събота, 18 април 2015 г.

Крем карамел със сух козунак


По рецепта за крем карамел с кроасани.


Продукти:
за малка правоъгълна форма с размер: 25/11 см

За карамела:
50 гр захар
50 мл вода

за крема:
1- 2 филийки сух козунак
2 яйца
100 гр захар
250 мл прясно мляко
1 ванилия


Приготвяне:
Сложете захарта и водата в съд и ги поставете на котлона. Оставете захарта да се карамелизира до светло кафяво, не трябва да загаря, защото ще горчи.
Изсипете карамела във формата. Отгоре накъсайте козунака на парчета, или пък го нарежете на филийки или кубчета и подредете.
Оставете за малко да се охлади.

Направете сместа:
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете към тях млякото и ванилията.
Разбъркайте добре, може и с миксер.
Изсипете внимателно върху козунака.
Поставете формата, в друг по-голям съд с вода / водна баня.
Поставете ги в предварително загрята на 150 градуса фурна.
Водата не трябва да завира, ако това се случи, добавете малко студена вода:).
Печете около 40 минути до готовност.
Оставете да се охлади.
Обърнете върху поднос и съхранявайте в хладилник.
Нарежете на парчета и сервирайте.


1 коментар:

  1. Кате,
    от сухия козунак обикновено приготвям различни десерти с крем.Твоята идея е чудесна, тя може да се осъществи и с кроасани и с козунак.Чудесен десерт се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване