Това е една много популярна рецепта и въпреки всичко, навсякъде се различава с по нещо - в някои рецепти тиквата е сурова, в други печена или варена, сместа за крема е различна, прави се в тава, малки формички, изобщо всякакви варианти. Идеята всъщност е в съд да се подреди тиква на парченца, да се полее със смес за крем карамел и да се изпече.
За моят крем направих сместа, която използвам за крем карамел, а тиквата сварих на пара, за да няма вода в нея. Може и да се изпече.
За моят крем направих сместа, която използвам за крем карамел, а тиквата сварих на пара, за да няма вода в нея. Може и да се изпече.
Крем карамел с тиква
Продукти:
2 резена сварена на пара тиква, нарязана на малки кубчета / или печена, под фолио, за да не образува кора/
крем:
4 яйца
500 мл прясно мляко
150 гр захар
1 ванилена захар Др. Йоткер
карамел:
50 гр захар
Приготвяне:
Направете крема:
Разбийте яйцата със захарта и ванилената захар, за кратко, добавете млякото, разбъркайте до хомогенност.
Карамел:
Поставете захарта в сух съд и го поставете на котлон, да се карамелизира захарта. Внимавайте да не загори, защото ще горчи. Не разбърквайте, а разклащайте съдът.
Изсипете карамела в тава с диаметър около 20 см или в квадратна тава. Размерът оказва влияние върху височината на сладкиша, така, че не е толкова от значение. Изчакайте 5-10 минути, подредете кубчетата тиква и изсипете сместа за крема.
*Ако използвате тава от йенско стъкло, като мен, то изчакайте карамелът малко да се охлади и тогава внимателно го изсипете в тавата. След това оставете съвсем да се охлади в тавата, подредете кубчетата тиква и тогава изсипете сместа, защото тя е студена, и ако я излеете върху горещият карамел има опасност да спукате тавата.
Сложете тавата с крем карамела във фурна, включете на 160 градуса и изпечете за около 40-60 минути, до готовност.
Ако фурната е силна, то крем карамела ще стане на шупли. Ако това се случи, не е проблем, не се притеснявайте, пак е вкусно:).
Извадете крем карамела и го оставете да се охлади, след което може да го приберете в хладилник.
Катенце, наздраве!
ОтговорИзтриванеДа ви е здрав именникът, да си носи името с гордост, да бъде изпълнен с обич и щастие и нека постига всичко с лекота! Весел празник и да ви е сладко!
Трапезата ти отново е толкова вкусна! :)
Прегръдки!
Честит празник на всички именници и специално на твоят именник, Кате ! Здраве, успехи, благоденствие занапред през настоящата година ! Чудесна празнична трапеза.Бъдете всички живи и здрави ! Нека Св. Йоан Кръстител Ви закриля ! Благодаря за чудесните снимки и емоция .
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Честит ти именник, Кате! Да ти е живо и здраво талантливото момче! Много късмет и успехи му пожелавам!
ОтговорИзтриванеА ти както винаги си приготвила чудесна трапеза! Да ви е сладък и весел празника!
Прегръдка, Бонбон!
Кате, прекрасна трапеза имаш! Картофките ме грабнаха! Ще се пробват!
ОтговорИзтриванеПоздрави и Наздраве!
Честит ви именник, Кате!
ОтговорИзтриванеС пожелание за много здраве и винаги да ви е пълна трапезата!
Поздрави!
Честит ти именник, Катенце!Много здраве, късмет и успехи му желая.Весел празник!
ОтговорИзтриванеЧестито на именника! Да ти е жив и здрав! Много късмет му желая! Весел празник!
ОтговорИзтриванеНаздраве, Кате и честит ви именник,
ОтговорИзтриванес най-сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи, много радост и сбъднати мечти!
Трапезата, както винаги страхотна!
Всичко е уникално вкусно,картофките с този мед много ме провокираха и ще ги опитаме непременно,обаче последните две снимки ми идват по поръчка за лека нощ-покъртително-уникално вкусен крем карамел с тиква!
ОтговорИзтриванеКате,честит ти именник,с гордост и чест да носи името си!
Прегръдки!
Кате, на патерица, но от съре - да е жив и здрав Иван, и твоите пожелания са толкова хубави, че не ми остава друго, освен да пожелая да се сбъднат!
ОтговорИзтриванеМенюто ти е прекрасно!
Може да са позакъснели,но пък си изказвам искрените благопожелания към цялата къща!
ОтговорИзтриванеТрапезата е достойна за празника!Поздрави,Кате!
Благодаря на всички ви! Живи и здрави да сте и вие и вашите семейства!
ОтговорИзтриване