вторник, 23 декември 2014 г.

Английски коледен кейк


На пръв поглед изглежда труден за приготвяне, сложен и изискващ време. Всъщност това, което изисква според мен са голямо количество сушени плодове и ром:))).
Е, не е точно така, наистина този кейк е доста специален и това, че го отлагам толкова години, е доказателство за това. Но кейка в къщи вече е факт. Истината обаче, за причината поради която го отлагах толкова време е, че мислех, че ще се развали за такъв дълъг престой - кейка се прави поне 2 седмици преди Коледа, а може и месец. Е, съхраних го добре:) и тази година ще ядем кейк:).
Рецептата е традиционна, просто при всички разликата се състои в избора на плодове, ром или уиски, ароматите, разбира се и количеството на продуктите, съобразено с големината на формата.
Ето го и моят Английски коледен кейк:




Продукти:
*сушени плодове микс - 450 гр
6 гр портокалови корички Др. Йоткер
6 гр лимонови корички Др. Йоткер
100 мл ром Captain Fred
20 гр бадеми сурови, белени, нарязани на дребно

200 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер Др. Йоткер
щипка сол
смес от подправки Belbake Лидл

200 гр краве масло
200 гр кафява захар Мусковадо
4 яйца

*Аз използвам плодовете и ядките от няколко микса:
червена боровинка Rois, стафидата и джъмбо стафидата от energy mix Rois, джъмбо стафида черна Rois, Berry mix Detelina"s - червени и сини боровинки, череши, стафиди, сурови бадеми, плодов микс Belbake Lidl.



Приготвяне:
Накиснете сушените плодове и коричките в купа с рома, покрийте купата с чиния, или фолио и оставете да престоят през нощта / 12 часа/.


Пресейте в купа брашното с бакпулвера, солта и подправките.

В друга купа разбийте кравето масло със захарта на крем.


Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като всяко следващо добавяте, след като предходното се е усвоило добре. Разбивайте с миксер.


Добавете отцедените плодове, корички и бадемовите ядки.
Разбъркайте добре.


Започнете да добавяте по малко от брашното, като разбивате на ниска степен.



Застелете дъното и стените на форма за сладкиш с хартия за печене. Може да използвате форма с диаметър 20 до 24 см. Моята е 20 см.


Изсипете сместа вътре и я загладете. леко почукайте формата отдолу, за да се освободи въздуха.


Ако няма да декорирате кейка с марципан или захарно тесто, то може да го декорирате с плодове и бадеми, които да подредите сега върху кейка.



Покрийте формата с хартия за печене или с алуминиево фолио.


Изпечете кейка в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 2ч.40 мин. - 3 ч., проверете с дървено шишче, забодено в центъра трябва да излиза сухо.
Извадете кейка и го оставете хубаво да се охлади, първо във формата, а след това върху решетка.
Надупчете го на няколко места и го полейте с 2-3 с.л. ром.
Завийте го в чиста хартия за печене, след това добре го увийте в алуминиево фолио, или пък го поставете в кутия и го затворете.
Приберете кейка на тъмно и хладно място. Ако имате някаква неотопляема стая е добре:).
През ден изваждайте кейка, поливайте го с 2-3 с.л. ром и отново го прибирайте. Така, чак до Коледа или в продължение на поне две седмици.






2 коментара:

  1. По малко Google и повече наблягайте на познатите ви български рецепти.Те са добри.Така няма да четем смешни описания за суши и глупости за Shepherd's Pie i Christmas cake.Не вярвайте на всички глупости които четете в Интернет.Придържайте се към това което ви е познато.Като превеждате и преправяте рецепти от Google-Мислете за това че много от тях са писани от хора които рядко готвят и също преписват и копират снимки от Интернет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не съм сигурна, че разбирам коментара Ви. Никога не съм твърдяла, че рецептите ми са автентични, нито пък съм задължавала някой да ги чете и изпълнява. Напълно нормално е да не познавам чуждестранната кухня и да използвам Гугъл, за да я опозная. Благодаря Ви за коментара, но аз съм любител кулинар без претенции и като такъв смятам, че бих могла да готвя каквото си пожелая, съобразено с нашите вкусове. Снимките тук са мои, текстовете също.
      Желая Ви Весели празници!:)

      Изтриване