Страници

Приключенски уикенд:)


Аз да ви кажа не мислех този уикенд да го отчитам, ама пък толкова неща се случиха, че ако отделям публикации за всичко, ще трябва да планувам месеца напред:).
Всичко започна в петък, когато вдъхновена от един турски сладкиш започнах да кулинарствам:



Ей, значи нещо като реши да се запъва, ама и аз пък съм упорита и аз се не давам:))).
Та преди години открих един турски десерт - Казан дипи. Рецептите бяха все на турски, в бг вариант не го открих. Труден ми беше превода и така и го забравих... до преди няколко дни, когато случайно попаднах на рецепта в Маги клуб.
Оказа се, че и в Блоговодител има рецепта за сладкиша, рецептата е на Супичка.
Ето тук може да погледнете и рецептата на Мария: My cookingbook blog
И така препрочетох няколко пъти рецептите, изгледах няколко турски видеа и да ви кажа честно стори ми се лесно. Да, ама не, или може би не днес.
Но както и да е, ще ви разкажа какви ги забърках в Бонбонената кухня в цели три опита!

Казан-дипи е сладкиш от турската кухня, който на вкус е нещо средно между: мляко с ориз, крем-карамел и ванилов пудинг. Съществуват няколко варианта на оформление, но като метод на направа и рецептите са идентични. Може да се направи в правоъгълна, кръгла или квадратна тава. Може да са от йенско стъкло, тефлон, обикновени тави, изобщо всяка тава, която става за готвене на котлон, стига разбира се да не залепва много ястието в нея. Може също да се прави и в отделни купички, на фурна.
Важно условие, когато се прави в тава е, пластът на крема да не е много дебел, за да е удобно да се навие.
Общо взето моите провали не бяха чак толкова критични, с крема се справих, толкова кремчета съм правила за децата:), но проблемът първият път беше в това, че направих сладкиша дебел и не успях да го навия, насипах го в купички и така го хапнахме.
Вторият път го направих по-тънък, и го навих добре, само дето карамелът стана толкова светъл, че почти не се забелязва на вид, иначе на вкус се усеща.
Третият път се получи горе-долу, Не мога да кажа перфектно, защото като гледам турските рецепти, те си го правят хората с лекота, но ако го направя четвърти път вече ще стане със сигурност добре:).
Времето беше мъгливо, та и затова снимките са мъгливи:), но все пак споделям всичко това най-вече, за да напиша възможните грешки, които може да допусне човек при приготвянето на рецептата.

И така ето и рецептата, с благодарност към:
magyclub.com
Блоговодител
Супичка


Продукти:
1 л прясно мляко
100 гр оризово брашно
1 с.л. брашно
1 ч.ч. захар
1 ванилия

за намазване на тавата:
3-4 с.л. пудра захар
бучка краве масло

канела, за поръсване на сладкиша


Приготвяне:
Хубаво е тавата ви да е с размер 24*38 см.
Тъй като моята тава е малка по размер, използвах само част от готовият крем, останалия сипах в купички.

Подгответе тавата:
Намажете я обилно с кравето масло по дъното и стените.
Поръсете с пудра захар директно през сито или цедка.
Хубаво разтръскайте тавата, да се покрие равномерно.
Ако пудрата захар е повече, изсипете излишното количество.


Направете крема:
Разбъркайте в купа оризовото брашно, бялото брашно и 1 ч.ч. от прясното мляко.
Останалото мляко заедно със захарта оставете на котлон да се загрее.
Добавете към него сместа с брашното на тънка струя, при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.
Варете на средна степен на котлона, докато кремът се сгъсти, като бъркате непрекъснато.


Веднага след като отстраните от котлона го изсипете в тавата, загладете с шпатула и поставете тавата на котлона, на средна или ниска степен. Целта е захарта да се карамелизира, което се случва за няколко минути. Може да завъртате тавата от време на време, за да може по цялото дъно захарта да се карамелизира. Отстрани по ръбовете на сладкиша започва да се появява карамел.


Отстранете тавата от котлона и я поставете в друга, по-голяма тава пълна с вода, за да се охлади.
Когато изстине напълно може да нарежете сладкиша на парчета, или да го навиете на руло с помощта на шпатула.
Поръсете с канела и поднесете.


Първоначалните ми впечатления за сладкиша бяха като за пудинг, но след като го поръсих с канела, вече приличаше на мляко с ориз, но с различна консистенция. Определено след престой в хладилника, ми допада много повече.
Та за външен вид на сладкиша оценката ми е доста критична, но пък за вкус си стана както трябва.

Продължавам с уикенда.

Няма как да подмина отчета на труда от миналата седмица, а именно:
Вече си имаме бели столове и маса и то боядисани от нас! И пердета нови си имам - мама ми ги уши!



Кокичетата, които щракнах малко преди Снежко да ги затрупа:


После мама ги прибра, за да са им се порадваме още малко. И ни сготви вкусна манджа. Рецептата ще я поискам и тогава ще я напиша.



Аз пък правих фалафели, ама без магданоз, защото Снежко го затрупа и него:). Иван пък прави скалички, ама не ги оставихме за снимка:)




И понеже все за Снежко приказвам, да го покажа и него, какви ги свърши:)




И на пързалката бяхме:


Пожелавам на всички ви прекрасна нова седмица!

42 коментара:

  1. Ще бъде прекрасна след като ме усмихна със сладката си публикация,Бонбон! Бре много ме заинтригува със сладкиша, дали да не опитам?! Перденцата са много красиви и снежните снимки като в приказка!
    Целувки, Кате! Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай смело, Ив! Ако не стане, ще пием по една греяна и пак ще му се радваме!:) Пожелавам ти Снежко вече да зарадва и вас! Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Еха, какъв уикенд си имала! :)
    Казан дипи го пробвах преди около година ца пръв път и определено има много специфичен вкус, но знам че е доста трудно и за това не съм се пробвала да гш направя още. :)
    А ти чак три пъти - браво! :)
    И десертът и столчетата и кокичетата - всичко е прекрасно! Поздрави и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс! Да интересен вкус има, трудно е да се оприличи на нещо конкретно, съчетава в себе си едновременно крем карамел, ванилен пудинг, мляко с ориз. Поздрави и хубава сряда!

      Изтриване
  3. Макар и снежна да е публикацията, определено ме стопли и усмихна! Да ти е честито всяко нещо, което е с нова премяна, Бонбон! Много харесвам белите столчета, масата, перденцата... всичко, наистина всичко! Изкуши ме и с десерта. Снимките са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, чудесна публикация!
    Прекрасни са масичката, столчетата и перденцата!
    Апетитни фалафели, които бих си придърпала с удоволствие :)
    И след като си толкова упорита, няма как да не е станал сладкиша!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, с удоволствие ще разделя фалафелите с теб! Прегръдки от мен и прекрасна сряда!

      Изтриване
  5. Разкошен уикенд, Кате,
    топло и уютно въздейства твоята публикация, въпреки сковаващия сняг днес.
    Много харесах домашните ти попълнения, апетитните ястия и чудесния десерт,
    в компанията на красиви снимки, нежни кокичета и увлекателен разказ...
    Сърдечни поздрави, хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при вас е много интересно, Дианка! Много ти благодаря за красивият коментар! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Ех Кате :)
    Удоволствие е в понеделник сутрин да ти дойда на гости :)
    Вкусно наготвено, чистичко и подредено, а днес и беличко и снежно :) че и букетче от любимите ми кокиченца има!
    Поздравления за упоритостта при приготвянето на сладкиша и за всичко останало!
    Звучи ми много вкусно! И фалафелите много ги харесвам! Да видим кога ще ги ги направя и аз :)
    Прекрасна нова седмица ти пожелавам!
    Разкошни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мила, удоволствие е че те имам сред приятелите си! Много мили думи, за което ти благодаря! Прегръдки и прекрасна сряда!

      Изтриване
  7. Добре си се справила, Кате, аз дори не бих се зхванала, особено ако е нещо с млечен крем:)Хубава и снежна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Траянче, хубава работа, ти такива чудеса правиш! Прегръдки и прекрасна сряда!

      Изтриване
  8. Кате, имали сме сходни мъки в кухнята. И аз правих един сладкиш дето не се получи. Но ти си била по-упорита от мен и си се преборила :)
    Снимките ти са страхотни! Много хубаво ми стана като усетих радостта ти от новите перденца и масата и столовете. Фалафелите са за изложба, ако оцелеят разбира се:)
    Прегръдки от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, тези кулинарни приключения понякога са в серия и най-доброто, което можем да направим е да погледнем от забавната страна. Не, че не ми писна да ходя за мляко до магазина:))) или да мия съдове и т.н.,, но пък в крайна сметка много исках да разбера точно къде бъркам. Затова го направих няколко пъти. В крайна сметка стана. Радвам се, че ти харесва Бонбонената кухня:), наистина стана много уютно! Благодаря ти за хубавите думи и прегръдки от мен!

      Изтриване
  9. Мила Кате, изключително добре си се справила!!! За свиването на десерта на руло си преборила рецептата пък съвсем, защото в Турция например ползват специални машинки за тази цел и така успяват да му придадат красивата форма. А, със шпатула се иска майсторство!!! Наскоро разбрах, че в крема слагат и розова вода за сладкиши и от там вкусът и ароматът стават неповторими. Много ми хареса твоето местенце, уютно, красиво, страхотни снимки и много сладки и приятни разказчета поднасяш! Продължавай все така да радваш всички ни с твоят труд и блага дума :) Успешна 2014 и много здраве ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Маги, много си мила! Благодаря и за споделената рецепта, още веднъж!
      Радвам се, че моето местенце ти е допаднало, симпатиите са взаимни! Нека 2014 г. е успешна и за теб и близките ти!

      Изтриване
  10. Браво, Кате! Много работа сте свършили, десерта още на втория опит бих го оставила както е :) Нищо, че не е навит, щом на вкус е добре :)
    И кръжока по труд и творчество у дома ти добре е поработил :)
    Много хубаво настроение и през седмицата да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа Пепи, нали трябва емоции да има:))) докато го правех, се чудех дали няма тавички с такива падащи пластични бордове, като за мен?:))) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Всичко е чудесно, Кате! И десерта вкусен въпреки перипетиийте, и столчетата с масичката, и перденцата! Прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  12. Снимките, Кате, са просто прекрасни!
    А за този десерт са ми разказвали - много бил вкусен! Но стопанката не пожелала да каже как се прави и затова сега още повече се зарадвах, че ти си го предложила. А пък опитите - нали затова са опити :)
    Успешна седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусен е, да, най-вече на децата много им хареса, те обичат кремчета, пудинги и мляко с ориз. Прегръдки и от мен, Албенче!

      Изтриване
  13. Кате, страхотно си се справила с десерта, не съм пробвала да го правя, а се сещам, че веднъж съм го яла в Гърция. Чудесно обновление сте спретнали, всичко е прекрасно! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Иг, външният му вид не успях да го докарам, но пък на вкус се получи. Да, обновявам наред, с една кутия боя върша чудеса:))) Прегръдки!

      Изтриване
  14. Ехеее,е поне ще ти държи влага този казан-дипи,щом цели три пъти го направи,Кате!
    Наскоро купувах мляко с ориз от турски ресторант за дъщеря ми,че тя му е фен и установих,че е смес от крем-нишесте и мляко с ориз,т.е. по-различен е от нашия си начин на приготвяне.
    Хубав уикенд е било,личи си!И вкусен,и уханен от кокиченцата!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи, хи, Роси, направо на песен ще го пея:))) Прегръдки и от мен, другарче!

      Изтриване
  15. Кате, много весело е било при вас. Красиви снимки, и поздравления за казан-дипи. Справила си се блестящо. Прегръдки, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весело, та чак щуро:))) ама съм си такава аз, като се запъна и това е, не се отказвам лесно:))) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  16. Чудесни снимки! Особено снежните..... Толкова са красиви!
    http://thingamyjic.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  17. Колко съм го мислила този десерт, Кате, имам в огромния чакащ списък и друг подобен, пак турски. И сега след твоите премеждия, май няма да се престраша. Ама големи изживявания в тези кухни, а? :)
    Прегръдки, Кате, снимките ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, давай смело, дори и да не се получи на вид, то на вкус определено ще стане. Големи приключения в кухните, наистина!:))) Поздрави!

      Изтриване
  18. Работна, умна, сръчна - цяло съкровище си, Кате! Прекрасна нова седмица и за теб! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Еви! Всички сме такива! Прекрасна сряда от мен!

      Изтриване
  19. Кате, имали сте прекрасен почивен ден - красив, емоционален, вкусен!
    Успешна снежна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Тили! Почивните дни наистина бяха много динамични:))) Поздрави!

      Изтриване
  20. няма как да прескоча тези снежни снимки и това сладко изкушение,Бонбон!
    признавам без бой,че нито бях чувала преди,нито пък съм опитвала от това изкушение!
    прекрасна седмица ти желая,Кате!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, че се отби, Миме !Поздрави на всички ви и целувки на малкото Бонбонче!

      Изтриване
  21. Не знам от къде да започна :) Прекрасна публикация, Кате!
    Имам чувството, че усещам вълшебите аромати от кухнята ти, седя на топличко (на това бялото столче) и ми разкаваш приказка :) Имала си хубава седмица и ползотворен уикенд! Поздрави на мама за хубавото перденце и на всички други в тази твоя вълшебна работилница! Прегръдки! И усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Да си призная гледайки по такъв начин зимата започва малко да ми липсва макар, че до скоро беше тук.Но така и нямаше паднал сняг,няколко пъти вая и това беше не се задържа така силно както беше преди две години.Кокичетата са страхотни цветя,толкова малки и нежни, покажат ли се те означава, че зимата вече е решила да си ходи.Благодаря ви за красивите снимки.Десерта изглежда точно като сняг толкова пухкав и много вкусен.Ще се опитам да го приготвя и дано ми се получи.

    ОтговорИзтриване