Рецептата е предложение за пълнен артишок, но този път с пилешко месо и гъби.
Продукти:
няколко артишока1 пилешко филе тип Пеперуда
200 мл сметана за готвене
по желание топено сирене, или друг вид
2-3 с.л. гъби пресни или от консерва
черен пипер
сол
моцарела
Артишока се почиства. Има много начини за почистване, може да се пълни и без да се отстраняват всички листа, но за това се изисква или млад артишок, чиито листа да са годни за ядене, или пък да листенцата да се отстраняват по време на консумиране.
Листенцата се подрязват с ножица. С нож се отрязва връхната част, докато се стигне съцветието, което се отстранява с лъжица. Така вече “ядливата част-сърцевината” се вижда и може да се отстранят и другите външни зелени листа. Ако има нещо неясно потърсете видео в интернет.
Почистената част се поръсва с лимонов сок, за да не потъмнява.
В тенджерка на котлон се налива 1 л вода с 1 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Когато заври се пускат почистените сърцевини на артишока и се варят за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Почистената част се поръсва с лимонов сок, за да не потъмнява.
В тенджерка на котлон се налива 1 л вода с 1 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Когато заври се пускат почистените сърцевини на артишока и се варят за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Приготвя се плънката.
Месото се нарязва на малки кубчета, посолява се и се поръсва с черен пипер. В тиган се загрява зехтин или олио и месото се запича до готовност. Добавят се нарязаните гъби и плънката се готви още няколко минути. В края на готвенето се добавят парченца топено сирене, разбърква се докато се стопят и се налива сметаната. Вари се до желаната гъстота, за няколко минути.
Плънката с пиле и гъби се разпределя в “купичките” от артишок. Отгоре се поръсва моцарела и се поставят в предварително загрята фурна до запичане на моцарелата.
Много интересна рецепта! Никога не съм опитвала артишок, но изглежда много вкусно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗариби ме. Гледах го вчера в Лидл, но реших, че за сега няма какво да го правя...
ОтговорИзтриванеСпести ми въпроса :) Никъде по супермарйетите не съм засичал, пък дори и по пазарите.
ИзтриванеСтрахотно ти се е получило, Кате. В Италия и Франция страшно ядат артишок и се води нещо върховно, там съм яла много, но тук все не улучвам свежи и подходящи екземпляри.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Чудесно изглежда, Кате!
ОтговорИзтриванеУсмивки от морето!
И аз не съм опитвала артишок до сега! Но е време със сигурност да поправя тази грешка! И със сигурност ще направя и от твоето пилешко с артишок!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки Катенце!!
Ееее,това си е направо гурме,Кате!Страхотно си го приготвила това цветенце :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник на цялото семейство,миличка!
Започвам първо със страхотната идея и чудесни снимки, Кате -
ОтговорИзтриванеинтересна, оригинална рецепта и много апетитно представяне!
Благодаря ти, сърдечни поздрави и хубави майски дни!
Наистина изглежда красиво и вкусно, Кате! Ще се престраша да опитам артишок май:)
ОтговорИзтриванеКате, с тази рецепта ме спечели за твой фен на вечни времена. Никога не съм опитвала артишок, въпреки, че имах хиляди възможности. Защо? Знам ли :)))))...Непремено ще го опитам. Изглежда чудесно!!!
ОтговорИзтриванеАз веднъж опитах у дома артишок, Кате, но не ми допадна, може би не съм съумяла да го приготвя както трябва! При теб изглежда вкусно!
ОтговорИзтриванеНаистина разкошно изглежда и като изключим почистването на артишока изглежда лесно приготвянето. Какъв вкус има артишока?
ОтговорИзтриванеТъкмо се чудех колко голям трябва да е тоя артишок да завреш цяло пиле в него и ето че се светнах по снимките;) Чудесна идея, Бонбон!
ОтговорИзтриванеМного обичам пиле в комбинация с артишок, Кате! Само веднъж съм пробвала, де, но ми допада определено и предложението ти ми харесва много!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Страхотни снимки, Кате, и рецепта! :)
ОтговорИзтриване