Страници

Двуцветни кифлички с мляко и рожков






Двуцветни кифлички с рожков

Тестото е козуначено. Може да използвате вашето любимо такова или пък да направите моето. В кафявият пласт съм добавила брашно от рожков, но ако нямате може да използвате натурално какао. Аз използвам тестото за канелените рулца , но тъй като не слагам плънка добавих захар, както при козуначените теста.



Продукти:

300 гр брашно
1 и 1/2 ч.л. суха мая
70 гр захар
1/2 ч.л. сол
1 пакетче бурбонска ванилилова захар
1 с.л. краве масло + 1 с.л. олио
1 яйце
150 мл топло / не горещо/ прясно мляко 3,5 %
2 с.л. брашно от рожков



Приготвяне:
Яйцето се разбива с вилица в купа. В друга купа се пресява брашното, добавят се захарта, солта, ванилията и маята. Разбърква се. В средата се прави "кладенче" и в него се изсипват яйцето, прясното мляко и сместа от разтопеното масло и олиото. Замесва се с приставките на миксера меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Изважда се на леко набрашнена повърхност, меси се докато спре да лепне. При нужда се добавя още брашно. Оформя се на топка и се поставя в купа, поръсена с брашно. Покрива се с стреч фолио, отгоре с леко одеало и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.


Изважда се, разделя се на две равни части. Към едната се добавя брашното от рожков и се меси, докато брашното се усвои добре - около 10 минути. Другата част също се премесва.
Всяка част се прави на топка, след което се разточва на леко набрашнена повърхност на кора. Аз ги разточих по 5 мм, но може би щеше да е по-добре да са по-тънки, защото като се поставят една върху друга стават вече 1 см. Не е проблем всъщност, защото така или иначе кифличките са меки и пухкави:).
Двете кори се поставят една върху друга и се нарязват на триъгълници, като пица, в зависимост от броя на кифличките, които желаете да получите. Аз направих 12 бр. Всеки триъгълник се навива на кифличка от широката страна към острия ъгъл на триъгълника.



Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, покриват се със стреч фолио и се оставят за десетина минути да се отпуснат. През това време фурната се загрява на 180 градуса / може със или без вентилатор/ и кифличките се поставят да се пекат до готовност / за около 30 минути/. Изваждат се и се покриват с кърпа за 10-15 минути.





4 коментара:

  1. Чудни кифлички и прекрасен помощник! А подаръка е страхотен, много добра изненада! Слънчева и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. ауу такива двуцветни не съм правила отдавна, Кате :) Как ме подсещаш с тази апетитна гледка :) Чудесни снимки правиш напоследък, знаеш ли :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, снимките ти винаги са страхотни и завладяващи! Много ти се радвам! А за кифличките нямам думи. Сигурна съм, че са страхотно пухкави. Аз си чакам млечицето днес :)

    ОтговорИзтриване