,Катюш :)!
Ив, за теб и каната си давам:):):) А колкото до подправката, може да си сложиш каквато си обичаш, просто в оригиналната рецепта е това.
ИзтриванеНахут не съм хапвала-явно е вкусен.Щом и Ванюшка го казва...
ОтговорИзтриванеХубав ден,Кате!
Живе, на мен ми прилича на нашия фасул и може да си го готвиш по същия начин.
ИзтриванеЯстията с нахут са любимите на семейството ми, обаче ги подправям с джоджен.
ОтговорИзтриванеКате пробвай пилешко с нахут и червена пиперка!Невероятно вкусно е!Любимото на големия ми син.Просто ако го попитам какво да ти наготвя, зная отговора предварително.Следващия път ще пробвам с дафинов лист,да видим ще разберат ли разликата, ама ще е по бързата процедура, това с гърнето и за толкова много време дето казваш, няма кой да го чака:)
Поздрави Кате!
Ще пробвам, задължително! А дали имаш някъде рецептата да ми дадеш линк?
ИзтриванеВчера много ми се хапваше бобец. Моят се чуди как може да ми се яде това или онова. Ами може, имам фантазия - измислям си :))
ОтговорИзтриванеТова ти предложение ще ми хареса, убедена съм.
Измислям си, готвя си, снимам си! Оправни сме си ние и това е! Все ще ме накараш да се смея сама:):):)
ИзтриванеБонбонче, обичам нахут :)
ОтговорИзтриванеИ вече съм си взела лъжичка да си взема от твоя :)
Прохладна вечер!
Заповядай, Дани! С удоволствие ще споделя нахутеца!:)
ИзтриванеКате аз да си призная не съм яла нахут и не знам защо.
ОтговорИзтриванеВсе ми се струва ,че не е вкусно и няма кой да ми го яде.
Като чета рецептата ми хареса и ще взема някой ден да се прежаля.:)))
Прохладна и спокойна вечер!
Зиче, готви го като нашенския боб, на мен ми харесва, просто не сме свикнали с вида му, но наистина е вкусен и като, че ли по не влияе на корема, или на мен така ми се струва.
ИзтриванеКате обичам нахут,но по този начин не съм пробвала.
ОтговорИзтриванеЩе опитам твоето предложение,благодаря за идеята!
Поздрави и хубава вечер!
Мирче, прилича много на боб по сръбски. Вкусно става, нищо, че изглежда някак постно.
ИзтриванеБонбон, и аз обичам нахут и така ще си го направя;)
ОтговорИзтриванеМного прохладна и хубава вечер!
Мъхче, ако сготвиш нещо ми се обади, защото вече в тези жеги нищо не ми се прави, освен ако някой не ми занесе печката на морето...
ИзтриванеКате, много ми допадна предложението ти! Предпочитам нахута пред боба, но основно го правя на хумус или салати или индийско. СТана ми любопитно и ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеАми и аз в началото така, после търсех рецепти, но като се замисли човек, да си го готвим както си знаем.
Изтриване