сряда, 8 юни 2016 г.

С вкус на Австрия: Свински медальони с ябълков сос и няколко нюанса зелено


Едни от характерните за австрийската кухня ястия са комбинациите на меса с плодове, а гарнитурите - картофи, зеле и лук. Днешната рецепта е с такъв вкус, а придружаващата разходка е до едно много интересно място.


Свински медальони с ябълков сос

Продукти:
1 бр. свинско бонфиле
2 ябълки
50 гр краве масло
щипка захар
1 с.л. горчица
300 мл бульон ( зеленчуков или пилешки)
50 мл ябълков сок
сол
черен пипер
2 сварени картофа
пържен лук, по тази рецепта


Приготвяне:
Бонфилето се нарязва на медальони с дебелина около 3 см. Притискат се с ръка, да станат по 1 см. Посоляват се и се поръсват с черен пипер.
Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на шайби, с дебелина около 1 см.
В тиган се загрява маслото, добавят се ябълките и се поръсват със щипка захар. Готвят се от двете страни по за 3 минути, да се карамелизират. Изваждат се.
В същият тиган се слагат медальоните. Готвят се на среден огън по 3-4 минути от всяка страна, до златисто.
Горчицата се разбърква с ябълковият сок и към тях се налива бульонът. Разбърква се добре и течността се налива в тигана при медальоните.
Ястието се вари докато сосът остане на половина.
Медальоните се обръщат, в тигана се добавят и ябълките и всичко се вари още 3-4 минути.
Картофите се белят и нарязват на шайби.
В чиния се сервират медальоните, върху тях хрупкав лук, сос, картофи и ябълки.



Има едно чудо на природата, което се намира в Щирия, Австрия. Когато в началото на пролетта ледовете от високите планини започнат да се топят, водата от тях изпълва парка и всички тревички, пейки и пътеки стават част от подводният свят на Зеленото езеро(Grüner See). Цветовете на водата му преливат в различни нюанси на изумрудено зелено и оттам идва и името му. А цветът пък на водата му се дължи на дъното му, което всъщност е поляна с трева.
Районът около езерото е част от уникалната природа на Австрия, защитен парк. Ние го посетихме в дъждовно време, мислех, че цветът на водата ще е различен, но когато го видяхме останахме очаровани. Снимките не могат да покажат действителната красотата на мястото, но все пак се надявам на любителите на природата да се харесат:).


























4 коментара:

  1. Кате,
    това ястие е типично както за Австрия, така и за Германия.Понякога в Германия го сервират дори с ябълки и червено зеле.Но всички - и австрийци, и германци са любители на месото.
    Голяма красота е това езиро и по снимките личи,че е защитено място.Чисто като сълза е и много, много красиво.С удоволствие се насладих на чудесните ти снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно ястие и невероятни гледки, Кате! поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И ястието ти, Кате, е много добро, но парка и снимките ти ме накараха да онемея!
    Красота и вълшебство!
    Невероятни гледки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Любима комбинация - свинско с ябълки! Не знам кое е по-хубаво?! Това, което ни показваш в чинията или спиращите дъха кадри! Благодаря!

    ОтговорИзтриване