Харесвам зеленият боб, а при наличието на пресен такъв просто нямаше как да устоя:). Реших да направя няколко рецепти, чорбата, на която се каня от миналата година:), яхнията, която обичаме с млекце и една тест рецепта, която се оказа доста сполучлива и търпи всякакви импровизации.
Чорба от зелен фасул с джанки
Ръководех се от рецептата на Тили: Да готвим с Тилия
Яхния от зелен фасул с картофи
по рецептата от блога за зелен фасул яхния, но добавих картофи и го сготвих по малко по-различен начин, тъй като сварих предварително фасула.
Зелен фасул в саханче
Заливката е по рецептата от блога за риба по мелничарски, с разни промени:).
И така ето как да си сготвим 3 ястия наведнъж:):
Продукти:
Зелен фасул, не се сетих да го измеря, но примерно една огромна купа :) или количество според нуждите ви
вода, около 2 литра
2 моркова
3-4 картофа
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2 домата
няколко полузрели джанки, ако имате зелени - още по-добре:)
сол
магданоз
копър
2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. брашно
1 яйце
червен пипер
зехтин
Приготвяне:
Изрежете по мъничко от двата края на фасула и ако има "конци" ги отстранете. Измийте фасула и го нарежете на едри парчета.
Сложете вода в тенджера на котлон да заври със сол на вкус.
Когато заври добавете фасула, похлупете и варете около десетина минути.
През това време настържете морковите на ренде, картофите нарежете на едри кубчета, лука на ситно, чесъна на тънки филийки, доматите настържете.
Добавете подготвените зеленчуци към фасула и варете до готовност.
Извадете зелен фасул, необходим ви за ястието в саханче - около 1 голям черпак, пълен без бульон.
Останалото ястие разделете на две - за супа и за яхния.
За супата: добавете джанките и 1 с.л.зехтин и варете само няколко минути, след което отстранете от котлона и поръсете със ситно нарязан магданоз и копър.
За яхнията: Загрейте зехтин в касерола, нарежете 1 скилидка чесън на ситно, разбъркайте, запържете за 1-2 минути и добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и когато започне да се оцветява леко в златисто, добавете червеният пипер и отстранете от котлона, налейте веднага отделените за яхнията зелен фасул с картофи и бульон. Разбъркайте и оставете на котлон да се вари за десетина минути - до желаната гъстота. Поръсете със ситно нарязани копър и магданоз и поднесете с кисело мляко или заквасена сметана.
За саханчето:
Поставете на дъното на саханчето 1 домат, нарязан на филийки.
Отгоре изсипете свареният зелени фасул, който сте отделили.
В тиганче на котлон загрейте малко зехтин и добавете 1 с.л. брашно, запържете го за 2-3 минути и добавете заквасената сметана. Разбъркайте и добавете 1-2 с.л. бульон от супата. Отстранете от котлона.
Изсипете тази смес върху зеленият фасул и отгоре залейте с 1 разбито с вилица яйце.
Запечете във фурната на 180 градуса, докато ястието хване златиста коричка. Поръсете със ситно нарязан копър.
Тук може да видите още рецепти със зелен фасул.
Прекрасни ястия, много подходящи за летните жеги. Сега е времето на такива вкусотии.Поздрави и лек ден!
ОтговорИзтриванеКате, браво! 3 ястия за един път. Ти си уникална!
ОтговорИзтриванеИмам една торба зелен фасул, която е в хладилника от 3-4 дни и ще запретна ръкави да направя ястията, които предлагаш още днес.
Поздрави!
Невероятна си Кате, и ястията, и снимките са такива. И докато не смениш публикацията с нова, тази ще я препрочитам десетки пъти :) Усмихнат ден :)
ОтговорИзтриванеМного любим ми е зеления фасул,Кате,и присядам на масата,пък което и да ми сложиш,ще хапна с много апетит!Страхотна колекция отново!Прегръдки изпращам!
ОтговорИзтриванеКате, много обичам зелен фасул и трите ястия бих хапнала с удоволствие! Чудесни снимки! Свежи и много вкусни! Чудесна си!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесни летни предложения, Катюшка. Този с джанките ми е любим, но и другите не отказвам. Рецептата в саханчето мисля скоро да опитам (ще видя с боб или с риба, но много ми хареса). Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате, няма да си кривя душата, повече обичам жълтия пред зеления фасул. Ама пък така вкусно си сговила, че и тук усещам аромата... Браво!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден от мен!
Пак си наготвила както само ти умееш, кое от кое по вкусно и апетно, Кате :)
ОтговорИзтриванеНо Зеления фасул в саханче, is my favorites recipe :) ще го приготвя задължително!
Усмихнат ден :)
Кате, както винаги , неотразимо! Много ми допадат всичките ти предложения, но любимото ми е яхнията. Обичам я точно по този начин, с лъжичка кисело мляко...скоро ще опитам и другите варианти! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеМалко е да кажа, че обичам зелен фасул...обожавам го! А с тези вкусни рецепти направо ми разби сърцето, Бонбон! А и снимки страхотни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Кате! Хубава сряда!
Кате, много ми харесват предложенията! Още повече, че с един фасул-три заека:)
ОтговорИзтриванеАз, да си призная, хич не се долюбвам със зеления фасул. Но наскоро открих , че понякога е нужно да упорстваш защото с различна подправка и по различен начин сготвено, продукт които не харесваш може да те изненада със уникално кулинарно изживяване( в добрия смисъл :) ) . Така че кате ако се престраша провокирана от снимките ти може би ще пробвам саханчето. Целувки , че много се отнесох...
ОтговорИзтриванеЛюбима чорба, засега- без джанки. Много ме заинтересува рецептата с джанки, само да убедя младежта да я хареса:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Кате, страхотна си! 1 = 3! Много добре си се сетила! И аз имам една такава рецепта, ама я мотая из папките, пък кога ще ѝ дойде времето не зная! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че си се доверила на предложената от мен постна чорбица с джанки!
Снимките ти са невероятни!
Прегръдка!
Кате, твоите бобови ястия ми .... завъртяха главата и ме напълниха с апетит.... Страхотно изглеждат!!! А така обичам боб!!!С удоволствие ще опитам рецептите ти!!!Сърдечни прегръдки и пожелание за много незабравими летни моменти!
ОтговорИзтриванеРазкошни рецепти, Кате! Мама приготвя такава яхния със зелен фасул и картофи, ей, откога не съм я правила и аз....У дома ядем промишлени количества зелен фасул, но на салата само - просто я обожаваме.. Е, ще спретна някоя яхнийка тия дни...
ОтговорИзтриванеС усмивка
М