Рецептата за тази Капама е от моя близка. Прави я всяка зима. Тези дни я направих и аз и понеже ястието е зимно, ще споделя и снимките от Боженци, в снежна премяна.
Продукти:
2 пилешки пържоли от бутче
200-300 гр телешко месо
1-2 наденички
около 250 гр кайма
около 2 с.л. ориз
1 глава лук
подправки / черен пипер, кимион, червен пипер, сол/
1 зелка
1 ч.ч. сок от кисело зеле
Приготвяне:
Нарежете месото и наденичките на големи кубчета, колкото за една сармичка. Мариновайте го с подправки и сол.
Омесете каймата с подправки, ориз нарязан лук и сол и направете нещо като кюфтенца, отново за сарми.
Разстелете лист зеле и в него поставете къс мариновано месо, увийте на сармичка. Направете всички сарми и ги подреждайте в глинено гърне, чийто дъно сте поставили лист зеле. Редувайте сармите - сарма с пилешко-сарма с наденичка и т.н....Отгоре покрийте с лист зеле.
Полейте със зелевият сок и долейте вода, колкото да покрие сармите. Може да подредите сармите и на два реда, няма проблем.
Затворете гърнето и го поставете в студена фурна, включете на 150 градуса, да загрее, след това увеличете на 180 градуса и оставете ястието да се готви до готовност. Мисля, че около 2 часа са добре:).
С пожелания за прекрасна нова седмица!
Интересна разходка си ни спретнала и този път, Кате! Ходила съм в Боженци и си представям колко хубаво сте си прекарали и наситили на хубав и свеж въздух.
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелания за прекрасна нова седмица, изпълнена с още приятни разходки!
Чудесна снежна разходка, Кате!
ОтговорИзтриванеИмам чудесни спомени от Боженци!
И много хубава компания прави тази капама!
Хубав ден, мила!
Приказка.....!И снимките от Боженци ,и капамата са разкошни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,Кате!
Много хубав е нашият Габровски край, Кате! С чудесни снимки си пресъздала уникалната атмосфера на Боженци!
ОтговорИзтриванеКапамата, направена от твоите ръце, вярвам е много вкусна!
Поздрави и хубав ден!
Приказни снимки, Кате!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата разходка, при нас явно сняг няма да има тази зима.
И капамата ти е чудесна, как си върви с чаша вино, нали :)
Честита Новата 2015 година, Кате ! Нека тя ти донесе много нови кулинарни вдъхновения, здраве и сбъднати желания ! Приказна разходка в Боженци !
ОтговорИзтриванеЧудесна капама, Кате и разкошни снимки!
ОтговорИзтриванеСнимките са прекрасни, Кате! Първата със снежния път и небето с пухкавите облачета ми е любима :)
ОтговорИзтриванеКапамата в моя дом е на голяма почит, а твоята е точно както я обичам!
Поздрави!
Кате, обичам Боженци, много "българщина" има там, но през зимата не съм ходила. Хубави снимки си направила.
ОтговорИзтриванеИ аз правих капама, традиционна за Нова година, ще споделя и моя начин, но си хапвам и от твоята:)
Хубав вече превалящ пръв работен понеделник!
Thanks for that wonderful tour. What a lovely place!!!! :)))))
ОтговорИзтриванеКате, ти снимала ли си, или това са картини на Боженци? :) Толкова да е красиво!
ОтговорИзтриванеА капамата изглежда тоооолкова апетитно! Както и не съм опитвала никога, още повече ми се прияде. :)
Прегръдки и спокойна вечер!
Кате, да сте живи и здрави, късметлии и да не спирате да мечтаете и обичате! Разкошни снимки на ястието и Боженци, прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеDELICIOSO PLATO, y DELICIOSO ENTORNO...
ОтговорИзтриванеAbrazos guapa :))))
Conxita