Страници
Пълнозърнеста питка с ленено семе
Питката направих по рецепта за питката на баба, но замених част от брашното с друг вид.
Продукти:
200 гр пълнозърнесто брашно
250 гр бяло брашно
50 гр натрошено ленено семе
1 пакетче суха мая
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
50 мл приятно топла вода
Приготвяне:
Маята се разтваря в купа с водата и захарта. Оставя се да шупне.
Двата вида брашно се пресяват в купа, добавя се натрошеното ленено семе, разбърква се и се прави кладенче в средата.
В кладенчето се поставят солта, яйцето, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Добавя се още около 50 мл приятно топла вода.
Замесва се тесто.
Меси се около десетина минути. При нужда се добавя още брашно.
Поставя се в набрашнена тава/купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, докато си удвои обема.
Изважда се, премесва се, оформя се на питка.
Поставя се в тава застлана с хартия за печене.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса до двойно увеличаване на обема.
Поръсва се с брашно, правят се разрези на няколко места с нож. Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса, на по-ниска скара, за около 40 минути.
Питката се изважда, завива се с кърпа и и се оставя да престои за 10-15 минути.
Вкусна питка с масълце, а и със сиренце:)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Перфектната комбинация! Катенце, чудесно е всичко! :)
ОтговорИзтриванеХубав ден. :)
Сиренцето изглежда домашно- ти ли го прави? Перфектната комбинация, Бонбон!
ОтговорИзтриванеКате, страхотна рецепта! А с това сиренце накрая...ммммм! Усмивки!
ОтговорИзтриванеПитката е наистина привлекателна, но сиренцето направо ми взе ума!!! А в комбинация..., направо перфектната!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Кате!
Здравейте, рецептата подходяща ли е за приготвяне в хлебопекарна? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Нямам хлебопекарна и не мога да Ви отговоря, но ако в хлебопекарната правите класически хляб, предполагам, че и този ще се получи. Ако имате Ваша любима рецепта за хлебопекарна, може просто в нея да замените част от бялото брашно с пълнозърнесто. Поздрави!
ИзтриванеИстинска красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви! Непременно ще пробвам!
ОтговорИзтриванеС този хляб и парче сирене направо ме улучи в сърцето... Приказка, на която не мога в никакъв случай да устоя! :*
ОтговорИзтриване