Страници

Рачел от тиква


Едно много уважавано от мен тиквено изкушение е Рачелът - със спомен на детство, със завладяващ вкус.
Отдавна ми се искаше да украся блога си с него, но не го правех, просто защото престоят на тиквата във варна вода ме спираше. Досега аналог на тази операция не е измислен, така че тази година реших да го правя по класическият начин, престраших се:). А и все пак доколкото знам в Гърция много сладка се приготвят точно по този начин.
Рецепти има почти във всички кулинарни сайтове, книги и т.н., аз се доверих на рецептата на Тилия, тъй като много подробно е описала всичко.
Искам да обърна внимание и на цветът на рачела, доколкото разбрах цветът зависи от това колко количество рачел ще се направи, както при сладката ако се прави голямо количество сладкото е по-тъмно на цвят.
Освен това цветът на тиквата също има значение.
Ето го и моят:



Рачел от тиква

С благодарности към Тилия за подробно описаната рецепта, снимков материал и помощта, във Фейсбук:)!
Мила, Тили страхотна си, казвала съм ти го много пъти, казвам го и сега!

Продукти:
1 кг тиква
1 кг захар
500 мл вода
1 ч.л. лимонена киселина
за ароматизиране - 1 ванилия

За варната вода:
5 л вода, от чешмата
150 гр гасена вар


Приготвяне:


Направете първо варната вода:
Изсипете варта в подходящ съд и започнете да добавяте по малко от водата, като разбърквате с лъжица.
Когато сте готови, разбъркайте отново добре, получава се течност, на вид като прясно мляко.
Оставете съдът някъде да престои, без да се разклаща, за да може да се утаи варта.
След 2 часа прецедете внимателно през тензух или марля течността, която вече трябва да е бистра. Внимавайте да не разклащате течността, защото отдолу се е утаила варта!
Получената прецедена течност се нарича варна вода и в нея ще накиснете тиквата.


Нарежете тиквата на резени и я обелете.
Нарежете я на малки парченца, с големината на локум:), примерно 2*3 см.
Поставете парчетата тиква в прецедената варна вода.
Оставете да престоят в нея за около 2 часа, като разбърквате от време на време.
Извадете парчетата тиква, измийте ги няколко пъти под течаща вода много добре. Аз ги мих едно по едно парченцата и след това общо ги измих в няколко води.
Оставете ги някъде да се подсушат.

*Цялата тази процедура се прави с цел тиквата при варене да запази целостта си, отвън да е хрупкава и с твърда обвивка, а вътре мека и сочна.


За рачела:
Сложете в тенджера захарта и водата. Поставете ги на котлон, на средна степен да се варят за около 10- 15 минути.
Пуснете тиквените парченца в захарният сироп и варете на средна степен до желаната гъстота на сиропа - за още около 30 минути или до желаната гъстота.
Разбърквайте от време на време внимателно, със суха дървена лъжица.
В края на варенето добавете ванилията и лимонената киселина. Разбъркайте внимателно и оставете още няколко минути на котлон.
Насипете готовият рачел в измити, сухи затоплени буркани, затворете ги горещи и ги обърнете с капачката надолу, да се стерилизират.
По желание може и да ги сварите за 5 минути, за още по-добра херметичност:).




13 коментара:

  1. Големи въздишки и за рачела и за лютеницата! Обожавам и двете!
    Усмината седмица ,Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, прати ми едно бурканче... Вълшебни снимки!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. леле, Катееее, какво ми причиняваш рано предиобяд!?! Чудесен ти е рачела! Личи си коричката и колко са нежни вътре парченцата, браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Какъв слънчев цвят само:)и как е поднесен!Прекрасна си!Приятен понеделник:)

    ОтговорИзтриване
  5. Умирам си за такова изкушение.Чудесен ти е рачела,Катенце и тенджерката ти е много сладка в тон със рецептата.Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Катенце, много се радвам че най-после се престраши и приготви рачела! Както виждаш, няма нищо страшно! :)
    Прекрасен е и точно такъв трябва да е - прозрачни парченца, хрупкава коричка, мека вътрешност! Цветът зависи от цвета на тиквата, но вкусът винаги е уникален!
    Радвам се че ми се довери и съм ти била полезна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. i az ya go obiçam .....tezi dni si mislya da napravya neşto takova i ot grozde,za ukrasa na torti...naskoro mi doyde neşto takova ,dogodina şte opitam i s çereşi,yagodi.....

    ОтговорИзтриване
  8. Кошницата ти с вълшебства става все по-богата, Кате -
    разкошни нови предложения, обожавам рачел и твоят изглежда неустоимо...
    Поздравления за теб, благодаря и за чудесната разходка!

    ОтговорИзтриване
  9. Уникален е, Кате! Още едно слънце за зимата. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. И аз го направих,но вместо с вода сварих семениците от дюла прецедих хибаво и в тази отвара сложих тиквата и всичко както е по тази рецепта.Става по-ароматно и сокът е по-гъстичък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер идея, семенниците имат свойството да желират. Благодаря, че споделихте! Поздрави!

      Изтриване
  11. Кате, толкова есенно слънце е събрано в тези бурканчета. Страхотно е!
    Дърпам си едно, за да си го отворя в студените зимни вечери с чаша ароматен чай!

    ОтговорИзтриване
  12. Еее, Кате, нямаш равна.....кога успя и рачел да спретнеш. У дома го обожаваме, но и аз като теб, заради варта - не го правя, откъде ще диря вар, дълга и широка...последно наскоро ядох рачел в Кръчмата в Лещен, беше божествен и понеже хората ме познават и като им казах да ми напълнят бурканчета за в къщи, така ми се смяха - такова просто нещо, що не си го правя сама....Да бе просто, как ли пък не!
    Ще облизвам вежди и това си е....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване