Страници

Лазурни брегове


Безкрайни пясъчни ивици, лазурни води, планинска прохлада и морски целувки...
Летни емоции, незабравими спомени и много прекрасни мигове с любимите хора...
Мисия - ваканция, дестинация - Олимпийската ривиера, времето - краят на август.



Честно казано доста се двоумях при избора - дали да изберем отново Халкидики или да опитаме нещо ново.
Определено силно ме привлича островната част на южната ни съседка, но всяко нещо с времето си, както се казва в една поговорка:).
Този път се спряхме на известната Олимпийска ривиера. Изчетох доста противоположни мнения в интернет. Но като цяло мнението за плажовете и водата е единодушно - чисти плажове, плитка вода - идеално за деца.
Заедно с това курортите са идеална изходна точка за Метеора, Солун и още много интересни забележителности в тази част на Гърция.

Олимпийската ривиера е общото наименование на няколко курорта, разположени на 70 км пясъчна ивица в подножието на Олимп. Определено изборът е доста богат - от курорти със силно развит нощен живот - до тихи и уединени места, за абсолютен релакс.
Спряхме се на Паралия Коринос - спокойно местенце, което всъщност е плажът на Коринос. Хареса ни местоположението - в близост до Паралия Катерини(около 5 км). Хотелът, който избрахме пък се намира на плажа, на което също държах, въпреки, че в разгара на сезона е малко трудно да се настаниш точно на такова място.



И тъй като форумите и споделените впечатления значително ни помогнаха при избора, реших да напиша и аз една малко по-различна публикация с моите впечатления от Олимпийската ривиера.

Пътят:
Тъй като пътните такси непрекъснато се променят, обновявам публикацията с линк към Vinetki.eu, на който може да се получи точна и подробна информация.

Хотелът:
"Орфей Блу ризорт", Паралия Коринос, разположен на брега на морето, с плаж с шезлонги и чадъри, с басейн с джакузи, ресторант и лоби бар, плажен бар, интернет, игрища за волейбол, тенис и футбол.
Обслужването абсолютно на ниво. Всекидневна смяна на спално бельо и кърпи и почистване на стаите. Сега мога и да ви учудя с това, което написах, но реших да го споделя, защото на много места срещам точно коментари, относно хигиената на хотелите.











Изглед от балкончето:


Стилът на хотела ми допадна, с внимателно подбрани детайли.



Храната:
Програмата, която избрахме беше със закуски и вечери. При една по-дълга ваканция предпочитам този вариант, вместо да обикаляме сутрин за закуски. Особено когато закуската в хотела е доста разнообразна - зърнени закуски, конфитюри, колбаси, яйца, масло, сирена, кашкавали, мляко, сок, кафе... Пък и по време на разходки и плаж имаме достатъчно време да опитаме и други храни.

Вечерите също бяха доста разнообразни - с предложения за вегетарианци и различни видове меса и риби, само салатите бяха около десетина вида.


Обедите ги оставихме за традиционна гръцка кухня, в гръцки таверни.





Плажът: Паралия Коринос е пясъчен плаж, с плитка и чиста вода. Дълга ивица, с крайбрежна алея за разходки. По нея са разположени хотелите.




В близост има много интересни барове:




Тук посрещах Изгрева. Прекалила съм със снимките, но на мен всичките са ми любими:). Невероятно е да гледаш как се ражда новият ден...

















Едната от вечерите заваля, което стана повод за прекрасни гледки:




Растителност: Определено природата на Халкидики е по-наситена с растителност. Но и тук има своето очарование. Самите курорти не са изпълнени със смокинови и борови горички, олеандрите също са по-малко, но пък в близост е Олимп. Е, няма как да пропусна маслините, наровете, памукът, кивито и все различни от нашата растителност.




Нощният живот на Паралия Катерини, Олимпийк бийч
Честно казано мислех, че няма да ми харесат. Винаги се старая да избягвам големите тълпи от хора, силната музика. Но тук ни допадна това оживление. Харесаха ми и магазините за сувенири, гръцки сувенири. Хареса ни и уличната храна: гироси, палачинки, царевици... Една малко по-различна Гърция. По принцип винаги съм търсила типичните гръцки селца и все още са ми много на сърце, за едно от тях ще разказвам в следваща публикация, но и тази страна на Гърция е приятна.





Плажовете на Паралия Катерини и Олимпик бийч:
И двете плажни ивици са много дълги, предлагащи плажове с шезлонги и чадъри и места без. Водата е плитка и много чиста.
Над плажните ивици и на двата плажа се намират крайбрежните алеи, с множество магазинчета и таверни.
В Паралия Катерини крайбрежната алея е безкрайна, с многобройни улички настрани от централната.


Децата много харесаха плажът на Катерини в близост до пристанището. Дори в крайната част е оформен като малък залив, водата е много плитка и топла. Любимо място ни стана точно до кея, малко по-настрани от тълпите и същевременно със страхотен изглед към плажната ивица.










Плажът Олимпийк бийч е отличен със син флаг; дълга ивица пясък и плитка вода.


Пристанището на Паралия Катерини беше често посещавана дестинация:). От тук тръгват и круизни корабчета за морска разходка. За нашата разказах тук: Безбрежни хоризонти.




Вече споменах, че курортите на Олимпийската ривиера са добра изходна точка за много туристически дестинации. В случай, че не сте със собствен превоз, също е възможно до ги посетите - в центъра на Паралия Катерини има туристически агенции, които предлагат разходки до Метеора, Солун, круиз до остров Скиатос и др.
Ние посетихме някои от тях. За Солун вече разказах, за останалите ще споделя в следващи публикации.
Тук ще споделя една снимка, на Замъкът крепост Платамонас, която направих на път към следващата дестинация...


Преди време Ивана ме попита какъв закон бих издала, ако съм кралица. Ами мисля, че с някои от законите бих удължила лятото :) и бих направила така, че всеки да сбъдва поне по една своя мечта всеки летен сезон, за да има повече усмивки на лицата и повече любов и доброта в сърцата.

Пожелавам на себе си, близките ми, на всички приятели на блога да имаме повече време и възможности за прекрасни моменти с любимите си хора!


17 коментара:

  1. Красота! Благодаря ти за невероятната виртуална разходка, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво Катенце.Страхотен пътеводител си.Благодаря за виртуалната разходка:)Хубав ден Катенце!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, страхотна публикация - и интересна, и полезна! И се присъединявам към закона ти, ще го подкрепя с 2 ръце.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Само ти можеш по този невероятен начин да ни разходиш, Кате,
    благодаря за удоволствието - харесвам Гърция и ми беше много приятно.
    Прекрасна публикация и в тон със желанието ти:
    пожелания за красиво и дълго късно септемврийско лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, много приятна разходка! Благодаря ти, че ни направи съпричастни! Бих подкрепила този твой закон горещо!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,веднага гласувам да си кралица!А разходката беше чудесна!Връщам се назад да наваксам и си въздишам...

    ОтговорИзтриване
  7. Катенце , след тази виртуална разходка с красивите ти снимки и на мен ми се иска сега да отида до Гърция :)
    Чудесна публикация !
    Прегръдки миличка :)

    ОтговорИзтриване
  8. Гласувам за твоето предложение за закон с две ръце !Разходката ,макар и виртуална много ми хареса ,снимките чудесни ,разказаното-прекрасно,благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Рени! И благодаря за подкрепата! :) Към профила ти не излиза блог, моля те ако имаш, дай линк! Прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Хей, Кате, цяло лято успяваш да поддържаш ваканционното ми настроение с толкова синьо, толкова вода и... тази Гърция, но днес направо ме караш да ми се иска точно твоят закон да е реален - не искам лятото да свършва, ама хич! Прекрасна е тази страна, а снимките ти блазнят ли, блазнят скитническата ми душа! ;)Вълшебни и предизвикателни са всички!
    С настървение оставам в очакване на следващият ти пътепис!
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно! Великолепна ваканция!
    От сърце ти пожелавам, Кате, още много незабравими моменти с любими хора!

    ОтговорИзтриване
  11. Un reportaje estupendo con unas fotos bellísimas. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  12. Ехеее, какви убийствени пейзажи... Страхотни снимки и настроение, лъхащо от тях, Кате!
    Благодаря, за топлата разходка :) Още много прекрасни мигове ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, чудесна и зареждаща ваканция :). Благодаря ти за разходката (почти не познавам Гърция)! Доходи ми се по стъпките ви :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Ваканцията свърши, но пък тези чудни спомени остават. Радвам се, че съм успяла да пресъздам ваканционно настроение и прекрасните емоции, които изпитвахме! Бонбонени прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Аууу,каква гмеж е през август в Паралия Катерини,добре,че го посетихме,когато всички се бяха разотишли и имаше тук там някой местен.
    Страхотно изглежда хотелчето ви,Кате,радвам се,че сте си изкарали приятно почивката!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, прекрасна ваканция и прекрасни кадри! Изгревът е невероятен - миг по миг!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване