Страници

Дяволският мост


Родопа планина е изпълнена с тайни и загадки. Едно от мистичните чудеса е Дяволският мост. Безброй легенди се носят за него, а дори и самото му име буди любопитството. Изникват въпросите защо е наречен така, кога е създаден, къде се намира и как е успял да устои непокътнат толкова време...
В интернет е пълно с информация за него, за това в тази публикация ви предлагам ако ви е интересно, просто да се разходите с нас...


В Родопите, в близост до Ардино, на около десетина км се намира едно чудно човешко творение, построено през 1515-1518 г. от майстор Димитър, от с. Неделино.
Ролята на моста е била да свързва Беломорието с Горнотракийската низина.

Стигаме в местността към 17 ч., но през зимата вече започва да се свечерява. Срещаме момиче и момче, които се връщат от моста и казват, че пътят до там е около 2 км. Безсмислено е да слизаме до долу, просто за да направя една две снимки в тъмното, за това решаваме да нощуваме в Ардино и на сутринта да се върнем.

Пътят отвеждащ до моста тръгва от Ардино, посока Дядовци. Има обозначителни табели, така, че няма как да се сбърка. Пътуването минава през живописни местности и е много приятно. Асфалтовият път отвежда до място, като малък паркинг, с бяла информационна табела. Може да продължите с автомобил и по следващият земен път. Пътят не е асфалтиран, неравен е, тесен е, но е проходим с автомобил, при сухо време, обаче! Доста коли слизат по него и то всякакви модели, без да са високопроходими, но все пак всеки сам преценява до каква степен иска да опази колата си:). За съжаление не мога да ви кажа точно колко са км, но според момичето от предишната вечер, са около 2, в интернет чета, че са около 5, а пък това, което знам със сигурност е, че за не повече от час пеша в едната посока може да стигнете до моста. Съветвам ви обаче да оставите превозното си средство тук и да изминете тези км пеша. Не забравяйте да вземете с вас и бутилка с вода / особено ако е топло!/, а може и нещо за хапване, до моста има обособени беседки.

И така в неделя ранна утрин поемаме по пътеката... В далечината дочуваме стрелба и лай на кучета, а аз се притеснявам да не ни сбъркат с мечки:), а ако пък не ни сбъркат с мечки, дали мечките няма да ни сбъркат с ловци:). Е, това в кръга на шегата, разбира се, със сигурност ловците, ако звукът изобщо е бил от пушка:), са доста далече:).
Разходката е приятна, дочуваме бученето на Арда, от време на време я виждаме дори, а пък ентусиазмът от престоящото откритие ни зарежда допълнително с хъс и настроение. Арда вече е съвсем близо до нас, на моменти дори може да се слезе до нея. Учудващи цветове има водата, а камъните, оформени от нея са с причудливи форми.


Продължаваме по пътя и изведнъж пред нас изниква огромен каменен мост, като че ли нереален дори.
Ето за това ви казах, да оставите автомобилите на паркинга, за да може да почуствате удоволствието от откриването на тази Средновековна красота!
Издигнат в живописен пролом, с дължина 56 м, ширина 3,5 м, височина на централният свод 12 м. Дяволският мост е устоял 500 години непокътнат!
Дали това има нещо общо с една от легендите, носещи се за неговото изграждане?


А тя гласи, че много майстори се опитвали да издигнат мост, но никой не успял, мостът все се разрушавал. Докато един ден с тази трудна задача се заел уста Димитър, от Неделино. Дяволът се явил пред него и му казал, че ако изпълни неговите условия, то той ще направи така, че мостът никога да не се разруши. Едно от условията било, майсторът да вгради лика на Дявола така, че хем да се вижда, хем да не се вижда, хем да можеш да го докоснеш, хем да не е материализирано... Със сигурност уста Димитър се е справил със задачата, защото мостът и до днес е цял целеничък, остава ние да открием тайнственият образ и да разберем дали легенда е вярна...

Казват, че най-добрата позиция за снимка и видимост е някъде по обяд. Тогава моста и скалата под централният му свод се отразяват напълно във водата. Но аз мисля, че Дяволът си е там по всяко време и снимките от сутринта го доказват. За целта просто погледнете скалата под арката и нейното отражение във водата... Аз го видях, като наклоних главата си на ляво,но в снимките в интернет, които показват неговото изображение, пък трябва да наклоните главата си на дясно, снимка 2 е с наклон на главата на дясно:). Понеже Дяволът мени образа си непрестанно, ми се струва, че се показва по всевъзможни начини...
Е, как мислите?



Минаваме по калдаръменият път, който ни отвежда на другият "бряг", а погледът от другата страна на моста буди поредното ни възхищение пред древното архитектурно строителство.




Ако времето е приятно за разходка си заслужава човек да си подари една такава сред околностите. Местността наистина е много живописна.









8 коментара:

  1. Родопа е любимата ми планина, за съжаление отдавна не съм ходила. Винаги, когато съм там, имам чувството, че съм в топла прегръдка. Чудесни снимки!
    Честита и щастлива 2015-а!

    ОтговорИзтриване
  2. Каква хубава разходка, какъв неспирен пътешественик си ми ти :). Как хубаво си обяснила, точно за такива като мен, които още не са били там, но са включили мястото в плановете. Благодаря ти! И последните снимки - твоя запазена марка :) Още много красиви и живописни местенца те чакат и през 2015, знам го. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита нова 2015 година с пожелание за много здраве и щастие! Много хубава разходка сте си спретнали, Кате! Страхотна снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, за такива като мен дето не си падат много по пешеходните разходки сред природата (ако можеше някой с парашут да ме спусне там) е чудесно да видя твоите снимки и разказ!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,отново се любувах на прекрасни снимки и запленяващ пътепис :)
    Толкова години съм живяла близо до Родопите,но никога не съм открила тези красоти!
    Много здраве,късмет и благополучие да има в дома ти през новата 2015 г!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. Hello!! I just found your blog via "Te de Ternura" and I love it. It is very interesting to know the ways of life in other countries. Hugs from Spain :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, честита Нова година! Бъди здрава, бъди винаги такова вдъхновяващо сърчице и нека дните ти бликат от радост! :)
    Благодаря ти за прекрасната разходка!

    ОтговорИзтриване
  8. Здрава,успешна и щастлива 2015-та година,Кате!За много години!

    ОтговорИзтриване