Страници

Мързелива лютеница


Аз продължавам да пълня кошницата:)
Рецептата за тази мързелива лютеница на фурна открих съвсем случайно тук lubopitko-bg.com/marzelivalutenica . Много съм благодарна на авторката Елена Иванова за споделянето! Лютеницата наистина е лесна за приготвяне, не е трудоемка и е много вкусна.




Мързелива(лесна) лютеница на фурна


Продукти за цяла доза:
*1 ч.ч. е с вместимост 200 ml

3 кг червени и зелени чушки
2 кг домати
1 кг патладжан
600 гр моркови
3 глави лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. общо смес от винен оцет и тъмен Балсамико /в оригинал е: 1/3 ч.ч. оцет и 1/3 ч.ч. червено вино/
3 с.л. сол
1 1/4 ч.ч. олио
1 глава чесън
1 1/2 връзки магданоз
подправки по желание (черен пипер, кимион и др.)
по желание можете да добавите и няколко люти чушки


Приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете го леко и оставете да се отцеди.
Обелете доматите и ги нарежете на едро. Посолете ги леко и оставете тавата с тях на наклонена повърхност, за да отдели течността от тях.
Измийте и почистете чушките, лука и морковите и ги нарежете на едро и ги поставете в голяма и дълбока тава.
Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, сместа от двата оцета ( или оцет + виното) и олиото.



Разбъркайте всичко и сложете тавата да се пече във фурната на 250 градуса.
Тавата трябва да е поставена на средната скара и да е покрита с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците.
! Фолиото обаче трябва да е поставено съвсем свободно, за да може течността да се изпарява.
Печете докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти докато печете. Печенето отнема между 2-3 часа. Моето количество зеленчуци станаха готови за 2 часа.


Когато сместа е останала само на мазнина, отстранете алуминиевото фолио, прибавете обелените и нарязани на филийки скилидки чесън и върнете във фурната за още около 10 мин. Извадете тавата, добавете черен пипер, кимион и пресен магданоз.


Пасирайте зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура. Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина. Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тавата във фурната и да печете още малко.



Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и ги стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата. Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.
Аз направих  половин доза и  се получиха 6 бр. бурканчета с лютеница.


  

  



29 коментара:

  1. Qué rico, te ha quedado con una textura deliciosa. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна и сигурно е много вкусна, щом е с печени зеленчуци. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Отваряй бурканче,че идвам с онази кутийка...:)))))Чудесно!

    ОтговорИзтриване
  4. Я обожаю все такое. Обязательно воспользуюсь Вашим рецептом. Спасибо!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама това e точно като за мене - не мога да си се представя, че ще почна да пека чушки, патладжани, да варя после... цяла епопея за два буркана на кръст :)) Запазвам си рецептата и ще я пробвам обезателно.
    Случайно да знаеш дали може да се замрази, вместо да се затваря в буркани, щото това последно хич не е за мене :)), ако случайно нещо остане за замразяване, де :))
    Хубава неделна вечер, Катюшке :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ой, каква идейна лютеница!! Ще я пробвам и даже вече изчислявам как да направя максимално количество във 2 мини фурни, дето побират тава от най-много 28 см... Фурната на газ ни е нормално голяма, но пък подава жега само отдолу. Дали би станало в нея, предвид, че се пече под фолио?! Все някой съсед ще ми даде голяма и дълбока тава... Благодаря ти за хубавата рецепта, Кате :) Ще я намамя все някак работата, но няма да остана без лютеница :)
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, аз работя с газова фурна и съм правила тази лютеница. Без проблем се изпича, само че трябва доста време /то предполагам и за електрическата фурна изисква време!/. Не слагам фолио.

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Тили, ще опитам направо във газовата фурна :)

      Изтриване
  7. Ммм лютеницата е страхотна върху филия и сиренце отгоре ,а и печените зеленчуци придават една сладост,страхотна е ще се пробва.Класика!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Аромат на топла лютеница ми е любим от детството, Кате! Непременно ще я пробвам! Чудесна е станала!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусни снимки, Кате! Лютеничката изглежда превъзходна, а и с това хлебче... Ммм!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Някога правех огромни количества, но съм се отказала от тази доста пипкава дейност :) Щом твоята е мързелива, може и да кандисам да я пробвам :) Със сигурност ще има доволство вкъщи! И отново са чудесни снимките, Кате!
    Пожелания за слънчева седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз я правих, само че заедно със снимките публикацията си отлежава в една папка! :) Все до другата есен ще ѝ дойде времето! :)))
    По същия начин правя и доматено пюре. Фолио отгоре не слагам, но всеки си знае фурната. Не бих казала че е "мързелива", но поне много по-бързо се приготвя и не се стои непрекъснато да се бърка.
    И аз обичам така - на филийка, със сиренце.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудичка лютеничка!
    И аз все я гледам, да взема да я направя вече.. :))))..Прекрасни снимки, Кате!
    Поздрави от Грузия!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за рецептата, Кате! Лютеничката изглежда перфектно! И аз по мързелива рецепта я правя, но ще опитам и твоята, още тази неделя. Хубав ден, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  14. Това количество зеленчуци в рецептата,за една доза ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, посочените продукти в рецептата са за една доза, горе-долу за 10-12 бурканчета, зависи от големината им. Ако са от пюрета ще са към 12 предполагам.

      Изтриване
    2. Не мога да публикувам с профила си не се получава.Направих я.Страхотна е.Благодаря за споделената рецепта.Само,че доста пресолих моята.Дали ако направя друга доза,и смеся двете ще се получи?

      Изтриване
    3. би трябвало, защо не. Но може би трябва към края на печенето на вашата да изсипете и другата, да се пече за малко. Или по-скоро след като я пасирате, да ги разбъркате двете и да ги върнете във фурната за десетина минути, колкото да "минат през огъня":). В крайна сметка нали и сладката така се преработват, защо да се получи и с лютеницата. След това си стерилизирайте бурканите и готово:)
      Другият вариант е при хапването да отваряте един солен и един от новите буркани и тогава да ги разбърквате. Както прецените:).

      Изтриване
    4. Благодаря за бързия отговор.Ще се спра на първият вариант.:)

      Изтриване
  15. Оооо,я гледай къде ме прави Траянка....Кате,щеше да е голям пропуск от моя страна тази безценна рецепта,веднага си я запазвам!Не бих правила традиционната лютеница,твърде ми е трудоемка,но тази ще опитам обезателно!

    ОтговорИзтриване
  16. Strahotna resepta !!! Tuk vav Filnadia e mnogo trudno da se nameri gotova lutenica ako ne zhiveish v stolicata Helsinki. Mnogo hubavo stana makar che biah oshte po-marzeliva - izposvash 450 g puree ot chuski (https://www.unileverfoodsolutions.co.uk/product/knorr-professional-paprika-puree-750g-1-EN-99482.html) i nariasani domati v kotii 2 litra/ 2 kg i ne slagah ocet i nito balsamico shtom gi imashe v puree ot chuski veche. Sega pravih vtorata tava za 6 burkana. Parvata tava beshe predi 2 sedmici i veche e izjadena... Mnogo blagodaria za resepta oshte vednash i za snimkite za strahotni:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за коментара! Радвам се, че Ви е харесала и на нас ни се услади:). Наистина рецептата е страхотна, още повече че може да се направи по всяко време на годината, съвсем набързо. Да ви е сладко! Весело посрещане на Новата 2016 година!

      Изтриване
  17. Дали ще се получи в голям пръстен гювеч?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност. Едва ли има значение съда, дори мисля, че ще бъде още по-вкусно! Може би не трябва да е прекалено високо нивото на зеленчуците, за да може хубаво да се пекат. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. надявам се тази седмица да успея да я пробвам.

      Изтриване
  18. Здравейте, какви сорт домати сте използвали или няма значение?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мога да си спомня, но мисля, че е добре да са месести и сочни, тип домашни домати. Но с каквито и да ги направите ще се получи, дори и с чери доматки. Много е вкусна и лесна за направа. Поздрави!

      Изтриване
  19. Кате , седнах да си търся мързелива лютеница и пак при теб дойдох :)

    ОтговорИзтриване