сряда, 30 юли 2014 г.

Зелен фасул в няколко варианта

Харесвам зеленият боб, а при наличието на пресен такъв просто нямаше как да устоя:). Реших да направя няколко рецепти, чорбата, на която се каня от миналата година:), яхнията, която обичаме с млекце и една тест рецепта, която се оказа доста сполучлива и търпи всякакви импровизации.




Чорба от зелен фасул с джанки
Ръководех се от рецептата на Тили: Да готвим с Тилия




Яхния от зелен фасул с картофи
по рецептата от блога за зелен фасул яхния, но добавих картофи и го сготвих по малко по-различен начин, тъй като сварих предварително фасула.




Зелен фасул в саханче
Заливката е по рецептата от блога за риба по мелничарски, с разни промени:).



И така ето как да си сготвим 3 ястия наведнъж:):



Продукти:
Зелен фасул, не се сетих да го измеря, но примерно една огромна купа :) или количество според нуждите ви
вода, около 2 литра
2 моркова
3-4 картофа
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2 домата
няколко полузрели джанки, ако имате зелени - още по-добре:)
сол
магданоз
копър

2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. брашно
1 яйце
червен пипер
зехтин




Приготвяне:
Изрежете по мъничко от двата края на фасула и ако има "конци" ги отстранете. Измийте фасула и го нарежете на едри парчета.
Сложете вода в тенджера на котлон да заври със сол на вкус.
Когато заври добавете фасула, похлупете и варете около десетина минути.
През това време настържете морковите на ренде, картофите нарежете на едри кубчета, лука на ситно, чесъна на тънки филийки, доматите настържете.
Добавете подготвените зеленчуци към фасула и варете до готовност.


Извадете зелен фасул, необходим ви за ястието в саханче - около 1 голям черпак, пълен без бульон.
Останалото ястие разделете на две - за супа и за яхния.

За супата: добавете джанките и 1 с.л.зехтин и варете само няколко минути, след което отстранете от котлона и поръсете със ситно нарязан магданоз и копър.


За яхнията: Загрейте зехтин в касерола, нарежете 1 скилидка чесън на ситно, разбъркайте, запържете за 1-2 минути и добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и когато започне да се оцветява леко в златисто, добавете червеният пипер и отстранете от котлона, налейте веднага отделените за яхнията зелен фасул с картофи и бульон. Разбъркайте и оставете на котлон да се вари за десетина минути - до желаната гъстота. Поръсете със ситно нарязани копър и магданоз и поднесете с кисело мляко или заквасена сметана.


За саханчето:
Поставете на дъното на саханчето 1 домат, нарязан на филийки.
Отгоре изсипете свареният  зелени фасул, който сте отделили.
В тиганче на котлон загрейте малко зехтин и добавете 1 с.л. брашно, запържете го за 2-3 минути и добавете заквасената сметана. Разбъркайте и добавете 1-2 с.л. бульон от супата. Отстранете от котлона.
Изсипете тази смес върху зеленият фасул и отгоре залейте с 1 разбито с вилица яйце.
Запечете във фурната на 180 градуса, докато ястието хване златиста коричка. Поръсете със ситно нарязан копър.



Тук може да видите още рецепти със зелен фасул.





16 коментара:

  1. Прекрасни ястия, много подходящи за летните жеги. Сега е времето на такива вкусотии.Поздрави и лек ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, браво! 3 ястия за един път. Ти си уникална!
    Имам една торба зелен фасул, която е в хладилника от 3-4 дни и ще запретна ръкави да направя ястията, които предлагаш още днес.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна си Кате, и ястията, и снимките са такива. И докато не смениш публикацията с нова, тази ще я препрочитам десетки пъти :) Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много любим ми е зеления фасул,Кате,и присядам на масата,пък което и да ми сложиш,ще хапна с много апетит!Страхотна колекция отново!Прегръдки изпращам!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, много обичам зелен фасул и трите ястия бих хапнала с удоволствие! Чудесни снимки! Свежи и много вкусни! Чудесна си!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни летни предложения, Катюшка. Този с джанките ми е любим, но и другите не отказвам. Рецептата в саханчето мисля скоро да опитам (ще видя с боб или с риба, но много ми хареса). Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, няма да си кривя душата, повече обичам жълтия пред зеления фасул. Ама пък така вкусно си сговила, че и тук усещам аромата... Браво!
    Прегръдки и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Пак си наготвила както само ти умееш, кое от кое по вкусно и апетно, Кате :)
    Но Зеления фасул в саханче, is my favorites recipe :) ще го приготвя задължително!
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, както винаги , неотразимо! Много ми допадат всичките ти предложения, но любимото ми е яхнията. Обичам я точно по този начин, с лъжичка кисело мляко...скоро ще опитам и другите варианти! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Малко е да кажа, че обичам зелен фасул...обожавам го! А с тези вкусни рецепти направо ми разби сърцето, Бонбон! А и снимки страхотни!
    Прегръдки, Кате! Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, много ми харесват предложенията! Още повече, че с един фасул-три заека:)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз, да си призная, хич не се долюбвам със зеления фасул. Но наскоро открих , че понякога е нужно да упорстваш защото с различна подправка и по различен начин сготвено, продукт които не харесваш може да те изненада със уникално кулинарно изживяване( в добрия смисъл :) ) . Така че кате ако се престраша провокирана от снимките ти може би ще пробвам саханчето. Целувки , че много се отнесох...

    ОтговорИзтриване
  13. Любима чорба, засега- без джанки. Много ме заинтересува рецептата с джанки, само да убедя младежта да я хареса:)

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, страхотна си! 1 = 3! Много добре си се сетила! И аз имам една такава рецепта, ама я мотая из папките, пък кога ще ѝ дойде времето не зная! :)
    Благодаря, че си се доверила на предложената от мен постна чорбица с джанки!
    Снимките ти са невероятни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, твоите бобови ястия ми .... завъртяха главата и ме напълниха с апетит.... Страхотно изглеждат!!! А така обичам боб!!!С удоволствие ще опитам рецептите ти!!!Сърдечни прегръдки и пожелание за много незабравими летни моменти!

    ОтговорИзтриване
  16. Разкошни рецепти, Кате! Мама приготвя такава яхния със зелен фасул и картофи, ей, откога не съм я правила и аз....У дома ядем промишлени количества зелен фасул, но на салата само - просто я обожаваме.. Е, ще спретна някоя яхнийка тия дни...
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване