Страници
Хляб с ленено семе
Това е съвсем класическа рецепта за тесто, но с добавено ленено семе.
Хляб с ленено семе
по рецептата ми за питката на баба
Продукти:
500 гр бяло брашно
2 с.л. натрошено ленено семе
1 пакетче суха мая
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
50 мл приятно топла вода
Приготвяне:
Маята се разтваря в купа с водата и захарта. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява в купа, добавя се натрошеното ленено семе, разбърква се и се прави кладенче в средата.
В кладенчето се поставят солта, яйцето, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Добавя се още около 50 мл приятно топла вода.
Замесва се тесто.
Меси се около десетина минути. При нужда се добавя още брашно.
Поставя се в набрашнена тава/купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, докато си удвои обема.
Изважда се, премесва се, разделя се на две части и се оформят две хлебчета.
Подреждат се на разстояние една от друго, в тава застлана с хартия за печене.
Покриват се с кърпа и се оставят да втасват до двойно увеличаване на обема.
Поръсват се с брашно, правят се разрези на няколко места с нож. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса, на по-ниска скара, за около 40 минути.
Хлебчетата се изваждат, завиват се с кърпа и и се оставят да престоят за 10-15 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Невероятен е станал, Кате! И шишчета няма да откажа:)
ОтговорИзтриванеГоляма изкусителка си, страхотни хлебчета;)
ОтговорИзтриванеАз не знам как съм пропуснала това страхотно хлебче, но още тези дни ще бъде приготвено!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Чудно е хлебчето ти, Кате! Ще се възползвам от идеята ти за добавка от ленено семе.
ОтговорИзтриванеПрегръдка и усмихнат ден.
Ти нямаш сърце, спирам да чета кулинарни блогове посред нощ! :)
ОтговорИзтриване