Страници

Медени бисквити с орехи пекан


Меденките са по рецепта на Или, но аз ги направих малко по-различни на външен вид, добавих бадемово брашно, вместо орехи в тестото и замених бялата захар с кафява. Или, чудни са, благодаря ти за рецептата!
В началото меденките са много крехки, докато са горещи, после стават твърди. След престоя си в кутия отново омекват. Но така общо взето се получава при всички меденки.Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар, използвам Мусковадо
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. канела ( може и други подправки по желание)
1 к.л. сода за хляб
щипка сол
3 с.л. бадемово брашно
2-3 ч.ч. брашно

шоколад
орехи пекан
мармалад, за слепване на бисквитките

приготвяне:
Разбъркайте яйцето съвсем леко, с вилица.
Добавете останалите продукти, без брашното и разбъркайте на слаба степен с миксер добре.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите меко тесто, може да разбивате на слаба степен с миксер или с дървена лъжица.
Разточете тестото/кора около 4 мм дебелина/ върху хартия за печене, изрежете формичките и отстранете излишното тесто. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат:). Извадете ги върху решетка да се охладят.

Начупете шоколада на парченца, поставете ги в суха огнеупорна купа и го разтопете на водна баня или в микровълнова. В микровълнова го разтопявам между 60-90 сек. на макс, като през 30 сек. отварям и разбърквам със суха лъжица.

Потопете половината от бисквитите в шоколад, отгоре сложете по 1 ядка от орех Пекан и подредете върху решетка да стегне шоколада на стайна температура. След това слепете бисквитките две по две с мармалад – една без шоколад и една със.

1 коментар: