Страници

Честит празник на Независимостта!


Честит празник, България!
На този ден през 1908г. с Манифест е обявена Независимостта на България от Османската империя.
Днес честваме това значимо събитие в българската история.

Тъй като моят блог е с преобладаваща кулинарна тематика, реших да напиша нещо по моята част:):
На трапезата днес може да сложите салати, погача, традиционни ястия от българската кухня.
Може да използвате въображението си и да декорирате всичко това с подходящи цветове, като акценти върху питката може да е българският флаг, направен от тънко разточено тесто, може и самата питка да оцветите в трите цвята.
Салатата също е в тези цветове, пък и типичната шопска си е в тях, така или иначе:).
Ако желаете може да направите и десерт, примерно трицветен кекс, някакво трицветно кремче, трицветно желирано кисело мляко, изобщо безкрай са вариантите...

Трапезата днес у дома е празнична, тематична и с цветовете на българският флаг.



Салата "Трикольор"



Състои се от домати, печени червени чушки, краставици, лук и бяло сирене.


Сач "Трикольор"
Е, не е съвсем така, има и други цветове в него, но пък в снимката от приготвянето, ще забележите, че съм наблегнала и тук на трибагреника.


Продукти:
2 бр вурстчета
2 бр. пилешки пържоли от бут
3 печени червени чушки
1 картоф
1 глава лук
1 тиквичка
няколко резена пушено топено сирене
кашкавал за поръсване
Уок сос
сол
черен пипер



Приготвяне:
Нарежете месото и вурстчетата на хапки.
Мариновайте месото с Уок соса и черният пипер за около 30 минути.
Загрейте олио в уок тиган и добавете месото, вурстчетата и картофите, нарязани на едри кубчета.
Гответе за около 10 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете останалите нарязани зеленчуци и топеното сирене, разбърквайте и гответе до готовност на ястието.
Изсипете всичко в сач и сложете ястието във фурна да се запече. Преди да го извадите от фурната поръсете с настърган кашкавал.


Слоесто хлебче "Трикольор"

Това слоесто хлебче се появи на много места, аз все се канех да го направя и ето днес ми хрумна идеята да го включа по този начин в менюто.
Какво всъщност е това хлебче?
За направата му се използва тесто по желание.
Разделя се на три равни части, всяка се разточва на продълговата кора и се намазва обилно с разтопено масло.
Корите се налагат една върху друга, леко се минават с точилката и се нарязват на правоъгълни парчета, които се подреждат изправени в тавичка.
Между отделните слоеве по време на оформянето може да се поръси сиренце, шунка, колбаси и т.н.
Ето го и моето слоесто хлебче:
Използвам това тесто.


Продукти, за правоъгълна форма за кекс с размер: 20*9 sm
Продукти:
450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

за намазване на платките: разтопено краве масло

за оцветяване: червен пипер, чубрица, сминдух, сладкарски боички червена и зелена

За намазване на питата отгоре:
разтопено масло
семена за поръсване на питата


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте половината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десетина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.
Разделете тестото на 3 равни части и ги оцветете. Бялото е натурално, зеленото с чубрица, сминдух и малко сладкарска боя, червеното с червен пипер и малко сладкарска боя.


Разточете всяка питка на продълговата платка с ширината на формата за печене.


Намажете всяка платка обилно с разтопено краве масло и ги подредете една върху друга.


Леко минете с точилката отгоре и нарежете на правоъгълници, като ги обърнете да са с височината на тавичката, може и по-ниски.


Обърнете парчетата и ги подредете едно зад друго и ги поставете в намаслена и набрашнена тава.


Завийте с прозрачно фолио и леко одеало и оставете да втасва до удвояване на обема.
Намажете втасалото хлебче с разтопено масло, поръсете със семенца за питки.


Изпечете хлебчето в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути. Проверете със суха клечка.
Извадете хлебчето и го напръскайте с разтопено масло, покрийте го с кърпа и го оставете така за десетина минути.
Хлебчето не се реже, а само се отделя на филийки. Може да поднесете на всеки по един трибагреник:).


11 коментара:

  1. Честит Празник, Бонбонче!
    Да сме независими и горди българи!
    При теб, както винаги е чудесно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник!Менюто е достойно за отбелязване на независимостта ни!Нека да пребъдем!
    Прегръдки,Кате:)))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник,Кате.Както винаги,страхотно меню а хлебчето ме очарова,чудно е.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Кате! Невероятна трапеза!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник и на тебе, Кате!
    Прекрасни ястия, прекрасни! Да ви е сладко, Бонбон!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Кате! Менюто ти е толкова празнично, тематично, цветно и вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бонбон, много патриотично меню. Честит празник! Хлебчето ме грабна;))

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, прекрасно меню!
    Толкова е българско. Браво!
    Прегръдки и лек ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красота на едно място!
    Българско, родно, прекрасно!
    Прегръдки, бонбон!

    ОтговорИзтриване
  10. Катенце, честит празник (макар и с малко закъснение)! Винаги да бъдеш независима и свободна, със замах да постигаш набелязаното! :)
    Прекрасно е цялото ти меню!

    ОтговорИзтриване
  11. Очень люблю работать с цветным тестом и тестом вообще. Красиво!

    ОтговорИзтриване