събота, 18 юни 2016 г.

🍒 Черешов щройсел сладкиш 🍒


Kirschen streusel kuchen - сладкишът, който представям днес е много популярен в Австрия. Тематично за сезона е с череши,но може да се направи и с други плодове, също може да се направи и без пълнеж от крем, тогава съответно количеството на черешите трябва да се увеличи. Щройсел (ронлива смес) е покритието върху сладкишите, което представлява наронени трохи от маслено тесто.

Като обобщение Щройсел печивото е сладкиш с блат, наподобяващ нашата ябълкова пита, с пълнеж, наподобяващ чийзкейк и топфен щрудел а днес - с череши с аромат и вкус на пролет.




Продукти:
за 20 см форма

тесто:
125 гр меко краве масло
80 гр захар
2 яйца
500 гр брашно
1/2 пакетче бакпулвер Др. Йоткер


пълнеж:
250 гр извара фина
2 яйца
1 ванилена захар
3 с.л. захар
3 с.л. ванилов пудинг с варене Др Йоткер / на прах/

1 купа череши, без костилки


Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват на крем, добавят се едно по едно яйцата, като се разбива добре след всяко.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа постепенно, с разбиване с миксер. В края вече се бърка с приставки за тесто. Оформя се на топка и се прибира в хладилник, докато се приготви плънката. Фурната се включва да загрее на 200 градуса.

Изварата, яйцата, пудинга, ванилената захар и захарта се разбиват добре.


Около 1/3 от тестото се заделя за покриване на сладкиша. Голямата част на тестото се разстила с размер по-голям от тавата. Поставя се в намаслената тава, или застлана с хартия за печене.
Кремът се изсипва върху блата. Отгоре се поръсва с черешите, а най-отгоре с малката част тесто, направено на трохи(претрива се с ръце).
Щройзела се пече за около 45 минути на 200 градуса в предварително загрятата фурна, изважда се и се охлажда във формата.




2 коментара:

  1. Чуден е Кате! Грабвам си едно парченце!
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    този сладкиш ми напомня за вкусните и интересни полски сладкиши.Навремето наша позната - полякиня правеше точно такъв сладкиш - с маслени трохи отгоре.Прекрасен става и много ефектен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване