Страници

Арменски сладки


Продукти:
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. меко краве масло
1 ч.ч. вода
1 щипка сол
1 ч.л. сода за хляб Др. Йоткер
3 ч.ч. брашно
орехови ядки
локум
пудра захар, за овалване
1/2 пакетче ванилена захар Др. Йоткер



Приготвяне:
Брашното се пресява.
Пудрата захар също се пресява в купа и се разбърква с ванилената захар.
Ореховите ядки се нарязват на четвъртинки, а локума на също толкова големи парчета.
Водата с маслото и олиото се наливат в тенджерка и оставят докато сместа заври. Отстранява се от котлона и се добавят солта и содата. Течността шупва. Изсипва се брашното наведнъж и се разбърква добре с шпатула. Получава се парено тесто.
Взимат се малки топки, колкото орех, леко се сплескват с ръце и в тях се поставя орехова ядка и локум. Завиват се и се правят на топчета, като се търкалят в дланите.
Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180 градуса до зачервяване около десетина - 15 минути.
Изваждат се и топли се овалват в пресята пудра захар, подреждат се една до друга и след като се охладят се прибират в плътно затворени кутии, в които може да се застели хартия за печене. Съхраняват се на студено и може да се поръсват с пудра захар от време на време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар