Страници

Английски коледен кейк


На пръв поглед изглежда труден за приготвяне, сложен и изискващ време. Всъщност това, което изисква според мен са голямо количество сушени плодове и ром:))).
Е, не е точно така, наистина този кейк е доста специален и това, че го отлагам толкова години, е доказателство за това. Но кейка в къщи вече е факт. Истината обаче, за причината поради която го отлагах толкова време е, че мислех, че ще се развали за такъв дълъг престой – кейка се прави поне 2 седмици преди Коледа, а може и месец. Е, съхраних го добре:) и тази година ще ядем кейк:).
Рецептата е традиционна, просто при всички разликата се състои в избора на плодове, ром или уиски, ароматите, разбира се и количеството на продуктите, съобразено с големината на формата.
Ето го и моят Английски коледен кейк:



Продукти:
*сушени плодове микс – 450 гр
6 гр портокалови корички
6 гр лимонови корички
100 мл ром Captain Fred
20 гр бадеми сурови, белени, нарязани на дребно

200 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
смес от подправки(канела, индийско орехче и др. по избор)

200 гр краве масло
200 гр кафява захар Мусковадо
4 яйца



*Аз използвам плодовете и ядките от няколко микса:
червена боровинка, стафида и джъмбо стафида, джъмбо стафида черна, Berry mix – червени и сини боровинки, череши, стафиди, сурови бадеми, плодов микс.


Приготвяне:
Накиснете сушените плодове и коричките в купа с рома, покрийте купата с чиния, или фолио и оставете да престоят през нощта / 12 часа/.
Пресейте в купа брашното с бакпулвера, солта и подправките.
В друга купа разбийте кравето масло със захарта на крем.
Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като всяко следващо добавяте, след като предходното се е усвоило добре. Разбивайте с миксер.
Добавете отцедените плодове, корички и бадемовите ядки.
Разбъркайте добре.
Започнете да добавяте по малко от брашното, като разбивате на ниска степен с миксер или разбърквате с дървена лъжица.
Застелете дъното и стените на висока форма(тенджера с подходящи за фурна дръжки) за сладкиш с хартия за печене. Може да използвате форма с диаметър 20 до 24 см. Моята е 20 см.
Изсипете сместа вътре и я загладете. леко почукайте формата отдолу, за да се освободи въздуха.
Ако няма да декорирате кейка с марципан или захарно тесто, то може да го декорирате с плодове и бадеми, които да подредите сега върху кейка.


Покрийте формата с хартия за печене или с алуминиево фолио.
Изпечете кейка в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 2ч.40 мин. – 3 ч., проверете с дървено шишче, забодено в центъра трябва да излиза сухо.
Извадете кейка и го оставете хубаво да се охлади, първо във формата, а след това върху решетка.
Надупчете го на няколко места и го полейте с 2-3 с.л. ром.
Завийте го в чиста хартия за печене, след това добре го увийте в алуминиево фолио, или пък го поставете в кутия и го затворете.
Приберете кейка на тъмно и хладно място. Ако имате някаква неотопляема стая е добре:).
През ден изваждайте кейка, поливайте го с 2-3 с.л. ром и отново го прибирайте. Така, чак до Коледа или в продължение на поне две седмици.





Няма коментари:

Публикуване на коментар