Страници

Сред ароматните зелени поляни с Левурда


В Деня на Земята, нека Ѝ благодарим за всички дарове, за всичката красота и нека се постараем да запазим и съхраним живота на Планетата, като даваме и своя принос за чиста и здравословна околна среда!





С настъпването на пролетта, в някои гори земята се покрива с ароматен зелен килим. Крехките листа, нежните малки бели цветове привличат ценителите на това природно чудо като магнит. Познато като Левурда, мечи лук, див чесън това тайнствено растение е известно с изключително много полезни качества. Познато е в медицината, ценено е в кулинарията.
Като всяко природно богатство и това трябва да бъде пазено, за това брането му се осъществява под правила: листенцата е желателно да се режат с ножичка, да не се късат само от едно коренче, в никакъв случай да не се изважда с главичките. Друго важно нещо е, че поради близостта на листата с други растения би могло да се обърка с токсични видове. Разбира се най-отличителният му белег е силната миризма на чесън.
Потопихме се и ние сред аромата на Левурда, като просто се насладихме на красотата от тези красиви полянки с тук там нацъфтял вече мечи лук. А Ицко си набра само няколко за букетче:).


6 коментара:

  1. Много я обичам, но никога не съм виждала в природата!
    То къде ли и да видя, по улиците не расте:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Нито съм яла,нито съм я виждала ....

    ОтговорИзтриване
  3. има и в магазините, момичета, продават от съвсем ранна пролет от Гърция.
    И тук имаме места с такива полянки, Кате :) само като пътуваш край тях аромата те привлича :)
    За брането съм съгласна - вече е късно, щом е нацъфтяла, но друг път не се притеснявай да си накъсате листенца - ти сама си писала по 1-2 от коренче. Не вредиш на растението така. А идентичните листа-близнаци на момината сълза са малко по-дебели. И не миришат никак на чесън :)

    ОтговорИзтриване
  4. Голяма красота, Кате! Хубава разходка сте си направили. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    и аз не съм виждала диворастящо растение в природата.По нашия край го няма, но навремето ми донесоха от Троянския край луковички и ги засях в градината.През август левурдата образува малки , черни семенца и се саморазсява така.Може да си събереш семенца през този месец и да си засееш.Левурдата обикновено я объркват с момината сълза, листата са сходни.Но това растение толкова силно мирише на чесън,че според мен няма как да се обърка с някое друго.
    Чудесна разходка сред ароматната и много вкусна левурда.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебна пролет ...,
    свежо, зелено и красиво, и страхотни снимки!
    Поздрави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни

    ОтговорИзтриване